WSBK – Ριζικές αλλαγές για εξισορρόπηση του ανταγωνισμού
Οι διοργανωτές του πρωταθλήματος WSBK σχεδιάζουν ένα σύστημα ‘πόντων παραχώρησης’ στις πιο αδύναμες ομάδες, έτσι ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και παράλληλα το θέαμα για το 2018.
Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μοτοσυκλετών που βασίζονται σε παραγωγής – το γνωστό μας WSBK, περνάει ‘κρίση’ από άποψης ενδιαφέροντος. Δύο εταιρείες (Kawasaki-Ducati) και ένας αναβάτης (Jonathan Rea) κυριαρχούν στο θεσμό τα τελευταία χρόνια, με την διοργανώτρια αρχή να ψάχνει τρόπους για την ανανέωση του ενδιαφέροντος.
Η αλλαγή του συστήματος εκκίνησης που θεσπίστηκε το 2017 δεν επέφερε σημαντικές αλλαγές, μιας και μόνο οι Jonathan Rea, Tom Sykes, Chaz Davies και Marco Melandri κατάφεραν να πάρουν νίκες αυτή την σαιζόν. Επιπρόσθετα, ο Rea έφτασε ανενόχλητος στον τρίτο του διαδοχικό τίτλο πριν από ένα μήνα στην πίστα του Magny-Cours, ενώ στην Jerez το προηγούμενο Σαββατοκύριακο πήρε την 14η νίκη της σεζόν.
Μάλιστα, είχαν ακουσθεί φήμες ότι τα αφεντικά του WSBK ψάχνουν τρόπους ώστε να στείλουν τον πρωταθλητή στο MotoGP και τη Suzuki, καθώς η σαφής ανωτερότητά του επισκιάζει μονίμως τον ανταγωνισμό.
Το τελευταίο σενάριο δεν επαληθεύθηκε και τώρα, η διοργανώτρια αρχή ανακοίνωσε αρκετούς νέους τεχνικούς κανόνες, που έχουν ως στόχο την μείωση της διαφοράς στην απόδοση ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες και τις υπόλοιπες.
Ο ποιο σημαντικός από αυτούς θα είναι το νέο σύστημα ‘πόντων παραχώρησης’, με τον οποίο δεν θα επιτρέπεται στους κορυφαίους κατασκευαστές να εξελίσσουν τον κινητήρα τους, έτσι ώστε να μπορούν να καλύπτουν την διαφορά οι υπόλοιποι.
Αυτό θα επιτευχθεί επιτρέποντας στις ομάδες που έχουν επιτύχει λιγότερους ‘πόντους παραχώρησης’ να έχουν την δυνατότητα να προσαρμόσουν συγκεκριμένα μέρη στον κινητήρα τους. Οι ‘πόντοι παραχώρησης’ θα απονέμονται σε 3-2-1 αντίστοιχα στον 1ο, 2ο και 3ο αναβάτη σε κάθε στεγνό αγώνα, ενώ όποιος κατασκευαστής επιτυγχάνει λιγότερους από 9 πόντους μετά από τρεις αγώνες, θα του επιτρέπεται να εγκαθιστά οποιοδήποτε ‘εξάρτημα παραχώρησης’ (=συγκεκριμένο εξάρτημα αναβάθμισης) της επιλογής του.
Επιπλέον, κάθε κατασκευαστής που θα βρίσκεται 36 και περισσότερους πόντους πίσω από τον πρωτοπόρο κατασκευαστή στο τέλος της χρονιάς, θα έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τα ‘εξαρτήματα παραχώρησης’ τον επόμενο χρόνο. Παράλληλα οι διοργανωτές θα έχουν το δικαίωμα να επιτρέπουν τις αναβαθμίσεις σε ένα νέο κατασκευαστή, ενώ σε κάποιον από τους υπάρχοντες κατασκευαστές που βρίσκονται πίσω σε εξέλιξη, θα επιτρέπεται ακόμα και νέος σχεδιασμός κινητήρα.
Οι ιδιωτικές ομάδες επίσης θα έχουν πρόσβαση σε μέρη των κινητήρων των εργοστασιακών ομάδων – το κόστος των οποίων θα έχει καλυφτεί, έτσι ώστε να καταφέρουν να φτάσουν σε απόδοση τις ομάδες που έχουν εργοστασιακή υποστήριξη.
Μία άλλη αλλαγή θα είναι το νέο σύστημα περιορισμού του ορίου περιστροφής του κινητήρα, το οποίο αντικαθιστά τους υπάρχοντες περιορισμούς στο σύστημα εισαγωγής αέρα στον κινητήρα, με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη εξομάλυνση στις διαφορές που υπάρχουν στις αποδόσεις των κινητήρων.
Ορισμένα εξαρτήματα του κινητήρα, το πλαίσιο και μέρη της ανάρτησης, γνωστά ως ‘εγκεκριμένα εξαρτήματα’, θα είναι διαθέσιμα και θα έχουν πρόσβαση σε αυτά όλες οι ομάδες.