MotoGP – Η Dorna ‘θέλει’ τον Rea στη Suzuki!

Οι εξαιρετικές εμφανίσεις του Jonathan Rea στο WSBK έχουν κάνει κάπως μονότονο το πρωτάθλημα, με τον Βορειοϊρλανδό να αποδεικνύεται ανίκητος από όταν ‘ντύθηκε’ στα πράσινα χρώματα της Kawasaki.

Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με τα πτωχά αποτελέσματα του Andrea Iannone στη Suzuki έχουν ‘φουντώσει’ τις φήμες, οι οποίες ‘θελουν’ την Dorna να ψάχνει τρόπους ώστε να φέρει τον 30χρονο στο MotoGP στη θέση του Ιταλού!

Ο πρόσφατος αγώνας του MotoGP στο San Marino είδε ακόμη μια κακή κατάληξη σε φετινό GP για τον Iannone, ο οποίος εγκατέλειψε τον αγώνα λόγω arm pump. Ο αναβάτης της Suzuki αιτιολόγησε το γεγονός της δημιουργίας του πόνου στο χέρι του, αναφέροντας ότι το αδιάβροχο που φορούσε πάνω από τη δερμάτινη φόρμα του ήταν πολύ σφικτό.

Η Suzuki είναι αδιαμφισβήτητα απογοητευμένη από την έως τώρα πορεία του Ιταλού, με την Dorna να προσπαθεί να επωφεληθεί από αυτή την κατάσταση φέρνοντας τον Rea στα Grand Prix στη θέση του Iannone.

Andrea Iannone Suzuki MotoGP 2017
Ο ‘γάμος’ Suzuki – Andrea Iannone εξακολουθεί να περνάει κρίση και οι φήμες πληθαίνουν

Οι λόγοι που η Dorna επιζητά αυτή την λύση και όχι κάποια εναλλακτική, πηγάζουν από την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο WSBK. Ο Rea είναι μόνιμα ένα ‘σκαλί’ πάνω από τον ανταγωνισμό, οδεύοντας αυτή τη στιγμή για τον τρίτο συνεχόμενο Παγκόσμιο Τίτλο του.

Με την παντοκρατορία του αναβάτη της Kawasaki στο πρωτάθλημα, ο ίδιος ο θεσμός έχει χάσει κάπως το ενδιαφέρον του. Ο Rea είναι ταχύτατος και ακόμη και αν υποθέσουμε ότι ευνοείται από την – ομολογουμένως – εξαιρετική ZX-10RR, τότε θα έπρεπε να μάχεται τουλάχιστον με τον teammate του, Tom Sykes, για την κορυφή.

Όμως, ανάμεσα και στους δύο αναβάτες η διαφορά είναι μεγάλη και όλη αυτή η εικόνα κάνει κάπως αναμενόμενη την έκβαση των αγώνων και κατά συνέπεια του πρωτθλήματος.

Αν αναρωτιέστε όμως γιατί η Dorna θέλει να στείλει τον Rea στη Suzuki και μάλιστα αντί του Iannone και όχι του Rins για παράδειγμα, οι απαντήσεις είναι απλές. Αρχικά, η Suzuki έχει εργοστασιακή συμμετοχή (δύσκολα ο Rea θα άφηνε το WSBK για δορυφορική ομάδα).

Οι περισσότερες εργοστασιακές ομάδες έχουν κλεισμένα συμβόλαια με τους αναβάτες τους, όπως έχει και η Suzuki. Μόνο η Suzuki όμως έχει μια ανταγωνιστική μοτοσυκλέτα (σε σχέση με τις Aprilia ή τις KTM), έχοντας παράλληλα ‘πρόβλημα’ με έναν οδηγό της.

Και το ‘πρόβλημα’ αυτή τη στιγμή είναι ο Iannone, ο οποίος τώρα βρίσκεται μόλις έξι βαθμούς μπροστά από τον rookie Rins στον βαθμολογικό πίνακα, με τον Ισπανό μάλιστα να έχει χάσει 4 από τα 13 φετινά GP λόγω τραυματισμού.

Jonathan Rea MotoGP Deal
Ο Jonathan Rea έχει περάσει με επιτυχία από το MotoGP και στο παρελθόν, αντικαθιστώντας τον Casey Stoner σε δύο Grand Prix (2012). Τότε είχε τερματίσει και τις δύο φορές μέσα στην πρώτη δεκάδα

Η όλη ιδέα της Dorna έχει να κάνει με την ανανέωση του ενδιαφέροντος στο WSBK, κάνοντας παράλληλα πιο ανταγωνιστική τη συμμετοχή της Suzuki στο MotoGP με την προσθήκη ενός αποδεδειγμένα δυνατού αναβάτη.

Η σκέψη της διοργανώτριας αρχής όμως ‘προσκρούει’ σε δύο πράγματα ή για να ακριβολογούμε, σε δύο συμβόλαια. Το ένα είναι αυτό που έχει ο Rea με την Kawasaki στο WSBK, όμως αυτό φαίνεται ότι μπορεί να λυθεί υπό προϋποθέσεις.

Το συμβόλαιο όμως του Iannone (που λήγει στο τέλος του 2018) είναι αυτό που αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα. Και ο λόγος είναι ότι η Suzuki δεν φαίνεται διατεθειμένη να ‘σπάσει’ το συμβόλαιο του Ιταλού, παρά τις κακές εμφανίσεις του.

Ακόμη και αυτή η στάση των Ιαπώνων όμως ίσως αλλάξει, αν η απόδοση του Iannone δεν βελτιωθεί σύντομα. Και όταν λέμε σύντομα, εννοούμε ως το τέλος της φετινής χρονιάς, καθώς καμία εταιρεία του βεληνεκούς της Suzuki δεν θα θέλει να συνεχίσει να επενδύει σε λανθασμένες (κατά τα φαινόμενα) επιλογές.