MotoGP Assen – Race – Η ώρα του Rossi

Το Grand Prix της Ολλανδίας ολοκληρώθηκε. Πέρασε στην ιστορία αναδεικνύοντας νικητή τον σπουδαίο Valentino Rossi, 2ο τον απίθανο Danilo Petrucci και 3ο τον ‘ζορισμένο’ Marquez, ο οποίος όμως τα έβγαλε πέρα με τους Crutchlow και Dovizioso. Το Assen TT όμως, εκτός από έναν υπέροχο αγώνα, μας δίδαξε και πολλά πράγματα.

Όλο το τριήμερο ο καιρός ήταν ασταθής – ως είθισται άλλωστε στην Ολλανδική πίστα. Μια πίστα που μας έχει χαρίσει αμέτρητες σπουδαίες στιγμές και φέτος απλά επιβεβαίωσε την ομορφιά της, ως ένα από τα καλύτερα GP του αγωνιστικού ημερολογίου.

Η πρώτη σειρά της εκκίνησης την Κυριακή του αγώνα απαρτιζόταν από τον απίθανο Zarco, τον πρωταθλητή Marquez και τον ανανεωμένο στα τελευταία GP, Danilo Petrucci. Πίσω τους βρισκόταν ο Rossi, ο οποίος ήξερε ότι η αίσθηση που βρήκε από το νέο πλαίσιο της M1 θα του έδινε αυτό το ‘κάτι παραπάνω’ στον αγώνα. Εκτός αυτού, ο Vale είχε κερδίσει εκεί 9 φορές, ήξερε καλύτερα από τον καθένα τι να κάνει ώστε να πρωταγωνιστήσει στο Ολλανδικό GP.

Τα ελαστικά θα έπαιζαν το ρόλο τους και η πρώτη σειρά είχε τον Zarco με τα μαλακά εμπρός-πίσω και τους Marquez-Dovizioso με τα αντίστοιχα μεσαία. Οι εργοστασιακές Yamaha είχαν συνδυασμό μεσαίου εμπρός και σκληρού πίσω ελαστικού, τη στιγμή που οι περισσότεροι αναβάτες του grid είχαν ελαστικά με μεσαίες γόμες.

Η θερμοκρασία ασφάλτου στο Assen τη στιγμή της εκκίνησης ήταν στους 25°C, ενώ τα πολλά σύννεφα στον Ολλανδικό ουρανό άφηναν ομάδες και αναβάτες να ανησυχούν για το ενδεχόμενο της βροχής. Και έχοντας όλα αυτά στο νου, έσβησαν τα κόκκινα φώτα για την εκκίνηση του θρυλικού TT Assen.

O Rossi έφυγε καλά και πέρασε τον Petrucci για την 3η θέση, τη στιγμή που ο Bautista ‘πεταγόταν’ από την 7η στην 5η, ξεπερνώντας τον Folger αλλά και τον Redding, ο οποίος στριμώχτηκε στα δεξιά πίσω από τον Γερμανό. Στο τέλος της πίσω ευθείας ο Folger έκανε το πρώτο λάθος του αγώνα πηγαίνοντας ευθεία στο ‘S’, ένα λάθος που τον άφησε στην τελευταία θέση και αποτέλεσε την αρχή της καταστροφής για τον αγώνα του νεαρού αναβάτη.

Οι Zarco, Marquez, Rossi και Petrucci άρχισαν να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους νωρίς-νωρίς, ενώ πιο πίσω ένα άλλο γκρουπ με τρεις Ducati και τον Cal Crutchlow έδινε τις δικές του μάχες για την 5η θέση. Κάπου εκεί ήρθε και ‘μπλέχτηκε’ και ο Iannone, ο οποίος στον τρίτο γύρο είχε ανέβει 8ος από την 16η θέση του grid, ενώ στην αρχή του πέμπτου γύρου ήταν 6ος!

Και εκεί που νομίσαμε ότι ο ‘Maniac Joe’ θα έκανε μια εκρηκτική εμφάνιση η οποία θα είχε ίσως και περισσότερη έμφαση στα τέλη του αγώνα λόγω ελαστικών (μεσαίο εμπρός-σκληρό πίσω), ο Ιταλός άρχισε να υποχωρεί στην κατάταξη με την ίδια ευκολία με την οποία αναρριχήθηκε· ως τον όγδοο γύρο ‘έπεσε’ στην 10η θέση, ενώ στη συνέχεια έφτασε να οδηγεί από την 13η. Μια ακόμη ‘προβληματική’ εμφάνιση για τον ίδιο, με το ‘γάμο’ του με την Suzuki να περνά πλέον μια ισχυρότατη κρίση.

