MotoGP Misano – Race – Απουσίες, πτώσεις, ανοησίες και ένας ώριμος Marquez

Ένας τίτλος άρθρου μπορεί να σημαίνει πολλά, λίγα, να είναι clickbait ή να μην σημαίνει απολύτως τίποτα. Ο τίτλος που επιλέξαμε όμως για το άρθρο του αγώνα που πραγματοποιήθηκε χθες στο Misano περιγράφει με λίγες λέξεις ένα ολόκληρο αγωνιστικό τριήμερο, όπου κυριάρχισε ο Marc Marquez και η Honda του. Γιατί μπορεί ο Ισπανός να άφησε στο νήμα πίσω του τον πολύ καλό Petrucci για ‘μόλις’ 1.192sec, ο χθεσινός αγώνας όμως του ανήκε ολοκληρωτικά.

Γνωρίζοντας εδώ και μία εβδομάδα ότι το ‘χρώμα’ της συμμετοχής του Valentino Rossi θα έλειπε από τον εντός έδρας αγώνα του Ιταλού, ήμουν σίγουρος ότι ο φετινός 13ος Γύρος της χρονιάς δεν θα ήταν ίδιος με τους προηγούμενους. Και αυτό όχι επειδή θα έλειπε ένας αναβάτης από το grid, αλλά επειδή θα έλειπε ο Rossi από το Misano. Ένας αναβάτης-θρύλος για τους ανθρώπους της περιοχής – και όχι μόνο, για χάρη του οποίου βρέθηκαν οι περισσότεροι από τους 96.324 φίλους του MotoGP στις κερκίδες.

No Rossi No Party signage Misano 2017
‘No Rossi, No Party’ έγραφαν οι Ιταλοί (και όχι μόνο) στις κερκίδες

Ο 38χρονος μπορεί να έλειπε από την πίστα που φέρει το όνομα του αδικοχαμένου φίλου του, Marco Simoncelli, οι Ιταλοί στις κερκίδες όμως είχαν φροντίσει να τα κάνουν και πάλι όλα… κίτρινα, προς τιμήν του ειδώλου τους. Μπλουζάκια, καπέλα, σημαίες, καπνοί – όλα σε κίτρινους τόνους, ακόμη και η μοτοσυκλέτα του Ιταλού ήταν εκεί. Ο Rossi όμως απουσίαζε από GP για πρώτη φορά έπειτα από επτά χρόνια, κάτι που είχε να συμβεί από το 2010 και τη Βαρκελώνη.

Πέρα από τον Rossi όμως, το MotoGP έχει και άλλους πρωταγωνιστές που στο Misano έψαχναν το επόμενο πεδίο μάχης που θα αναδείξει το φετινό Παγκόσμιο Πρωταθλητή. Έτσι, οι Marquez, Dovizioso και Vinales – οι τρεις εναπομείναντες διεκδικητές του φετινού Τίτλου, είχαν ανοιχτούς λογαριασμούς που έπρεπε να λυθούν – ή να αρχίσουν να λύνονται στην πίστα που βρίσκεται κοντά στην Αδριατική θάλασσα.

Σε όλες τις στεγνές διαδικασίες της Παρασκευής και του Σαββάτου, οι τρεις τους κυριάρχισαν. Ο Marquez έδειχνε σε καλύτερη κατάσταση από τους άλλους δύο, ο Vinales φαινόταν πως επανήλθε παίρνοντας μάλιστα και την pole position στις κατατακτήριες και ο Dovizioso, χωρίς κινήσεις εντυπωσιασμού, έδειχνε μόνιμα εκεί, έτοιμος να κάνει τη ‘ζημιά’.

Σε καλή κατάσταση (αλλά όχι το ίδιο καλή όπως τον προαναφερθέντων) φαίνονταν και οι Ducati των Lorenzo και Petrucci, ενώ ο τρελό-Cal Crutchlow έδειχνε πόσο πολύ… γυαλίζει το μάτι του, όντας (εκτός του FP4) συνέχεια μέσα στους πέντε πρώτους, έχοντας για εμπόδιο το πρόσφατα εγχειρισμένο, κομμένο δάκτυλό του!

