Παρουσίαση – Yamaha Niken – Μια τρίτροχη μοτοσυκλέτα

Στην έκθεση του Μιλάνου, Eicma 2017, η Yamaha επιστρατεύοντας και τον Valentino Rossi, παρουσίασε την Niken. Μια τρίτροχη μοτοσυκλέτα που τράβηξε την προσοχή με τον μη συμβατικό σχεδιασμό της.

Όλες σχεδόν οι εταιρείες μοτοσυκλετών έχουν πάντα το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, προσπαθώντας να κατασκευάσουν μίαν επαναστατική μοτοσυκλέτα και η Yamaha, δεν μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Το όνομα Niken στα ιαπωνικά σημαίνει δυο σπαθιά και η Yamaha εννοεί φυσικά τους δυο μπροστινούς τροχούς, που θα «κόβουν» σαν σπαθιά τον δρόμο.

Μέχρι τώρα είχαμε δει τρίτροχες μοτοσυκλέτες, με τους δύο τροχούς να είναι πίσω. Έχουμε δει επίσης scooter τρίτροχα, με τους δυο τροχούς μπροστά. H Yamaha πήρε την τεχνολογία των scooter, την εξέλιξε και την εφάρμοσε στην μοτοσυκλέτα. Με κύριο χαρακτηριστικό τους δυο μπροστινούς τροχούς έχει σαν σκοπό να προσφέρει εξαιρετικό κράτημα στον δρόμο, σιγουριά και φρενάρισμα.

Η Yamaha θέλοντας να τονίσει την ιδέα της για την μοτοσυκλέτα του μέλλοντος παρουσίασε την Niken, έχοντας ένα οδηγό ντυμένο με άσπρη στολή, που θύμιζε στρατιώτη από την ταινία «ο πόλεμος των άστρων» (Star Wars). Ο οδηγός δεν είναι ο μόνος για να θυμίζει το μέλλον, αφού και η ίδια η μοτοσυκλέτα βλέποντας την από μπροστά, μοιάζει να είναι βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Οι δύο προβολείς LED μοιάζουν σαν μάτια βλοσυρά και χαμηλωμένα, με το κεφάλι σκυφτό, έτοιμο να ορμήσει.

Yamaha Niken με οδηγό κάποιο από την ταινία "Star Wars"
Yamaha Niken με οδηγό κάποιο από την ταινία “Star Wars”

Η Yamaha, δηλώνει ότι η Niken ήρθε για να προσφέρει πρωτόγνωρες οδηγικές συγκινήσεις και απολαύσεις. Αυτό που είναι δύσκολο, είναι να καταλάβουμε σε ποιούς απευθύνεται και ποιους προσπαθεί να προσελκύσει. Ο στόχος δεν είναι ξεκάθαρος. Η Niken είναι μια ογκώδης μοτοσυκλέτα, που για την πόλη θα είναι σαν να οδηγείς αυτοκίνητο. Ίσως να απευθύνεται σε νεοεισερχόμενους στον κόσμο της μοτοσυκλέτας, που θα είναι πιο άνετοι στους τρείς τροχούς αντί σε δυο. Το σίγουρο είναι ότι η Niken θα τραβάει τα βλέμματα και την προσοχή με την δυναμική φουτουριστική σχεδίαση.

Κινητήρας

Ο κινητήρας είναι ο ίδιος τρικύλινδρος, υγρόψυκτος, CP3 847cc που χρησιμοποιείται και στις ΜΤ-09 και Tracer 900. Ένας κινητήρας δοκιμασμένος, αξιόπιστος με άφθονη ροπή και ψηλές επιδόσεις, που επιτυγχάνονται με ειδικές ρυθμίσεις ψεκασμού των καυσίμων.

Πλαίσιο / Αναρτήσεις / Φρένα

Το πλαίσιο είναι περιμετρικό, ειδικά κατασκευασμένο με μίγμα από χάλυβα και αλουμίνιο, ώστε να προσφέρει αντοχή και ευελιξία.
Στις αναρτήσεις μπροστά υπάρχει διπλό ανάποδο τηλεσκοπικό πιρούνι.

Η πίσω ανάρτηση είναι αλουμινένιο ψαλίδι, με πλήρως ρυθμιζόμενο μονό αμορτισέρ ως προς την προφόρτιση και την απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς, ώστε να προσαρμόζεται ανάλογα με τις συνθήκες.
Το σύστημα πέδησης αποτελείται από διπλά υδραυλικά δισκόφρενα 298mm με συμβατικές δαγκάνες, μπροστά, ενώ πίσω υπάρχει υδραυλικό δισκόφρενο 282mm καθώς και ABS.

Πακέτο Ηλεκτρονικών και Τεχνολογία

Η Yamaha έριξε όλα τα ηλεκτρονικά στην Niken, αφού η «επαναστατική» και «φουτουριστική» μοτοσυκλέτα όπως την αποκαλεί, δεν θα μπορούσε να μην διαθέτει τελευταίου τύπου τεχνολογία.
Καταρχήν υπάρχει τεχνολογία πολλαπλών τροχών με κλίση LMW (Leaning Multi-Wheeler), το οποίο αποτελείται από το σύστημα Ackermann και τα δύο ανάποδα πιρούνια, ώστε να προσφέρει εξαιρετική πρόσφυση και απόδοση στις στροφές.
Σύστημα D-mode χαρτογράφηση 3 θέσεων.
Σύστημα cruise control.
YCC-T «ηλεκτρονικό γκάζι»
Σύστημα ελέγχου πρόσφυσης (Traction Control) με δύο επίπεδα παρέμβασης και διακόπτη απενεργοποίησης.
Assist & Slipper Συμπλέκτη και σύστημα Quick Shifter για γρήγορη αλλαγή ταχυτήτων.

Λοιπά

Ρεζερβουάρ 18 λίτρων που προσφέρει αρκετή αυτονομία για μακρινές διαδρομές.
Ο πίνακας οργάνων είναι οθόνη TFT με λευκές ενδείξεις σε μαύρο φόντο.
Οι διπλοί μπροστινοί τροχοί των 15 ιντσών διαθέτουν ειδικά σχεδιασμένα ελαστικά 120/70 R 15, ώστε να προσφέρουν ψηλά επίπεδα πρόσφυσης. Το ελαστικό πίσω είναι 190/55 R 17.
Το ύψος της σέλας είναι 820mm.
Οι προβολείς μπροστά, πίσω καθώς και τα φλάς είναι LED.
Το βάρος είναι 263 κιλά.

Η Yamaha προσπάθησε να κατασκευάσει μια πρωτοποριακή μοτοσυκλέτα, που να συνδυάζει ευκολία οδήγησης σε δρόμους με πολλές στροφές, άνεση και δυναμικές επιδόσεις. Μια μοτοσυκλέτα που να προσφέρει οδηγική απόλαυση.

Η Niken είναι οπωσδήποτε μια μοτοσυκλέτα διαφορετική, με αρκετή τεχνολογία που προκαλεί ήδη το ενδιαφέρον. Αν είναι όμως μια επαναστατική μοτοσυκλέτα που θα ανοίξει καινούργιους δρόμους ως προς τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την μοτοσυκλέτα, αυτό θα το δείξει ο χρόνος.