Στην κορυφή, ο Zarco κράτησε τα ηνία της κούρσας ως και λίγα μέτρα πριν την Στροφή 1 του δωδέκατου γύρου, με τον Rossi να τον περνά όμορφα και καθαρά όπως είχε κάνει ένα γύρο νωρίτερα με τον Marquez για τη 2η θέση. Ο Ιταλός εξ’ άλλου έδειχνε άνετος από την αρχή του αγώνα, χωρίς να κάνει βιαστικές κινήσεις.

Σε έναν γύρο που αποδείχθηκε πολύ σημαντικός για την έκβαση του αγώνα αλλά και της προσωρινής κατάταξης του φετινού πρωταθλήματος, η μία εργοστασιακή Yamaha τέθηκε επικεφαλής και η άλλη, αυτή του Vinales, βρέθηκε στο έδαφος στο τελευταίο ‘S’ της πίστας του Assen.

Ο Ισπανός σημείωσε την δεύτερη φετινή του πτώση σε αγώνα (μετά το Texas) και είχε έρθει πλέον η ώρα να παραδώσει τα ηνία του πρωταθλήματος στον αναβάτη που ερχόταν πίσω του και παραλίγο… πάνω του! Ο Andrea Dovizioso που οδηγούσε από την 6η θέση λίγο έλειψε να χτυπήσει στο κεφάλι τον 22χρονο αναβάτη, ο οποίος ευτυχώς τη γλύτωσε με την απώλεια του υπόλοιπου αγώνα αλλά και της 1ης θέσης της κατάταξης.

Ως εκεί βέβαια τα είχε πάει αρκετά καλά, οδηγώντας συνετά από την 11η θέση που είχε στο grid. Όμως, ήταν ήδη πάνω από 3sec μακριά από το γκρουπ των πρωτοπόρων και θα χρειαζόταν αρκετή προσπάθεια για να τους φτάσει. Μπροστά, με τον Rossi να είναι 1ος για μόλις δύο στροφές, ο Zarco θέλησε να αντεπιτεθεί στην τρίτη, παρατεταμένη δεξιά στροφή της πίστας.

Ο Rossi ακολούθησε μια πιο ανοιχτή γραμμή, με τον Γάλλο να έχει μια αρκετά πιο κλειστή που οδήγησε σε επαφή των δύο στην έξοδο. Ο Zarco ταρακουνήθηκε για τα καλά χάνοντας μάλιστα τη θέση του από τον Marquez, σε ένα συμβάν που ΑΝ μπορεί κάποιος να πάρει το ‘φταίξιμο’, αυτός θα είναι ο αναβάτης της Tech3.

Όχι όμως λόγω του ότι επιτέθηκε, είδε τον χώρο και προσπάθησε να φέρει την δική του M1 μπροστά από αυτήν του Rossi. Όμως, καθώς ήταν πίσω, ήταν ο μόνος που θα μπορούσε να αντιληφθεί που θα καταλήξει η κίνησή του, ο Rossi δεν είχε ιδέα για το ποιος προσπαθούσε – και από που – να τον περάσει. Περισσότερο όμως ήταν ένα αγωνιστικό συμβάν που κατέληξε χωρίς περαιτέρω παρατράγουδα.

Λίγο μετά ο Zarco έχασε τη θέση του και από τον Petrucci, ο οποίος με το ‘ατσούμπαλο’ στυλ οδήγησης όπως λένε κάποιοι οδηγούσε ταχύτατα και έδειχνε ότι μπορεί να κάνει την έκπληξη στην Ολλανδία. 11 γύρους πριν το τέλος και ο ‘Gorilla’ (όπως αυτοαποκαλλείται) Petrucci είχε περάσει στην 2η θέση, την ώρα που το γκρουπ έδειχνε να ‘σπάει’ ελαφρώς με τον Rossi να ξεφεύγει και τον Zarco να μένει ελάχιστα πιο πίσω.

Τρεις γύρους μετά και ο καιρός αποφάσισε ότι το γκρουπ ήταν πολύ όμορφο για να διασπαστεί, ενώ με λίγες ψιχάλες τους έφερε και πάλι όλους κοντά με έναν ακόμη νεό ‘παίχτη’! Ο λόγος για τον Andrea Dovizioso που έφτανε έτσι και αλλιώς τον Zarco για την 4η θέση, όμως σε αυτές τις συνθήκες και με το pit lane να ανοίγει για όποιον ήθελε να αλλάξει σε μοτοσυκλέτα με βρόχινα ελαστικά, ο Ιταλός πραγματικά ‘πετούσε’!

Λίγες στροφές αργότερα ο Rossi είχε πλέον στον τροχό του τον καλό του φίλο Petrucci, ο Dovizioso είχε ανέβει από την 5η θέση στην 3η και ο Zarco κατέστρεφε τον αγώνα του μπαίνοντας στα pit παίρνοντας την βρόχινη μοτοσυκλέτα του.