Και εκεί που όλα έδειχναν ότι θα έχουμε έναν υπέροχο αγώνα με πολλούς μνηστήρες για τη νίκη και ένα top 5 που θα αποτελούταν από τους πέντε εκ των έξι αναβατών που είδαμε παραπάνω, την Κυριακή το πρωί άνοιξαν οι ουρανοί του Misano. Όλα ανατράπηκαν, τα set-up πήγαν ‘περίπατο’ και οι αναβάτες είχαν μόνο το warm-up για να ‘βρουν’ τις βρόχινες ρυθμίσεις που ταίριαζαν στις μοτοσυκλέτες τους.

Στο warm-up άρχισαν και οι ανοησίες που αναφέρονται στο τίτλο του άρθρου. Ο Marquez πιέζει – ως συνήθως πριν τον αγώνα – για να βρει τα δικά του όρια αλλά και της μοτοσυκλέτας του, θέλοντας να εξασφαλίσει έναν όσο το δυνατόν πιο ‘riskless’ αγώνα, που λένε και οι Αμερικάνοι. Στην προσπάθειά του αυτή πέφτει και το κοινό στις κερκίδες τον γιουχάρει. Ο ίδιος σηκώνεται αλώβητος και στέλνει ως απάντηση φιλιά στις εξέδρες, εμφανώς πειραγμένος από τη συμπεριφορά κάποιων ανεγκέφαλων.

Γιατί περί ανεγκέφαλων πρόκειται, καθώς ότι και να έχει κάνει ο άλλος, όσο και αν δεν τον ‘πας’, όσα λάθη και αν πιστεύεις ότι έχει κάνει εις βάρος του αναβάτη που υποστηρίζεις, την πτώση δεν την επικροτείς ούτε την γιουχάρεις. Γιατί όπως είπε και ο ίδιος μετά τον αγώνα, όλοι οι αναβάτες εκεί ρισκάρουν τη ζωή τους αγωνιζόμενοι με μοτοσυκλέτες – για να προσφέρουν σε εμάς θέαμα και στους εαυτούς τους δόξα και χρήματα θα προσθέσω εγώ.

Και πριν βιαστείτε να πείτε αυτά που λέει δεν σας ενδιαφέρουν, ότι κανείς δεν τους βάζει με το ζόρι να αγωνιστούν ή ότι ο καθένας παίρνει αυτό που του αξίζει, σκεφτείτε μόνο την περίπτωση Simoncelli και θα καταλάβετε τι εννοώ. Όταν ο Ιταλός ακούμπησε τον Pedrosa ρίχνοντάς τον στο Le Mans το 2011, όταν έπεσε παρασύροντας τον Lorenzo στο Assen την ίδια χρονιά, τότε πολλοί ‘έπεσαν να τον φάνε’, λέγοντας άσχημα πράγματα για αυτόν ή ότι είναι επικίνδυνος. Τι έγινε όμως όταν το παιδί με το φουντωτό μαλλί έπεσε χάνοντας τη ζωή του λίγα μόλις GP αργότερα στο GP της Μαλαισίας;

Να σας πω εγώ. Έγινε ξαφνικά αγαπητός από όλους. Ακόμη και από τους φανατικότερους φίλους του Lorenzo, του Pedrosa, ακόμα και από τους ίδιους τους αναβάτες που λίγους μήνες πριν αντάλλαζαν ‘βαριές κουβέντες’. Για αυτό η πτώση δεν πρέπει να επικροτείται, παρά μόνο όταν αυτό γίνεται καλόβουλα για χάρη της υπερπροσπάθειας που καταβάλλουν αυτοί οι αθλητές. Δεν πρέπει να γιουχάρεται γιατί ποτέ δεν είσαι σίγουρος για την κατάληξή της. Έτσι, πριν χρειαστεί να αναθεωρήσουν μερικοί (μετά εορτής) δείχνοντας το πρόσωπο συμπόνοιας τους, καλό θα είναι να σκέφτονται πρώτα τι εύχονται.

Στα του αγώνα τώρα, η ένταση της βροχής που έπεφτε κατά τη διάρκεια του αγώνα της Moto2 ελαττώθηκε, όμως το σπρεϋ που σήκωναν οι μοτοσυκλέτες κατά το γύρο σχηματισμού ήταν αρκετό ώστε να εξαφανίσει τις όποιες πιθανότητες περί flag-to-flag αγώνα.

