Rally Dakar – Θρίαμβος Sunderland – KTM!

Μόνο έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η επιτυχία του Βρετανού και της εργοστασιακής ομάδας της KTM στο φετινό Rally Dakar, μιας και ο πρώτος κατακτά την πρώτη του νίκη στον δυσκολότερο αγώνα του κόσμου, ενώ η Αυστριακή εταιρία (κρατηθείτε!!) την 16η συνεχόμενη!

Με τον Matthias Walkner να τερματίζει στη δεύτερη θέση, η Red Bull KTM Factory Team φεύγει απο την Αργεντινή με το 1-2, ενώ το βάθρο συμπλήρωσε άλλη μία KTM, αυτή του Gerard Farres Guell και της Himoinsa Dakar Team. Ας δούμε όμως στο 2ο μέρος της ανασκόπησής (δείτε εδώ το 1ο μέρος), πως αναβάτες και μοτοσυκλέτες έφτασαν στον τερματισμό.

Το προβάδισμα που πήρε μετά την 5η ημέρα ο Sam Sunderland δεν χάθηκε ποτέ, όμως στο δεύτερο μισό του αγώνα η Honda ήταν αυτή που κυριάρχησε στις ειδικές, αφού στις 5 εναπομείνασες χρονομετρημένες ημέρες νίκησε στις 4.

Μετά την ημέρα ξεκούρασης στις 8/1, συνεχίζουμε με την 7η ειδική που πήρε εκκίνηση στη La Paz προς την Uyuni. Εκεί, ο Ricky Brabec πετυχαίνει τον ταχύτερο χρόνο, με την Honda να κανει το 1-2, ενώ βλέπει συνολικά τέσσερις μοτοσυκλέτες της στις πέντε πρώτες θέσεις των χρόνων.

#9 Ricky Brabec (USA) Honda CRF 450 Rally-Monster Energy Honda Team

Το σερί νικών του Joan Barreda ξεκινά στην 8η ειδική, με τον Ισπανό να είναι σχεδόν τέσσερα λεπτά ταχύτερος απο τους Walkner-Sunderland της KTM που πέτυχαν τον δεύτερο και τρίτο χρόνο αντίστοιχα. Ταυτόχρονα, ο Barreda γίνεται ο μοναδικός αναβάτης που επαναλαμβάνει νίκη σε ειδική, ενώ η Honda ισοφαρίζει τις 3 της KTM.

#11 Joan Barreda Bort (ESP) Honda CRF 450 Rally-Monster Energy Honda Team

Η 9η ειδική γίνεται η δεύτερη του αγώνα που βλέπει την κόκκινη σημαία, μιας και ο λόγος που ακυρώθηκε ήταν ο ίδιος που ακύρωσε και την 6η… ο καιρός.

Αρνητικός πρωταγωνιστής ο… καιρός, ο οποίος ήταν η αιτία της ακύρωσης ακόμη μιας ειδικής διαδρομής

Αν κάποια ειδική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί χαοτική θα ήταν σίγουρα η 10η, μιας και οι περισσότεροι αναβάτες έχασαν πολύτιμο χρόνο ψάχνοντας τη σωστή διαδρομή, ενώ ο Pablo Quintanilla (Rockstar Energy Husqvarna Factory Team) έπειτα απο πτώση εγκαταλείπει τον αγώνα από την δεύτερη θέση. Ο Michael Metge ήταν αυτός που πέτυχε τον ταχύτερο χρόνο, όμως μετά την ποινή που δέχτηκε χάρισε στον Joan Barreda την τρίτη νίκη του στις φετινές ειδικές.

#15 Michael Metge (FRA) Honda CRF 450 Rally-Monster Energy Honda Team

Στο ίδιο έργο θεατές είμασταν ως προς τον νικητή της 11ης ειδικής, με τον Barreda να κατακτά την τέταρτη νίκη του χαρίζοντας την 5η στη Honda. Ο Ισπανός αστέρας της ιαπωνικής εταιρίας μειώνει στα 44 λεπτά την διαφορά του από την πρώτη θέση, όμως ο Sunderland με μία μικρή ειδική των 64χλμ να απομένει και έχοντας πάνω από μισή ώρα διαφορά από τον Walkner, έχει σχεδόν κλειδώσει τη νίκη.

#8 Gerard Farres Guell (ESP) KTM 450 Rally-Himoinsa Dakar Team

Μάχη θα είχαμε στη 12η και τελευταία ειδική για τις θέσεις 3-4-5 που βρίσκονται οι Farres Guell, Van Beveren και Barreda αντίστοιχα, με λιγότερο από 10 λεπτά να χωρίζουν την 3η απο την 5η θέση. Με βάση τη φόρα που είχε πάρει ο Barreda το βάθρο φαινόταν εφικτός στόχος, όμως Van Beveren και Guell βάζοντας το κεφάλι κάτω πέτυχαν τον 1ο και 2ο χρόνο με τον Barreda να τους ακολουθεί.

#6 Adrien Van Beveren (FRA) Yamaha WR 450 F-Yamalube Yamaha Official Rally Team

Η μοναδική νίκη στη 5η ειδική του Sunderland ήταν αρκετή για να κατακτήσει ο Βρετανός την φετινή Οδύσσεια, δείχνοντας για άλλη μια φορά πως ο συγκεκριμένος αγώνας είναι πάνω από όλα αγώνας στρατηγικής.

Τέλος, θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει άτυχο τον Joan Barreda, αφού χωρίς την ποινή της μίας ώρας θα ήταν αυτός ο νικητής του αγώνα, όμως στους αγώνες υπάρχουν κανόνες και οι κανόνες ισχύουν για όλους. Έτσι ο Sam Sunderland και η Red Bull KTM Factory Team είναι πανάξια οι νικητές του Rally Dakar 2017!

Red Bull KTM Factory Team

Αναλυτικά η τελική κατάταξη:

Αφήστε μια απάντηση