Video – Κυνηγώντας τα 300 μίλια/ώρα

Συνήθως, όταν ακούμε ότι μια μοτοσυκλέτα μπορεί να φτάσει τα 300, αντιλαμβανόμαστε ότι αυτός ο αριθμός σχετίζεται με τελική ταχύτητα που μετριέται σε χιλιόμετρα. Τι γίνεται όμως όταν αυτά τα 300 αφορούν τελική ταχύτητα που μετριέται σε μίλια;

Αρχικά, να πούμε ότι 300 μίλια/ώρα είναι σχεδόν 482 χιλιόμετρα/ώρα, ένα νούμερο το οποίο ακούγεται εξωπραγματικό για μια μοτοσυκλέτα παραγωγής. Όταν μιλάμε όμως για μοτοσυκλέτες που ο μόνος στόχος τους είναι η επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής τελικής ταχύτητας, όλα είναι πιθανά.

Al Lamb Honda Κυνηγώντας τα 300 μίλια/ώρα - World Speed Record Bolivia 2017
Όχι, δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη μοτοσυκλέτα. Με αυτήν την turbo Honda, ο Al Lamb προσπάθησε να φτάσει τα 300 μίλια/ώρα

Το Παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας της FIM για μοτοσυκλέτες ανοιχτού τύπου ήταν μέχρι πριν λίγο καιρό τα 262.471 μίλια/ώρα, με τον Al Lamb να είναι ο κάτοχος της ξεχωριστής αυτής επίδοσης. Για το 2017 όμως, ο Lamb θέλησε να σπάσει το δικό του ρεκόρ, ταξιδεύοντας με την turbo Honda του στην Βολιβία.

Στόχος του αναβάτη από το Dallas ήταν (και είναι) τα 300 μίλια/την ώρα, για να φτάσει όμως εκεί πρέπει να βελτιώνει την επίδοσή του βήμα-βήμα. Άλλωστε δεν είναι και εύκολο να βελτιώσεις το προηγούμενο Παγκόσμιο ρεκόρ κατά σχεδόν 40 μίλια (65χλμ) με μία και μόνο απόπειρα.

Η επιλογή της τοποθεσίας έπαιξε σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες του Lamb, καθώς η αποξηραμένη λίμνη στο Salar de Uyuni βρίσκεται σε υψόμετρο 3657.6 μέτρων πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, ενώ η έκτασή της είναι 102 φορές μεγαλύτερη από την περίφημη αποξηραμένη λίμνη των ρεκόρ, αυτή του Bonneville.

Βάση των παραπάνω, ο Lamb πίστευε ότι μπορούσε να ξεπεράσει το δικό του ρεκόρ και έπειτα από 4 ημέρες όπου συνάντησε αρκετές ‘αναποδιές’, τα κατάφερε. Η επίδοση του ήταν τα 280.306 μίλια την ώρα, ένας αριθμός που του χάριζε αυτόματα ένα νέο Παγκόσμιο ρεκόρ.

Ralph Hudson World Speed Record for sit-ons Bolivia 2017
Ο Al Lamb κατέφερε να ξεπεράσει τον εαυτό του, αυτός εδώ ο κύριος όμως ήταν ακόμη ταχύτερος. Εδώ και λίγο καιρό λοιπόν, ο Ralph Hudson διατηρεί το Παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας της FIM για μοτοσυκλέτες ανοιχτού τύπου

Όμως, την ίδια στιγμή βρισκόταν εκεί και ο Ralph Hudson, ο οποίος κατάφερε να κάνει δικό του το ρεκόρ με τελική ταχύτητα της τάξεως των 284.391 μιλίων/ώρα.

Το ρεκόρ της FIM πέρασε σε νέα χέρια, ο Lamb όμως βρήκε έναν νέο μεγάλο αντίπαλο και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα θελήσει να επιστρέψει δυνατότερος ώστε να τον νικήσει. Μάλιστα, ο Lamb δήλωσε ότι του χρόνου κιόλας θα επιστρέψει για να πάρει το στέμμα του πίσω!

Δείτε το video!