Η Yamaha παρουσίασε την καινούργια YZF-R7

Η Yamaha παρουσίασε την καινούργια YZF-R7. Ένα ακόμη «βέλος» στην φαρέτρα της Ιαπωνικής εταιρείας που έρχεται να συμπληρώσει την σειρά των μοτοσυκλετών R στην κατηγορία των Supersport.

Το όνομα δεν είναι τυχαίο αλλά αποτελεί φόρο τιμής στην θρυλική τετρακύλινδρη superbike YZF-R7 που είχε κατασκευαστεί το 1999. Μια αγωνιστική μοτοσυκλέτα περιορισμένης έκδοσης. Είχαν κατασκευαστεί μόλις 500 μοτοσυκλέτες, ειδικά για αγώνες world superbike και Suzuka 8 hours. Η καινούργια R7 κληρονομεί ένα «βαρύ» όνομα που είναι το μόνο που θυμίζει την εκπληκτική R7 του 1999. Καμμιά σύγκριση δεν μπορεί να γίνει ούτε σε ιπποδύναμη, ούτε σε επιδόσεις χωρίς όμως να σημαίνει ότι η καινούργια R7 δεν είναι μια αξιόλογη μοτοσυκλέτα με Supersport DNA. Άλλωστε ο λόγος που κατασκευάστηκε είναι εντελώς διαφορετικός με αυτόν της 1999.

Η Yamaha βλέποντας ότι υπήρχε ένα κενό στην κατηγορία των R, κατασκεύασε μια μοτοσυκλέτα που να είναι προσιτή σε όλους, τόσο οικονομικά όσο και σε επιδόσεις. Μια μοτοσυκλέτα για αναβάτες που θέλουν να ζήσουν την εμπειρία και τις συγκινήσεις των Supersport. Η Yamaha R7 είναι μια μοτοσυκλέτα μεσαίας κατηγορίας με επιδόσεις, αλλά και τιμή, που δεν θα φοβίσουν κάποιο νεοεισερχόμενο στον κόσμο των Supersport.

Η Ιαπωνική εταιρεία κατασκεύασε μια πρακτική Supersport μοτοσυκλέτα που να είναι απολαυστική τόσο στον δρόμο όσο και στην πίστα. Μια μοτοσυκλέτα που έχει ότι χρειάζεται για να προσελκύσει μια καινούργια γενιά μοτοσικλετιστών στην κατηγορία των Supersport.

Η Yamaha για να επιτύχει μια χαμηλή τιμή δεν πρόσθεσε ηλεκτρονικά και περίπλοκες ρυθμίσεις. Επίσης χρησιμοποίησε τον δοκιμασμένο κινητήρα CP2 από την MT-07 που φημίζεται για την ισχυρή γραμμική ροπή του αλλά και για την αξιοπιστία του. Είναι υγρόψυκτος, DOHC(Dual OverHead Camshaft) δικύλινδρος με 4 βαλβίδες ανά κύλινδρο, εν σειρά, 689cc που αποδίδει 73.4 ίππους στις 8750 στροφές με μέγιστη ροπή 67Nm (6.8kgm) στις 6500 στροφές (rpm). Ο κινητήρας προσαρμόστηκε όπως αρμόζει σε μια Supersport μοτοσυκλέτα. Να έχει γρήγορη επιτάχυνση, γρήγορη απόκριση στο γκάζι και ισχυρές επιδόσεις σε όλες τις ταχύτητες.

Στις ΚΥΒ αναρτήσεις, μπροστά υπάρχει ανεστραμμένο πιρούνι 41mm, πλήρως ρυθμιζόμενο, με διαδρομή 130mm. Πίσω υπάρχει αμορτισέρ με μοχλικό, με διαδρομή 130mm, και με ρυθμίσεις απόσβεσης, επαναφοράς και προφόρτισης.

Το σύστημα πέδησης παρέχει ισχυρό φρενάρισμα προσφέροντας σιγουριά και αυτοπεποίθηση στον αναβάτη. Μπροστά υπάρχουν δύο  υδραυλικοί δίσκοι 298mm με τετραπίστονες ακτινικές δαγκάνες και ακτινική αντλία Brembo. Πίσω υπάρχει μονός υδραυλικός δίσκος 248mm. Υπάρχουν φυσικά ABS.

