Honda Sport Touring NT1100 – Καινούργια γενιά τουριστικών της Honda

Η Honda επανέρχεται στις Sport Touring μοτοσυκλέτες παρουσιάζοντας την NT1100 την οποία ονομάζει «καινούργια γενιά τουριστικών της Honda».

Για αρκετά χρόνια η Honda είχε μείνει με μόνο μια τουριστική μοτοσυκλέτα, την Gold Wing αφού είχε σταματήσει την παραγωγή μοτοσυκλετών όπως η Pan European και η Deauville. Με την Gold Wing να μην είναι μια μοτοσυκλέτα προσιτή για όλους, αλλά να απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό με ακριβά γούστα, υπήρχε ένα κενό το οποίο η Honda έρχεται να καλύψει με την NT1100.

Η Honda NT1100 βασίζεται στην ίδια ιδέα ( concept) μοτοσυκλετών όπως η Pan European, αλλά σε μια μοντέρνα έκδοση. Είναι λογικό λοιπόν σε μια μοντέρνα μοτοσυκλέτα εκτός από άνεση και οδηγική συμπεριφορά να προστεθούν επίσης οι επιδόσεις και η τεχνολογία.

Η κατηγορία των τουριστικών μοτοσυκλετών έχει τα τελευταία χρόνια υποβαθμιστεί αφού κυριαρχούν οι Adventure. Οι μεγάλες Adventure έχουν αντικαταστήσει τις τουριστικές τις οποίες, για να είμαστε ειλικρινείς, οι περισσότεροι λόγω βάρους και όγκου δεν τις βάζουν στο χώμα. Η Honda λοιπόν, αποφάσισε να αναθερμάνει την τουριστική κατηγορία προσβλέποντας ότι θα προσελκύσει μια καινούργια γενιά αναβατών που θέλουν περισσότερη άνεση στα μακρινά ασφάλτινα ταξίδια τους, καθώς και μια πρακτική μοτοσυκλέτα που μπορούν να χρησιμοποιούν καθημερινά. Επίσης ελπίζουν ότι θα προσελκύσουν και παλιούς μοτοσικλετιστές που τους έχει λείψει μια καθαρά τουριστική μοτοσυκλέτα με σπορ χαρακτήρα.

Ο κινητήρας είναι ο ίδιος που χρησιμοποιεί η Africa Twin. Είναι δικύλινδρος, οκταβάλβιδος, παράλληλος, 1084cc που αποδίδει 101 ίππους στις 7500 στροφές ενώ η ροπή είναι 10.6 kgm στις 6250 στροφές.

Οι αναρτήσεις είναι της Showa και μπροστά υπάρχει ανεστραμμένο πιρούνι με διάμετρο 43mm και διαδρομή 150mm με ρύθμιση για προφόρτιση. Πίσω υπάρχει μοχλικό με μονό αμορτισέρ με διαδρομή 150mm και υδραυλική ρύθμιση της προφόρτισης.

Υπάρχουν 3 προγράμματα λειτουργίας (Riding modes) Urban, Rain, Tour αλλά και επιπλέον 2 (custom) τα οποία ο αναβάτης μπορεί να ρυθμίσει στις δικές του ανάγκες.

Στο σύστημα πέδησης χρησιμοποιεί φρένα της Nissin. Μπροστά υπάρχουν δυο δίσκοι 310mm με ακτινικές δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων. Πίσω υπάρχει μονός δίσκος ενός εμβόλου 256mm. Υπάρχει φυσικά ABS. 

Το πλαίσιο είναι ατσάλινο ημίδιπλο με σχετικά κοντό αλουμίνιο υποπλαίσιο.

Το ελαστικό μπροστά είναι 120/70R 17 ενώ πίσω είναι 180/55R 17.

Το ρεζερβουάρ είναι 20 λίτρων και προσφέρει, σύμφωνα με την εταιρεία, αυτονομία 400 χλμ.

