Παρουσίαση – Η Ducati γιορτάζει τα 25 χρόνια Monster με τη νέα 821

Σχεδόν 20 ημέρες πριν την έναρξη της Διεθνούς Έκθεσης του Μιλάνου (EICMA) η Ducati αποκαλύπτει το ολοκαίνουργιο ‘τέρας’ της οικογένειας Monster, την 821. Το περίφημο μοντέλο της Ducati κλείνει φέτος 25 χρόνια ζωής και η εταιρεία γιορτάζει το γεγονός με μια σειρά αλλαγών.

Ήταν Οκτώβρης του 1992 όταν ένα ‘τέρας’ 900cc έκανε την εμφάνισή του στο Σαλόνι της Κολωνίας, ένα ‘τέρας’ που έπαιρνε σάρκα και οστά μέσα από τα σχέδια του δημιουργού του, Miguel Angel Galluzzi.

Με το πέρασμα των χρόνων το Monster κατασκευάστηκε σε περισσότερες εκδόσεις, ωρίμασε και αγαπήθηκε αρκετά από τους απανταχού Ducatisti, ενώ πλησιάζοντας το 2018 η Ducati αποφάσισε να γιορτάσει τα 25 χρόνια ύπαρξης του ονόματος.

Από άποψης κινητήρα, το νέο Monster 821 φέρει έναν υδρόψυκτο, δικύλινδρο, σε διάταξη ‘L’ και χωρητικότητας 821 κυβικών εκατοστών, ο οποίος αποδίδει 109 ίππους στις 9.250σαλ. Η ροπή του ‘αγγίζει’ τα 63.4 ft-lb ροπής (86 Nm), ενώ η παροχή μείγματος γίνεται μέσω ηλεκτρονικού ψεκασμού. Όπως είναι φυσικό, ο κινητήρας είναι συμμορφωμένος με τις προδιαγραφές Euro4.

Το πλαίσιο παρέμεινε παραδοσιακά πια σε trellis στυλ, ενώ στις αναρτήσεις συναντούμε ένα USD πηρούνι 43mm και ένα μονό αμορτισέρ για το πίσω μέρος που ρυθμίζεται ως προς την προφόρτιση του ελατηρίου. Στα φρένα, η Ducati έχει επιλέξει προϊόντα της Brembo, με ένα σετ τετραπίστονες ακτινικές δαγκάνες (Μ4-32 monoblock) να δεσπόζουν στο εμπρός μέρος.

Οι εμπρός δίσκοι έχουν διάμετρο 320mm ενώ στο πίσω μέρος υπάρχει ένας δίσκος 245mm που συνεργάζεται με μια δαγκάνα δύο εμβόλων – και πάλι της Brembo. Τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι και αυτά Ιταλική υπόθεση, καθώς η Pirelli προμηθεύει το ‘τέρας’ με τα Pirelli Diablo Rosso III.

Στα ηλεκτρονικά, η Ducati προσφέρει το Safety Pack που περιλαμβάνει όλα τα καλά· ABS της Bosch και Ducati Traction Control κάνουν την εμφάνισή τους, ενώ μπορούν να ρυθμιστούν σε διάφορα επίπεδα. Επιπρόσθετα υπάρχουν και τρεις επιλογές οδήγησης (Riding Modes), τα οποία τροποποιούν ανάλογα το ABS, το DTC και το Power Mode, το οποίο διαχειρίζεται την μεταφορά της δύναμης στον πίσω τροχό και τη μέγιστη δύναμη).

Για τα 25 χρόνια πορείας η Ducati τροφοδότησε το Monster 821 και με μια ολοκαίνουργια TFT οθόνη, η οποία έχει αναλάβει το ρόλο των οργάνων. Στον προαιρετικό εξοπλισμό της νέας μοτοσυκλέτας περιλαμβάνεται και ένα Quickshifter, το οποίο δρα τόσο κατά τα ανεβάσματα, όσο και κατά τα κατεβάσματα των ταχυτήτων. Πέρα από αυτό, παρέχεται και ένα σύστημα πολυμέσων της Ducati.

Τέλος, όσο αφορά τη νέα, ανανεωμένη όψη της μοτοσυκλέτας, να πούμε ότι το Monster 821 έχει σαφείς επιρροές από το μεγάλο ‘τέρας’ των 1200cc. Η σέλα και το τεπόζιτο είναι σχεδιασμένα από την αρχή και σύμφωνα με την Ducati το look έχει εμπνευσθεί από εκείνο το πρώτο Monster που πρωτοείδαμε πίσω στο 1992.

Πολύ ενδιαφέρουσα είναι και η επιλογή της επαναφοράς του ιστορικού κίτρινου χρώματος της Ducati, το οποίο φέρνει στο νου παλαιότερες μοτοσυκλέτες του Borgo Panigale και πλαισίωνει το κλασσικό κόκκινο και την πιο ‘dark’ επιλογή του μαύρου.