Κατασκοπευτικό – Η νέα adventure MT-07 της Yamaha στο δρόμο!

Η Yamaha ετοιμάζει μια νέα adventure μοτοσυκλέτα και για όποιον θυμάται το concept T7 που αποκαλύφθηκε πέρυσι στην EICMA, αυτό ίσως δεν αποτελεί κάποια σπουδαία είδηση. Αυτό που όμως θα μάθετε σήμερα μέσα από αυτές τις γραμμές είναι ότι εκείνο το concept πλησιάζει στην τελική του μορφή και ότι σύντομα θα δει το πράσινο φως της παραγωγής!

Η νέα MT-07 adventure (ή όπως αλλιώς θα είναι το τελικό της όνομα) φέρει το ‘πνεύμα’ των πολύ επιτυχημένων Ténéré. Αυτό έλεγαν οι Ιάπωνες πέρυσι για το concept που παρουσίασαν στο Μιλάνο και απ’ ότι φαίνεται από τις κατασκοπευτικές φωτογραφίες, αυτό το ‘πνεύμα’ θα περάσει και στο νέο μοντέλο παραγωγής.

Η Yamaha είδε το ολοένα και αυξανόμενο άνοιγμα των εταιριών προς τις αυθεντικές, off-road adventure μοτοσυκλέτες να μεγαλώνει και για αυτό το λόγο ετοιμάζει την χωμάτινων καταβολών MT-07 adventure.  Τι θα είναι όμως αυτή η μοτοσυκλέτα; Πάμε να τα δούμε από την αρχή.

Δεσμοί συγγένειας

Αρχικά, η νέα μοτοσυκλέτα θα διαθέτει τον δοκιμασμένο δικύλινδρο, εν σειρά κινητήρα των 689cc της MT-07, που αποδίδει 74hp. Ένας κινητήρας εύστροφος και με αρκετή ροπή, ο οποίος αναμένεται να ανταπεξέλθει άψογα στα νέα του καθήκοντα. Εξ’ άλλου, κατάφερε ήδη μια φορά να αλλάξει χαρακτήρα για χάρη της Tracer, γιατί να μην το κάνει ξανά;

Πέρα από τον κινητήρα, η T7 που είδαμε στην EICMA διέθετε και την LCD οθόνη της MT-07, κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να τη δούμε να περνά και στο μοντέλο παραγωγής.

Αυτό είναι ένα ακόμη στοιχείο που θα κάνει την νέα adventure μοτοσυκλέτα μέρος της ‘οικογένειας’ των 700cc της Yamaha, με την ψηφιακή οθόνη όμως να αφαιρεί ‘πόντους’ από τον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας. Λέτε να μας διαψεύσουν οι Ιάπωνες και να φτιάξουν κάτι ειδικό για την νέα τους μοτοσυκλέτα; Δυστυχώς, αυτό φαντάζει δύσκολο.

Κατασκοπευτικό - Yamaha MT-07 Adventure 2018 - Το concept T7 οδευει προς την παραγωγή
Όπως φαίνεται και στην φωτογραφία, η οθόνη της MT-07 έχει μετακομίσει και στην adventure μοτοσυκλέτα της Yamaha. Θα δούμε αν θα παρουσιασθεί με αυτή και στην τελική της μορφή
Ναι, θα ‘μυρίζει’ χώμα

Γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο να βγάλουμε σαφή συμπεράσματα όταν η μοτοσυκλέτα δοκιμάζεται με αυτό το περίεργο κάλυμμα πάνω της, όμως κάποια στοιχεία είναι φανερά. Η T7 ήταν ένα ξεκάθαρα χωμάτινο concept και η MT-07 φαίνεται να ακολουθεί αυτή τη φιλοσοφία, κάνοντας αρχή με τους τροχούς.

Η διάσταση του εμπρός παραπέμπει στη ‘χωμάτινη’ διάσταση των 21in, με τον πίσω να φαίνεται αρκετά πιο μικρός και να δείχνει για 18in. Επιπρόσθετα, τα ελαστικά που χρησιμοποιεί η μοτοσυκλέτα των δοκιμών είναι τα Pirelli Scorpion MT90, ελαστικά που επικεντρώνονται κυρίως για οδήγηση στο χώμα.

Οι αναρτήσεις δείχνουν να έχουν μεγάλη διαδρομή και τα μαρσπιέ είναι τύπου enduro, με αφαιρούμενα, λαστιχένια εσωτερικά. Το τιμόνι προσφέρει αρκετό άνοιγμα στα χέρια για enduro χρήση και όλα αυτά σε συνδυασμό με τις διαστάσεις των τροχών συνηγορούν σε ένα πράγμα· η νέα adventure μοτοσυκλέτα της Yamaha είναι ‘γεννημένη’ για χώμα!