Στην εκκίνηση ήταν ο Lorenzo αυτός που εκτινάχθηκε στην κορυφή από την 5η θέση του grid, βάζοντας ως στόχο την επανάληψη του σκηνικού που είδαμε πέντε χρόνια πριν, στο επίσης βρεγμένο Le Mans. Τότε ο Ισπανός είχε κερδίσει με σχεδόν 10sec διαφοράς από τον 2ο Valentino Rossi, ενώ αυτή τη φορά είχε ‘χτίσει’ διαφορά 4.5sec από τον Petrucci σε μόλις έξι γύρους.

MotoGP Misano Jorge LorenzoΟ Μαγιορκέζος έδειχνε αυτή τη φορά ότι μπορούσε να φτάσει στη νίκη, οδηγώντας όμως ίσως πολύ βιαστικά σε μια πίστα που είχε πολύ νερό στην επιφάνειά της. Σχεδόν σε κάθε γύρο σημείωνε ταχύτερο πέρασμα, όντας κάθε φορά ως και 1sec ταχύτερος από τον 2ο. Παρ’ όλη την πολύ καλή προσπάθειά του όμως ο αγώνας του τέλειωσε άδοξα, με τον ίδιο να πέφτει καταστρέφοντας την Desmosedici του.

Στις δηλώσεις του μετά τον αγώνα δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι η πτώση του ήταν αποτέλεσμα ‘στιγμιαίας έλλειψης συγκέντρωσης’, όμως ο ίδιος ξέρει καλά ότι η χθεσινή του ευκαιρία δεν παρουσιάζεται συχνά. Πέρασε και αυτή, όπως περνά και η χρονιά γενικότερα για τον Ισπανό, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή μόλις στην 9η θέση της βαθμολογίας. Και όλα αυτά την ώρα που ο teammate του ‘πάει για Τίτλο’ και ο ‘δορυφορικός’ Petrucci είναι στην 7η θέση της σχετικής λίστας.

Ο Petrucci έτσι βρέθηκε να οδηγεί την κούρσα, έχοντας περάσει προηγουμένως μπροστά από τον Marquez που περισσότερο ήθελε να αφήσει κάποιον μπροστά του να οδηγεί. Στην 3η θέση ήταν ο Dovizioso που ακολουθούσε, χωρίς όμως να δείχνει ότι μπορεί να δώσει τη μάχη του για τη νίκη. Είχε τη σιγουριά που έχουμε δει από τον ίδιο και σε περασμένα GP, σε έναν αγώνα όμως με τόσο δύσκολες συνθήκες ίσως να μη θέλησε να ρισκάρει.

Πιο πίσω ο Vinales έδειχνε ανύμπορος να μετατρέψει την pole position του στο στεγνό σε ένα καλό αποτέλεσμα στο βρεγμένο, μένοντας πίσω από τις Ducati και την Honda των πρώτων και μπροστά από τους αρεσκόμενους σε αυτές τις συνθήκες, Miller και Baz. Ο τελευταίος έμεινε στην 6η θέση ως και τον ένατο γύρο, σημειώνοντας στη συνέχεια πτώση. Σηκώθηκε και συνέχισε, μόνο και μόνο για να ξαναπέσει εννέα γύρους μετά στον γεμάτο πτώσεις αγώνα του Misano.

Με τις διαφορές ανάμεσα στα γκρουπ να ανοίγουν συνεχώς, οι Petrucci, Marquez και Dovizioso έκαναν το δικό τους αγώνα, με τον Marquez να είναι αυτός με τα περισσότερα γλυστρήματα στην πίστα. Αυτά ήταν που καθόριζαν και τη διαφορά του από τον 1ο και τον 3ο αναβάτη, καθώς όταν ο Ισπανός γλυστρούσε τον πλησίαζε η κόκκινη Ducati και όταν όλα πήγαιναν καλά, έφτανε τη λευκή.

Ο ‘DesmoDovi’ από την πλευρά του έμεινε στη μάχη της κορυφής ως και τον 21ο γύρο, χάνοντας στη συνέχεια την επαφή από το δίδυμο που οδηγούσε την κούρσα. Ο Petrucci συνέχιζε να οδηγεί τον αγώνα με πολύ κλειστές εισόδους, την ώρα που ο Marquez τον ακολουθούσε με σχετική άνεση. Από τη στιγμή που οι δύο τους ξεκαθάρισαν από τον Dovizioso, έμοιαζε σχεδόν βέβαιο ότι ο Petrucci θα ήταν εύκολη λία για τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή.

