Δημιουργία συνθετικών καυσίμων από την Bosch

Από την αρχή της δημιουργίας των μεταφορικών μέσων, τα ορυκτά καύσιμα είναι αυτά που έχουν κυριαρχίσει ως σήμερα στον τομέα της ενέργειας. Αυτό μπορεί να αλλάξει σύμφωνα με την Bosch, η οποία προτείνει την εναλλακτική λύση των συνθετικών καυσίμων πριν στραφούμε ολοκληρωτικά στην ηλεκτροκίνηση.

Τα τελευταία χρόνια η μείωση των ρύπων έχει γίνει μείζον ζήτημα για όλο τον πλανήτη, με τις νομοθεσίες ενάντια στην απρόσκοπτη παραγωγή ρύπων να έχουν γίνει ιδιαίτερα αυστηρές. Παρ’ όλα αυτά όμως, κυβερνήσεις Ευρωπαϊκών χωρών συζητούν ήδη και την παύση αγοράς νέων βενζινοκίνητων οχημάτων, με την πόλη του Λονδίνου να θέλει να θεσπίσει νόμο για το 2040.

Η λύση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων φαίνεται μονόδρομος σε τέτοιες περιπτώσεις, όμως η Bosch επαναφέρει τώρα μια λύση που ως τώρα είχε αποφευχθεί καθώς είχε χαρακτηριστεί ασύμφορη. Ποιά είναι αυτή; Τα συνθετικά καύσιμα.

Τα συνθετικά καύσιμα δεν είναι μια καινούργια ιδέα, όμως το κόστος και τα πλεονεκτήματά τους δεν έχουν φτάσει ως σήμερα αυτά των ορυκτών καυσίμων.

Η ιδέα της Bosch όμως έρχεται να λύσει το πρόβλημα της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, ενώ το καύσιμό της θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο αντί της βενζίνης, όσο και του πετρελαίου αλλά και του αερίου.

Με ποιό τρόπο θα το κάνει αυτό; Το καύσιμο της Bosch χρησιμοποιεί υδρογόνο από το νερό και άνθρακα από διοξείδιο του άνθρακα, ώστε να δημιουργήσει ενώσεις υδρογονάνθρακα. Έτσι – και ενώ το συνθετικό καύσιμο απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα κατά την καύση του, χρειάζεται το διοξείδιο του άνθρακα και για τη δημιουργία της χημικής ένωσής του. Επομένως, το καύσιμο της Γερμανικής εταιρείας θεωρείται ουδέτερο από διοξείδιο του άνθρακα.

Σύμφωνα με τις μελέτες που έκαναν στην Bosch, η μετακίνηση με συνθετικά καύσιμα θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά τα επίπεδα ρύπανσης ως και το 2050· πιο συγκεκριμένα, οι μελέτες έδειξαν ότι τα συνθετικά καύσιμα θα μπορούσαν να αποτρέψουν 2.8 γιγατόνους CO2 να βρουν το δρόμο τους προς την ατμόσφαιρα μεταξύ του 2025 και του 2050.

Αυτό όμως που περιορίζει ως τώρα την ιδέα της Bosch είναι ο ηλεκτρισμός, καθώς απαιτούνται τεράστιες ποσότητες ενέργειας για να δημιουργηθεί η χημική ένωση. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που το κόστος του καυσίμου παραμένει ιδιαίτερα υψηλό, όμως οι άνθρωποι της Γερμανικής εταιρείας παραμένουν αισιόδοξοι για το μέλλον.

Θεωρούν ότι με την κατάλληλη γνώση που θα έρθει από την έρευνα αλλά και τις συνεχείς προόδους της τεχνολογίας, τα συνθετικά καύσιμα θα μπορούν να τεθούν στο μέλλον στη διάθεση της ανθρωπότητας με κόστος ίσως και χαμηλότερο από αυτό των ορυκτών καυσίμων.

Φυσικά, το μεγαλύτερο κέρδος θα έρθει με την μικρότερη ρύπανση της ατμόσφαιρας, ενώ αυτη θα είναι και η μεγαλύτερη επιτυχία της ιδέας της Bosch.

Οι Γερμανοί μάλιστα επισημαίνουν ότι τα συνθετικά καύσιμα θα μπορούσαν να συνδυαστούν με τα ορυκτά, πριν τα τελευταία αποτελέσουν μια για πάντα παρελθόν από τα μεταφορικά μέσα.

«Με το υποτιθέμενο μείγμα 1 τοις εκατό το 2025, 10 τοις εκατό το 2030, 40 τοις εκατό το 2040 και την πλήρη αντικατάσταση του μεριδίου των ορυκτών καυσίμων μέχρι το 2050, οι σχεδόν μηδενικές εκπομπές ρύπων είναι εφικτές». 

Τα νέα για την χρήση συνθετικών καυσίμων σημαίνουν αυτόματα ότι ίσως τα οχήματα που οδηγούμε σήμερα (ή τέτοιου τύπου οχήματα) θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στο μέλλον, χωρίς να χρειαστεί να περάσουμε άμεσα και απότομα στην ηλεκτροκίνηση.

Έτσι, οι αγαπημένοι – κατά πολλούς – βενζινοκινητήρες φαίνεται ότι παίρνουν μια ‘ανάσα ζωής’, καθώς, αν υλοποιηθεί η ιδέα τη Bosch (ή κάποια παρόμοια), η ανθρωπότητα θα συνεχίζει να συμβαδίζει μαζί τους για αρκετές ακόμη δεκαετίες.