Honda CB150R – Όταν τα concept δημιουργούν εντυπωσιακές μοτοσυκλέτες παραγωγής

Η Honda αποκάλυψε πρόσφατα την ολοκαίνουργια CB150R, η οποία προορίζεται αποκλειστικά για την Ασιατική αγορά. Τι; Κάτι σας θυμίζει; Μα ναι, φυσικά! Είναι σχεδόν πανομοιότυπη με το εντυπωσιακό concept 150SS Racer που είχαμε δει τον Μάρτη εδώ!

Ο σκοπός της δημιουργίας ενός concept για μια εταιρεία είναι πολλαπλός. Αρχικά, ίσως θέλει να δείξει στο ευρύ κοινό κάποιες τεχνολογικές καινοτομίες, μία διαφορετική προσέγγιση αναφορικά με το design ή πολύ απλά, μια μοτοσυκλέτα η οποία στη συνέχεια θα περάσει από τη γραμμή παραγωγής.

Το τελευταίο ήταν αυτό που έκανε η Honda με την παρουσίαση του concept 150SS Racer, καθώς υπό το όνομα CB150R, εκείνη η μοτοσυκλέτα θα δει το πράσινο φως της παραγωγής. Σχεδιαστικά η μοτοσυκλέτα έχει αλλάξει ελάχιστα και ίσως να μην υπάρχει καλύτερο νέο από αυτό· ένα πολύ όμορφο σχέδιο σε μοτοσυκλέτα τύπου concept συνήθως αλλάζει πολύ ως την μορφή μαζικής παραγωγής, όμως η 150SS Racer εντυπωσίασε τόσο που η Big ‘H’ την άφησε σχεδόν απαράλλαχτη!

Φυσικά αρκετά μέρη έχουν αλλαχθεί πάνω της για λόγους κόστους, καθώς μια μοτοσυκλέτα 150cc με ανθρακονημάτινους τροχούς και κάμερα αντί των ‘παραδοσιακών’ καθρεπτών θα στοίχιζε μια περιουσία για να την αγοράσεις.

Παρά τον μικρό κυβισμό της όμως, οι τεχνικοί της Ιαπωνικής φίρμας αναφέρουν ότι ο ολοκαίνουργιος κινητήρας της CB150R έχει δημιουργηθεί με γνώμονα τις επιδόσεις και την οδηγική ευχαρίστηση. Στα τεχνικά χαρακτηριστικά συναντούμε έναν υδρόψυκτο, τετραβάλβιδο κινητήρα 150cc με δύο επικεφαλής εκκεντροφόρους, ο οποίος είναι μάλιστα εναρμονισμένος με τις τελευταίες προδιαγραφές Euro4 (το τελευταίο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα δούμε τη μοτοσυκλέτα κάποια στιγμή στο μέλλον και στην Ευρώπη).

Τι γίνεται όμως με τα περιφερειακά της; Πολύ ‘ζουμί’ βρίσκεται εκεί, με το ανάποδο πηρούνι των 41mm και τη δαγκάνα τεσσάρων εμβόλων για το εμπρός φρένο να προέρχονται από το X-ADV, ενώ το ABS φέρει αισθητήρα G από την Honda CBR1000RR. Το σίγουρο είναι ότι όλα τα παραπάνω επιλέχθηκαν ώστε να δίνουν ‘αέρα’ μεγάλης μοτοσυκλέτας στη μικρή CB, ανοίγοντας την όρεξη στους υποψήφιους αγοραστές.

Στην Ταϋλάνδη η μοτοσυκλέτα θα στοιχίζει περίπου €2.500 στη βασική της μορφή, ενώ για όσους ψάχνουν ήδη τρόπους να την εισάγουν στην Ευρώπη, η έκδοση με το ABS ανέρχεται στην τιμή των €2.800. Στη συνέχεια θα υπάρξουν και άλλες εκδόσεις περιορισμένης παραγωγής, όπως η CB150R Street Café, η CB150R Scramble Café και η έκδοση Moriwaki.

 

*Ο προβληματισμός του BikersTimeΠέραν της μοτοσυκλέτας, δεν γίνεται να μην σχολιάσουμε τη ‘στροφή’ των εταιρειών προς την Ασιατική αγορά – τουλάχιστον στις μικρές μοτοσυκλέτες. Έχοντας δει πολλές από αυτές να κατασκευάζονται στην Ασία τα τελευταία χρόνια, πλέον βλέπουμε ότι μερικές μοτοσυκλέτες δημιουργούνται μόνο για εκείνη την αγορά (Honda CB190X , Yamaha Fazer25 κ.ά.).

Προφανώς οι πωλήσεις είναι αυτές που παίζουν το ρόλο τους, με την Ινδία και την Κίνα να κρατούν καλά τα σκήπτρα των παγκόσμιων πωλήσεων. Έτσι από εμπορικής άποψης είναι λογικό να βλέπουμε τις εταιρείες να εστιάζουν εκεί, την ώρα που στις Η.Π.Α. αλλά και την Ευρώπη οι πωλήσεις πέφτουν ή είναι στάσιμες.

Ίσως μάλιστα τα περισσότερα μοντέλα ως 500cc να κατασκευάζονται για εκείνη την αγορά στο άμεσο μέλλον, αφήνοντας την Ευρωπαϊκή αγορά με ελάχιστες μόνον επιλογές. Ίδωμεν.