Moto2 – Η MV Agusta επιστρέφει στα Grand Prix

Αυτό και αν είναι νέο για τα Grand Prix. Μια από τις σπουδαιότερες εταιρείες που συμμετείχαν ποτέ στους αγώνες ταχύτητας επιστρέφει, με ένα project το οποίο ετοιμάζεται πυρετωδώς και θα το δούμε να στήνεται στο grid της εκκίνησης του Qatar σε κάτι λιγότερο από έξι μήνες.

Η θρυλική Ιταλική εταιρεία έχει κατακτήσει 38 Παγκόσμιους Τίτλους σε όλες τις κατηγορίες των Grand Prix, ένας αριθμός που την φέρνει στην 3η θέση της σχετικής λίστας πίσω από τις Honda (65) και Yamaha (48). Και όλα αυτά ενώ η τελευταία νίκη της πάλαι ποτέ υπερδύναμης των αγώνων ταχύτητας κατακτήθηκε ούτε λίγο ούτε πολύ πριν από 40 ολόκληρα χρόνια.

Όπως ήδη θα μαντέψατε, αυτή η τελευταία επιτυχία της MV Agusta ήλθε από τα χέρια του λαμπρότερου αναβάτη που οδήγησε ποτέ τις Ιταλικές μοτοσυκλέτες, από τον αναβάτη που έχει ως και σήμερα το ρεκόρ κατάκτησης των περισσότερων Παγκόσμιων Τίτλων· τον Giacomo Agostini.

Τι θα συμβεί όμως εν έτη 2018; Η MV Agusta θέλει να επιστρέψει στις ένδοξες ημέρες τις και τι καλύτερο από την μεσαία κατηγορία των Grand Prix. Οι Ιταλοί, ερμηνεύοντας εξαιρετικά τα στοιχεία που έγιναν γνωστά τον τελευταίο χρόνο, προγραμμάτισαν άψογα την επιστροφή τους.

Τι εννοούμε; Αρχικά, είχαν την ευκαιρία να δουν πως θα τα πάει μια ανεξάρτητη κατασκευάστρια (KTM) με τον κινητήρα ενιαίου τύπου της Honda. Οι Αυστριακοί λοιπόν έδειξαν το δρόμο, έναν δρόμο ο οποίος στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς η παρθενική χρονιά της KTM στην Moto2 είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή.

Έπειτα, έμαθαν ότι η Honda αποχωρεί από την κατηγορία, παίρνοντας μαζί της τους ‘γερασμένους’ τετρακύλινδρους κινητήρες της CBR600RR. Η ανανέωση ήρθε από Βρετανία μεριά και η Triumph ανέλαβε την αποκλειστική προμήθεια των κινητήρων από το 2019 και έπειτα.

Τι σημαίνει αυτό; Για σκεφτείτε. Η Triumph χρησιμοποιεί μια πολύ συγκεκριμένη διάταξη στους κινητήρες της, η οποία εναρμονίζεται άψογα με την νοοτροπία της MV Agusta στις supersport μοτοσυκλέτες της. Τώρα; Το βρήκατε; Σωστά. Οι τρεις κύλινδροι με τα περισσότερα κυβικά. Εκεί βρίσκεται ένα σημαντικό στοιχείο για την εταιρεία.

Οι Ιταλοί ξέρουν πως να φτιάχνουν μοτοσυκλέτες γύρω από αυτά τα χαρακτηριστικά, έτσι η MV Agusta θα βολευτεί ιδιαίτερα από την αλλαγή αυτή. Έτσι, κάνοντας μια αναγνωριστική χρονιά το 2018 θα επανέλθουν το 2019 σε γνώριμα μονοπάτια, όταν και θα γίνει η αλλαγή στους κινητήρες από Honda σε Triumph.

Έχοντας κάνει έναν χρωματικό πρόλογο στο φετινό GP του Misano, οι μοτοσυκλέτες της φίρμας θα επιστρέψουν στα Grand Prix με την πολύτιμη βοήθεια μιας πολύ έμπειρης ομάδας στην κατηγορία· την ομάδα του Giovanni Cuzari, ή όπως την γνωρίζει καλύτερα ο κόσμος, την Forward Racing.

Και αν αναρωτιέστε τι έγινε στο Misano του 2017, να σας θυμήσουμε ότι οι μοτοσυκλέτες με την οποία θα συνεργαστεί ο άλλος Giovanni, ο Castiglioni, έφεραν χρωματισμούς που παρέπεμπαν στα θρυλικά χρώματα της Ιταλικής φίρμας.

Έτσι, οι δύο Ιταλοί Giovanni ανεμένεται να ‘γράψουν’ τη νεότερη ιστορία της MV Agusta, σε μια συνεργασία όπου θα συνεισφέρει τα μέγιστα ένας ακόμη Ιταλός. Ο λόγος για τον Marco Melandri, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει χρέη αναβάτη εξέλιξης για την εταιρεία, ώστε να παρουσιασθεί όσο το δυνατόν πιο έτοιμη για αυτή την νέα πρόκληση.

Να θυμίσουμε ότι ο Melandri έχει περάσει και παλαιότερα από τα box της Ιταλικής εταιρείας, μιας και το 2015 είχε κάνει δοκιμές με μια WSBK μοτοσυκλέτα ώστε να αγωνιστεί στο θεσμό. Εκείνη τη χρονική περίοδο όμως, οι δύο πλευρές δεν συνεργάστηκαν.

Τώρα όμως όλα δείχνουν ευνοϊκά και η MV δείχνει πιο έτοιμη από ποτέ ώστε να επιστρέψει στα ‘μεγάλα σαλόνια’. Δεν γνωρίζουμε αν θα καταφέρει να επαναλάβει τις αμέτρητες επιτυχίες του παρελθόντος, όμως, ακόμη και το όνομα της εταιρείας στα GP θα δώσει έναν ‘αέρα’ φρέσκο και συνάμα ρετρό, έναν ‘αέρα’ που ίσως δεν μπορεί να προσδώσει καμία άλλη εταιρεία αυτή τη στιγμή.