Κατασκοπευτικό - Yamaha MT-07 Adventure 2018 - Το concept T7 οδευει προς την παραγωγή
Οι μεγάλοι τροχοί, οι διαδρομές των αναρτήσεων και το λοιπό στήσιμο της μοτοσυκλέτας παραπέμπουν σε χώμα!
Από look και πλαίσιο, πως πάμε;

Λοιπόν, όσο αφορά την εξωτερική εμφάνιση, τα πράγματα είναι περίπλοκα. Και γίνονται περίπλοκα λόγω της ‘ενδυμασίας’ της μοτοσυκλέτας δοκιμών, η οποία δεν αφήνει και πολλά πράγματα σε κοινή θέα.

Πάντως, αν και απέχει ακόμη από την τελική της μορφή (τουλάχιστον από ότι μας δέιχνουν στη Yamaha), τα φώτα τύπου rally θα περάσουν στο μοντέλο παραγωγής, δίνοντας μια ξεχωριστή, πιο rally Dakar εμφάνιση στη μοτοσυκλέτα.

Οι διαφορές όμως σε σχέση με την T7 υπάρχουν σε αυτό το στάδιο και γίνονται εμφανείς τόσο στο εμπρός φτερό όσο και στη σέλα και την ουρά. Η σέλα είναι διπλή σε αυτή την περίπτωση (αντί της μονής που είδαμε στο concept), ενώ και η ουρά δείχνει πιο λεπτή απ’ ότι η ατνίστοιχη της T7.

Όσο αφορά το πλαίσιο, λίγα συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν. Αυτό που διακρίνεται εμφανέστατα ως διαφορά σε σχέση με το πλαίσιο της MT-07, είναι οι σωλήνες που περνούν εμπρός και κάτω από τον κινητήρα, προσφέροντας μεγαλύτερη προστασία σε αυτόν.

Επιπρόσθετα διακρίνονται και θέσεις για το κάλυμμα του ψυγείου αλλά και για κάποιου είδους ποδιά, τα οποία απουσιάζουν αμφότερα από τη μοτοσυκλέτα των δοκιμών. Το ψαλίδι έχει και αυτό διαφορές, με τη σχεδίασή του να μην είναι όμοια με το αντίστοιχο της MT-07.

Η εμπρός ανάρτηση της μοτοσυκλέτας φέρει ένα αντεστραμμένο πηρούνι, χαράσσοντας και εδώ διαφορετική πορεία από αυτή της MT-07. Λογικές φυσικά οι αλλαγές που αφορούν τις αναρτήσεις και το πλαίσιο, καθώς μιλάμε για μια εντελώς διαφορετικής χρήσης μοτοσυκλέτα.

Κατασκοπευτικό - Yamaha MT-07 Adventure 2018 - Το concept T7 οδευει προς την παραγωγή
Τα φώτα τύπου ‘rally’ αναμένεται να κάνουν θραύση στους απανταχού φίλους των adventure μοτοσυκλετών

Κλείνοντας με την εμφάνιση της MT-07 adventure, παρατηρούμε ότι το ύψος της σέλας είναι σημαντικά μικρότερο από αυτό της T7, η μοτοσυκλέτα δεν είναι αγωνιστική και η Yamaha δημιουργεί βάση των αναγκών του κοινού. Έτσι, η νέα μοτοσυκλέτα αναμένεται να είναι πιο φιλική για τον μέσο αναβάτη.

Και ο ανταγωνισμός;

Ο ανταγωνισμός που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η Triumph Tiger 800 XC, όμως ως και την Διεθνή Έκθεση της EICMA τον Νοέμβρη μπορεί και να έχουμε ‘παρέλαση’ νέων adventure μοτοσυκλετών στην κατηγορία των ¾ του λίτρου.

Δεν είναι μυστικό εξ’ άλλου ότι η KTM ετοιμάζει μια νέα adventure μοτοσυκλέτα 790cc, ενώ έχουμε δει και υλικό με τη νέα GS της BMW που ετοιμάζεται. Επιπρόσθετα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την Royal Enfield με την Himalayan, καθώς όπως είχατε διαβάσει εδώ, η ιστορική εταιρία ετοιμάζει και την δική της πρόταση.

 

Εν αναμονή λοιπόν περισσότερων τεχνικών λεπτομερειών (και φωτογραφιών!), αναμένουμε την επόμενη κίνηση των Ιαπώνων, με την αποκάλυψη της μοτοσυκλέτας να αναμένεται τον Νοέμβριο. Ως τότε θα σας κρατάμε ενήμερους! Μείνετε συντονισμένοι!