Το βάρος είναι 188 κιλά γεμάτη, με το πλαίσιο να είναι περιμετρικό, ελαφρύ, από χάλυβα υψηλής αντοχής. Το πλαίσιο το οποίο είναι πιο στενό από όλα τα μοντέλα της σειράς R μαζί με το χαμηλό βάρος της κάνει την R7 πολύ ευέλικτη κάτι που χρειάζεται ειδικά στην πόλη.

Ο πίνακας οργάνων είναι LCD και προσφέρει όλες τις ενδείξεις που χρειάζεται ο αναβάτης, χωρίς όμως να είναι έγχρωμος.

Το ρεζερβουάρ είναι 13 λίτρα και δένει ιδανικά με την σέλα που βρίσκεται κοντά ώστε τα γόνατα να σφίγγουν όταν χρειάζεται προσθέτοντας στήριγμα και κράτημα κυρίως στο φρενάρισμα. Η σέλα βρίσκεται στα 835mm και σε συνδυασμό με το κουμπωτό τιμόνι και τα μαρσπιέ προσφέρει μια sport και επιθετική θέση οδήγησης. Επίσης το μπροστινό τμήμα της R7 είναι το μικρότερο σε διαστάσεις από τα υπόλοιπα μοντέλα της κατηγορίας R και σε συνδυασμό με την θέση οδήγησης και το φερινγκ προσφέρει υψηλή αεροδυναμική απόδοση.

Η όψη είναι επιθετική όπως θα ταίριαζε σε μια Supersport μοτοσυκλέτα. Διαθέτει διπλά φώτα με τον κεντρικό ισχυρό προβολέα να είναι LED και αεραγωγό σε σχήμα Μ. Μια ελκυστική μοτοσυκλέτα με το στιλ και την εμφάνιση να μην ξεφεύγει από την σειρά των R αφού η Yamaha προσέχει ώστε όλες οι R μοτοσυκλέτες να έχουν σχεδόν την ίδια εμφάνιση.

Οι ελαφριές ζάντες είναι από κράμα αλουμινίου με δέκα ακτίνες. Τα ελαστικά είναι Bridgestone tubeless. Το μπροστινό ελαστικό έχει διαστάσεις 120/70ZR17, ενώ το πίσω είναι 180/55ZR17 και σύμφωνα με την εταιρεία προσφέρουν υψηλό επίπεδο πρόσφυσης για σταθερό κράτημα.

Για πιο ομαλές αλλαγές ταχυτήτων χρησιμοποιεί συμπλέκτη A&S (Assist & Slipper) ενώ για πιο γρήγορες αλλαγές υπάρχει προαιρετικό σύστημα Quick Shift.

Προσφέρεται σε δύο χρωματισμούς, μπλε και μαύρο.

Πολλοί σκέφτονται ότι αφού ο κινητήρας είναι ίδιος με την ΜΤ-07 και οι μοτοσυκλέτες θα είναι ίδιες. Η R7 είναι μια εντελώς διαφορετική μοτοσυκλέτα. Έγιναν προσεκτικά όσες αλλαγές χρειαζόταν ώστε η R7 να είναι και να συμπεριφέρεται σαν μια supersport.

Η Yamaha R7 μπορεί να μην έχει τις επιδόσεις που είχε η πρώτη R7 η όπως άλλες Supersport μοτοσυκλέτες, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα είναι μια πετυχημένη μοτοσυκλέτα. Η Yamaha πήρε τον παλμό της αγοράς, αφουγκράστηκε τις ανάγκες των μοτοσικλετιστών και παρουσίασε μια φιλική Supersport μοτοσυκλέτα που μπορείς να χρησιμοποιείς καθημερινά. Απευθύνεται σε μια καινούργια γενιά μοτοσικλετιστών, χωρίς φυσικά να αποκλείει τους παλιούς, που θέλουν μια πρακτική και άνετη μοτοσυκλέτα που να τους προσφέρει οδηγική απόλαυση στον δρόμο αλλά και στην πίστα. Έχοντας την αξιοπιστία δεδομένη και με μια χαμηλή τιμή αναμένεται να κάνει αισθητή την παρουσία της σε μια δύσκολη κατηγορία. Ήδη οι ενδείξεις των πωλήσεων είναι ενθαρρυντικές και φαίνεται ότι η Yamaha YZR-R7 ήρθε για να μείνει.