MotoGP Misano Petrucci VS Marquez 2017
Προσπάθησε πολύ ο Danilo Petrucci να κρατήσει πίσω του τον Marc Marquez, υπέκυψε όμως στην πίεση του Ισπανού μόλις στον τελευταίο γύρο

Όπως και έγινε στην είσοδο για την Στροφή 1 του τελευταίου γύρου. Παρά την πολύ αμυντική οδήγηση του Ιταλού, ο Ισπανός βρήκε τον τρόπο να περάσει μπροστά και με έναν ταχύτατο τελευταίο γύρο (ταχύτερος του αγώνα) να ‘καθαρίσει’ την υπόθεση νίκη μπροστά στο Ιταλικό κοινό. Ένα κοινό που εκτός από την απουσία του Rossi, είδε να χάνεται και μια νίκη ενός άλλου Ιταλού, με Ιταλική μάλιστα μοτοσυκλέτα.

Εκτός από τα δύο παραπάνω οι Ιταλοί είδαν και την απώλεια της 1ης θέσης στο βαθμολογικό πίνακα που είχε τώρα ο συμπατριώτης τους, Andrea Dovizioso, με τον Marquez να ισοβαθμεί με τον Ιταλό στην 1η θέση με 199 βαθμούς. Και όλα αυτά ενώ οδεύουμε προς την Ισπανία, στον εντός έδρας αγώνα του αναβάτη της Repsol αυτή τη φορά.

Ο Petrucci έφτασε στην πηγή αλλά νερό δεν ήπιε, παίρνοντας όμως ένα σημαντικό αποτέλεσμα εμπρός από τον Dovizioso, που ελαχιστοποίησε τις απώλειες με την 3η θέση του. Στην 4η θέση βρέθηκε ο μέτριος Vinales, στην 5η ο πολύ καλός για άλλη μια φορά Pirro, στην 6η ο Miller με μια εξίσου καλή εμφάνιση, ενώ πολύ καλά τα πήγε και ο Scott Redding μετά από αρκετό καιρό με την 7η θέση του.

Ο Alex Rins κράτησε για δεύτερη συνεχόμενη φορά ψηλά τη σημαία της Suzuki του με την 8η θέση του (ο Iannone έπεσε), τερμαίζοντας μπροστά από τον Folger αλλά και τον Smith που πήρε το καλύτερο φετινό του αποτέλεσμα με την KTM.

MotoGP Misano Johann ZarcoTo highlight του αγώνα όμως ήταν ο τερματισμός του Johann Zarco, ο οποίος οδηγούσε ως και λίγες στροφές πριν το πέσιμο της καό σημαίας από την 7η θέση. Στη συνέχεια έμεινε από βενζίνη και χρειάστηκε να ‘βγάλει’ όλη την ευθεία εκκίνησης/τερματισμού σπρώχνοντας την M1 του με τα πόδια, μόνο και μόνο για να πάρει έναν Παγκόσμιο βαθμό!

Ο Γάλλος, εκτός της υπερπροσπάθειας που έκανε (σκεφτείτε ότι ήταν ήδη κουρασμένος από όλο τον αγώνα και έκανε sprint με τη μοτοσυκλέτα του για να τερματίσει), έπρεπε να βλέπει και τους συναθλητές του να τον προσπερνούν ένας-ένας λίγο πριν τον τερματισμό! Μπροστά του ολοκλήρωσαν οι Pol Espargaro (11ος), Alvaro Bautista (12ος), Cal Crutchlow (13ος, μετά και την πτώση του) αλλά και ο απογοητευτικός Dani Pedrosa που τον πέρασε μόλις στα τελευταία μέτρα!

Πτώσεις και εγκαταλείψεις εκτός των προαναφερθέντων είχαν οι Rabat, Lowes (η 21η στη σεζόν), Barbera (του χρόνου δεν θα αγωνίζεται στο MotoGP) και Aleix Espargaro, με τον τελευταίο να καταστρέφει τα ολοκαίνουργια εσωτερικά ‘φτερά’ της Aprilia του.

Αναλυτικότερα τα αποτελέσματα:

MotoGP Misano Αποτελέσματα Αγώνα - Race Results
MotoGP Misano Αποτελέσματα Αγώνα – Race Results

Μπορείτε να δείτε τη βαθμολογία του πρωταθλήματος εδώ.