Παρουσιάσθηκε στην Ινδία η νέα Yamaha Fazer25

Η νέα Yamaha FZ25 παρουσιάσθηκε στην Ινδία ως μια μοτοσυκλέτα μικρού κυβισμού, με προορισμό την άνετη καθημερινή μετακίνηση των αναβατών. Και επειδή το ‘look’ παίζει πάντα το ρόλο του, οι σχεδιαστές της Ιαπωνικής φίρμας έχουν φροντίσει για μια ελκυστική, σπορτίφ εμφάνιση.

Η αγορά της Ινδίας μεγαλώνει μέρα με την ημέρα. Πλέον, οι Ινδοί έχουν την μερίδα του λέοντος στην παγκόσμια αγορά μοτοσυκλετών, ξεπερνώντας ακόμη και την Κίνα. Έτσι, είναι λογικό να βλέπουμε μοτοσυκλέτες όπως η νέα Yamaha FZ25 να κατασκευάζονται εκεί, ακολουθώντας το δρόμο τόσο των KTM (Duke 390, RC390), όσο και των BMW (R310R, R310GS, αλλά και της νέας RR310S).

Τι γίνεται όμως με την FZ25; Πίσω από τα ‘ρούχα’ της με το φρέσκο στυλ, η νέα Yamaha δεν διεκδικεί δάφνες για τις τεχνολογικές της καινοτομίες. Αρχικά, η ‘καρδιά’ της μοτοσυκλέτας είναι μια επιστροφή στο… παρελθόν, καθώς χρησιμοποιείται ένας αερόψυκτος κινητήρας απόδοσης 20.8hp στις 8000 σαλ.

Αυτή η απόδοση είναι η μικρότερη της κατηγορίας της, καθώς η Benelli BN 251 έχει 24.5hp ενώ η νέα Suzuki GSX-250R αποδίδει 24.7hp. Τουλάχιστον, η FZ25 έχει διατηρήσει το βάρος της σε κανονικά επίπεδα για την κατηγορία, το οποίο αγγίζει τα 154kg.

Η Yamaha δεν τοποθέτησε ABS στη μοτοσυκλέτα της, ενώ ο κινητήρας της είναι ένα ακόμη σημείο το οποίο μπορεί να αποτρέψει την εισαγωγή της μοτοσυκλέτας στην Ευρωπαϊκή αγορά.

Για την ακρίβεια, το πρώτο βήμα είναι η τοποθέτηση του ABS, το οποίο είναι και υποχρεωτικό. Ο κινητήρας ίσως και να είναι συμβατός με τις αυστηρές προδιαγραφές Euro4, όμως αυτό το ξέρουν καλύτερα οι τεχνικοί της Yamaha.

 Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι στην Ινδία η μοτοσυκλέτες αυξάνονται διαρκώς, με νέες κατηγορίες (ή ξεχασμένες από το παρελθόν) να έρχονται στο προσκήνιο.
Και να είστε σίγουροι ότι, αν η επιτυχία έρθει για κάποια μοντέλα στην Ινδία, πολύ σύντομα θα βρεθούμε να τις οδηγούμε και εμείς εδώ, στους Ευρωπαϊκούς δρόμους μας, με ABS και κινητήρες συμβατούς για την ‘δύσκολη’ αγορά της Γηραιάς Ηπείρου.