Ducati DesertX- Adventure από το Rally Dakar

H Ducati παρουσίασε την DesertX. Μιαν Adventure μοτοσυκλέτα εμπνευσμένη από το Rally Dakar μιας περασμένης εποχής.

Μετά από δυο χρόνια περίπου, όταν η Ducati παρουσίασε το Concept, η DesertX είναι έτοιμη να μας μεταφέρει σε μια περιπέτεια. Μια περιπέτεια που θα περιλαμβάνει πολύ χώμα η ακόμα και άμμο. Το όνομα και η παρουσίαση από την Ducati δεν μας αφήνει καμμιά αμφιβολία για το ότι ο δρόμος θα είναι χωμάτινος.

Η DesertX με τα στρογγυλά φανάρια, το μεγάλο ρεζερβουάρ και το λιτό πίσω μέρος είναι μοτοσυκλέτα βγαλμένη από το Rally Dakar της δεκαετίας του 1980. Κάτι που προσωπικά μου αρέσει. Ίσως η νοσταλγία για μοτοσυκλέτες πιο παλιών δεκαετιών είναι και ο λόγος που βρίσκω την DesertX όμορφη μοτοσυκλέτα. Το ρετρό στυλ είναι της μόδας και είναι μια κίνηση για να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό. Επίσης, στοχεύοντας μερίδιο από την αγορά των Adventure, προσπαθεί να προσελκύσει άτομα που θα ήθελαν μια ρετρό Adventure. Αυτή η εμφάνιση φέρνει θύμισες και πάντα ότι μας θυμίζει κάτι ωραίο από το παρελθόν μας αρέσει. Νομίζω ότι είναι μια έξυπνη κίνηση από την σχεδιαστική ομάδα της Ducati (Centro Stile Ducati) και το Marketing της Ιταλικής εταιρείας.

Οι ρετρό μοτοσυκλέτες είναι αρκετά δημοφιλείς και πρώτες οι Ιταλικές εταιρείες μεταφέρουν αυτό το στυλ και στις Adventure. Έκανε την αρχή η Moto Guzzi V85TT και τώρα η Ducati DesertX. Άραγε θα ακολουθήσουν και οι άλλες εταιρείες;

Μην σας ξεγελά όμως η ρετρό εμφάνιση διότι η DesertX είναι μια μοντέρνα μοτοσυκλέτα με αρκετά ηλεκτρονικά βοηθήματα.

Ο κινητήρας είναι ο τελευταίας γενιάς Testastretta που χρησιμοποιείται και στην Multistrada 950 καθώς και στην Monster.

Είναι δικύλινδρος, υγρόψυκτος, 937cc και αποδίδει 110 (hp) ίππους στις 9250 (rpm) στροφές και ροπή 92Nm στις 6500 (rpm) στροφές.

Στις αναρτήσεις, μπροστά υπάρχει ανεστραμμένο πιρούνι Kayaba 46mm με διαδρομή 230mm ενώ πίσω υπάρχει μονό αμορτισέρ. Υπάρχει ρύθμιση συμπίεσης, επαναφοράς και προφόρτισης τόσο μπροστά όσο και πίσω.

Τα φρένα είναι της Brembo. Μπροστά υπάρχουν δυο δίσκοι 320mm με ακτινικές δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων 30mm, ενώ πίσω υπάρχει μονός δίσκος 265mm με διπλό έμβολο.

Υπάρχει ABS με τρείς επιλογές. Για οδήγηση στον δρόμο. Για οδήγηση εκτός δρόμου και για οδήγηση εκτός δρόμου με απενεργοποίηση μόνο στον πίσω τροχό. Επίσης, για τους πιο πεπειραμένους αναβάτες, μπορεί να απενεργοποιηθεί εντελώς το ABS, όταν χρησιμοποιούνται τα προγράμματα Enduro και Rally.

Το ύψος της σέλλας είναι 875mm ενώ το βάρος είναι 202 κιλά άδεια.

Το ρεζερβουάρ έχει χωρητικότητα 21 λίτρα αλλά υπάρχει και σαν αξεσουάρ επιπλέον ντεπόζιτο 8 λίτρων που τοποθετείται πίσω. Αυτό θα χαροποιήσει όλους όσους σκοπεύουν να ταξιδέψουν μακριά και χρειάζονται περισσότερη αυτονομία.

Η οθόνη είναι 5 ιντσών TFT έγχρωμη που μπορεί να συνδεθεί με το Ducati Multimedia System. Επίσης υπάρχουν δυο επιλογές απεικόνισης, την Standard και την Rally. H Standard έχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται κάποιος για συνηθισμένη οδήγηση. Η Rally έχει τις πληροφορίες που χρησιμοποιούνται σε ράλι.

Ο φωτισμός είναι πλήρως LED DRL. Για περισσότερη ασφάλεια υπάρχει σύστημα, σε περίπτωση απότομου φρεναρίσματος, να αναβοσβήνουν τα πίσω φώτα ώστε να γίνεται αντιληπτό από αυτόν που ακολουθεί.

Οι τροχοί είναι ακτινωτοί και τα ελαστικά είναι Pirelli Scorpion Rally STR tubeless. Μπροστά είναι 90/90 – 21, δείχνοντας έτσι ξεκάθαρα τον εκτός δρόμου προσανατολισμό, ενώ πίσω είναι 150/70 – 18.

Υπάρχουν έξι προγράμματα οδήγησης (Riding modes). Enduro, Rally, Sport, Touring, Urban και Wet.

Υπάρχουν επίσης Traction control, Quickshifter, Engine Braking, Cornering ABS, Wheelie control και Cruise control.

H Ducati κατασκεύασε μια μοτοσυκλέτα Adventure άνετη, με αρκετή τεχνολογία που θα έκανε άνετα τον γύρο του κόσμου σε οποιεσδήποτε συνθήκες αλλά και που μπορεί να χρησιμοποιείται καθημερινά. Η ρετρό Adventure εμφάνιση είναι αυτή που την κάνει να ξεχωρίζει και να τραβάει τα βλέμματα.

Η Ducati παρουσιάζει την DesertX (όπως είναι και το όνομα της), να βρίσκεται στην έρημο σε αμμόλοφους. Μας προϊδεάζει λοιπόν για μια μοτοσυκλέτα με άγριες διαθέσεις που μπορεί να πάει παντού.

Μια ακόμη έξυπνη κίνηση από την Ducati είναι και η κατασκευή ρουχισμού σχεδιασμένο ειδικά για την μοτοσυκλέτα. Οι Ιταλοί προσέχουν και τις πιο μικρές λεπτομέρειες ειδικά όταν αφορά το στυλ και την εμφάνιση.

Η DesertX, με την είσοδο της στην αγορά, θα βρεθεί βασικά αντιμέτωπη με την  KTM890 Adventure και την BMW F850 GS. Θα μπορέσει να είναι ανταγωνιστική και να πάρει μερίδιο της αγοράς; Προσωπικά νομίζω πως μπορεί και έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα την κάνουν δημοφιλή.