Βέβαια ο Γάλλος μπορεί να μη είχε και πολλές επιλογές, καθώς τα ελαστικά του έδειχναν να του στερούν ταχύτητα και ο ίδιος έβλεπε την pole position του να μετατρέπεται σε μια θέση μέσα στην πρώτη πεντάδα. Αυτό φυσικά δεν είναι και τόσο άσχημο αν σκεφτούμε ότι μιλάμε για έναν rookie, ένας rookie όμως όπως ο Zarco ψάχνει (και ΘΑ ψάχνει) πάντα αυτό το ‘κάτι παραπάνω’, κυνηγώντας το απόλυτο όνειρο· ποιο είναι αυτό; Μα φυσικά η νίκη!

Την ίδια ώρα που μπροστά όλοι είχαν έρθει κοντά και ο Dovizioso από την 2η – πλέον – θέση του καλοέβλεπε το hat-trick, ο teammate του, Jorge Lorenzo, έμπαινε στα pit από την 14 θέση παρέα με τον Rins. Πιο λογική σαν κίνηση από αυτή του Γάλλου, καθώς ο Ισπανός με τον άσχημο αγώνα που έκανε ως εκείνη την ώρα δεν είχε τίποτε άλλο να χάσει.

Πέντε γύρους πριν το τέλος ο ‘Petrux’ πέρασε στην κορυφή τον Rossi με μπόλικη αυτοπεποίθηση, με τον 9 φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή όμως να είναι εκεί. Ένα γύρο μετά το νούμερο ’46’ ήταν ξανά στην κορυφή της κατάταξης, με το πλήθος να παραλληρεί στις κερκίδες.

Οι δύο τους ξεμάκραιναν μπροστά, την ώρα που ο Crutchlow κυριολεκτικά από το πουθενά ‘γύριζε’ την πίστα 2sec ταχύτερα από τους Marquez-Dovizioso, φτάνοντας αρχικά και κάνοντας στη συνέχεια την μάχη για την τελευταία θέση του βάθρου υπόθεση για τρεις. ‘Ωσπου μπήκαμε στον τελευταίο γύρο με τη μάχη της νίκης αλλά και της 3ης θέσης να είναι κάτι παραπάνω από ανοιχτές.

Στα μισά του γύρου όμως ο Rins στάθηκε εμπόδιο στον Petrucci κόβοντάς του ταχύτητα, ανοίγοντας παράλληλα τη διαφορά του από τον Rossi μερικά μέτρα. Μέτρα που χρειαζόταν ο 38χρονος, με τον αναβάτη της GP17 να επιτίθεται στο υπόλοιπο της πίστας και να τερματίζει πίσω από τον Rossi μόλις +0.063sec.

Αυτό ήταν ένα περιστατικό που εκνεύρισε και στέρησε στον συμπαθή Ιταλό την ευκαιρία για ένα προσπέρασμα στον αντίπαλό του, ασχέτως αν τελικά θα τερμάτιζε ή όχι μπροστά του. Η μάχη της 3ης θέσης έλειξε υπέρ του Marquez, με τον Ισπανό να παίρνει λίγη παραπάνω φόρα πατώντας μέσα από τα κερμπ στην 14, δίνοντάς του το πλεονέκτημα στην 15 να περάσει από την εσωτερική τον Crutchlow.

Ο Βρετανός τελικά ολοκλήρωσε 4ος μπροστά από τον Dovizioso που ήταν πολύ χαρούμενος για την 1η θέση στο πρωτάθλημα, ενώ ο Jack Miller κατάφερε να φτάσει στο καλύτερο φετινό του αποτέλεσμα με την 6η θέση του. Η 7η θέση πήγε στον εξαιρετικό Abraham που εκκινούσε μόλις 18ος, ενώ πέρασε στον τελευταίο γύρο τον αποδεδειγμένης αξίας σε αυτές τις συνθήκες, Loris Baz.

Τη δεκάδα ‘έκλεισαν’ οι Iannone και Aleix Espargaro, με τον αδελφό του αναβάτη της Aprilia, Pol Espargaro, να χαρίζει στην KTM την καλύτερη φετινή της εμφάνιση με την 11η θέση του.

Αναλυτικότερα τα αποτελέσματα του αγώνα:

MotoGP Assen Αποτελέσματα Αγώνα 2017 – MotoGP Assen Race Results 2017
MotoGP Assen Αποτελέσματα Αγώνα 2017 – MotoGP Assen Race Results 2017

Μπορείτε να δείτε τη βαθμολογία του πρωταθλήματος εδώ.