Η σέλα βρίσκεται στα 820mm. Ένα ύψος που ικανοποιεί όχι μόνο τους ψηλούς οδηγούς. Με την άνεση ως προτεραιότητα το κάθισμα είναι πλατύ και άνετο τόσο για τον οδηγό όσο και για τον συνοδηγό. Για τον συνοδηγό υπάρχουν χερούλια για κράτημα.

Η ζελατίνα έχει ρυθμίσεις για 5 στάσεις. Επίσης, για περισσότερη προστασία στα χέρια και πόδια, υπάρχουν εκτροπές αέρα πάνω και κάτω.

Η οθόνη είναι TFT 6.5 ιντσών η οποία μπορεί να ενωθεί με Apple Carplay και με Android Auto. Υπάρχει επίσης LCD οθόνη για όλες τις βασικές πληροφορίες.

Το βάρος είναι 238 κιλά γεμάτη για το μοντέλο με το συμβατό κιβώτιο και 248 κιλά για το μοντέλο με το αυτόματο DCT.

Στα ηλεκτρονικά υπάρχει Ride by wire, Traction και wheelie control που ρυθμίζονται σε 3 επίπεδα. Υπάρχει θύρα USB και πρίζα 12V. Επίσης υπάρχει αυτόματο σβήσιμο φλάς και emergency stop lights ( αναβοσβήνουν τα φώτα όταν φρενάρεις απότομα).

Στον βασικό εξοπλισμό υπάρχουν επίσης cruise control, θερμαινόμενα grips, κεντρικό stand και πλαϊνές βαλίτσες 33 λίτρων αριστερά και 32 λίτρων δεξιά. Η τελική εξάτμιση έχει τοποθετηθεί χαμηλά ώστε να μην εμποδίζει τις βαλίτσες η να μεγαλώνει τον όγκο της μοτοσυκλέτας.

Όλα τα φωτιστικά είναι LED.

H Honda NT1100 προσφέρεται σε τρία πακέτα εξοπλισμού.

Urban pack – Κεντρική βαλίτσα 50 λίτρων με εσωτερική τσάντα, tank bag 4.5 λίτρων και άνετο στήριγμα πλάτης (comfort back rest)

Touring pack – Πιο άνετο κάθισμα για οδηγό και συνοδηγό, άνετα foot pegs για συνοδηγό και φώτα ομίχλης.

Voyage pack – Περιλαμβάνει όλα τα πιο πάνω.

Μπορείτε επίσης να διαλέξετέ ανάμεσα από τρείς χρωματισμούς. Γκρίζο (Matte Iridium Grey Metallic), Άσπρο(Pearl Glare White) και Μαύρο (Graphite Black).

Η Honda αποκαλεί την ΝΤ1100 «καινούργια γενιά τουριστικών της Honda» (New breed of Honda Tourer). Η ΝΤ1100 αποτελεί λοιπόν την αρχή μιας καινούργιας εποχής τουριστικών μοτοσυκλετών Honda και αφού η Honda μιλά για «καινούργια γενιά» αυτό σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν και άλλες τουριστικές μοτοσυκλέτες. Βασισμένη στην ίδια φιλοσοφία των τουριστικών μοτοσυκλετών η ΝΤ1100 είναι κατασκευασμένη για να προσφέρει άνεση, ευελιξία και απόδοση. Ο πλούσιος εξοπλισμός της, προσφέρει άνεση στον οδηγό αλλά και στον συνοδηγό, που μπορούν να ταξιδέψουν με αρκετά πράγματα στις αποσκευές τους. Η ΝΤ1100 δεν είναι όμως μόνο για μακρινά ταξίδια αλλά είναι μια μοτοσυκλέτα που μπορεί να χρησιμοποιείται καθημερινά.

Μια υποσχόμενη μοτοσυκλέτα με την αξιοπιστία της Honda αλλά το πόσο θα γίνει επιτυχία θα αποφασίσει το κοινό.