KTM 640 Adventure, μια μοτοσυκλέτα με ατίθασο χαρακτήρα

Η KTM 640 Adventure ήταν μια μοτοσυκλέτα βγαλμένη κατευθείαν από το Rally Dakar και τις πολλές νίκες. Κατασκευάστηκε για αυτούς που ήταν διατεθειμένοι να υπερβούν τα συνηθισμένα και να ζήσουν μίαν «άγρια περιπέτεια».

Ψηλή και αγέρωχη, σε κοίταζε σαν να σου έλεγε «εσύ καβαλάς αλλά εγώ κάνω κουμάντο». Μια μοτοσυκλέτα που θα ικανοποιούσε τις πιο τρελές σου διαδρομές και που δυστυχώς, η ΚΤΜ δεν την έχει αντικαταστήσει. Το 2018 όμως θα σημάνει την επιστροφή της Adventure KTM, καθώς οι Αυστριακοί ετοιμάζουν την νέα 790. Μια μοτοσυκλέτα που αν έχει διατηρήσει τη φιλοσοφία των προκατόχων της, θα μπορεί να σε πάει πραγματικά παντού.

Η 640 Adventure ήταν φτιαγμένη για την περιπέτεια, το χώμα, τους μικρούς επαρχιακούς δρόμους, αλλά όχι τους υπεραστικούς. Εκεί δυσκολευόταν, αφού πάνω από τα 130 χλμ. άρχιζαν οι κραδασμοί, που είτε τους συνήθιζες, είτε ελάττωνες ταχύτητα. Άλλωστε είπαμε ότι αυτή η μοτοσυκλέτα δεν ήταν φτιαγμένη για τους υπεραστικούς δρόμους.

Η KTM 640 Adventure σε προκαλούσε να μπεις στο χώμα. Να πάρεις τα βουνά, να ονειρευτείς και να κάνεις ταξίδια στην Αφρική και την Ασία.

KTM 640 Adventure, έτοιμη για κάθε είδους δρόμο
KTM 640 Adventure, έτοιμη για κάθε είδους δρόμο

Αυτοί που ήξεραν τι ήθελαν και ήξεραν να την οδηγήσουν, την λάτρεψαν. Δεν θα ξεχάσω όταν το 2002 ταξιδεύοντας στην Παταγονία και στο αφιλόξενο περιβάλλον της Peninsula Valdez, συνάντησα ένα Φιλανδό που οδηγούσε KTM 640 Adventure και μου έκανε εντύπωση το πάθος με το οποίο μιλούσε για αυτή.

Μου τόνιζε συνεχώς τα πλεονεκτήματα της και κυρίως την μεγάλη αυτονομία και το βάρος της. Κάπου με είχε εκνευρίσει αυτή η συνεχής αναφορά και από μέσα μου έλεγα ‘φανατικός Κατεμάς ο άτιμος’, αλλά πιο μετά τον θυμόμουν, όταν έπρεπε να σηκώσω την δική μου μοτοσυκλέτα από χάμω (BMW R1150 GS). Διότι σε δύσκολες διαδρομές δεν μπορεί, κάπου θα σου πέσει η μοτοσυκλέτα.

Η ζωή της 640 Adventure κράτησε μια δεκαετία. Εμφανίστηκε το 1997 με μονοκύλινδρο, υγρόψυκτο κινητήρα 609cc και αμέσως την επόμενη χρονιά, αναβαθμίστηκε με τον κινητήρα LC4, ο οποίος ήταν 625cc και απέδιδε 53.6 ίππους στις 7000 στροφές.

Το βάρος ήταν 158 κιλά άδεια αφού ήταν απαλλαγμένη από ‘περιττά’, ενώ το ύψος της σέλας ήταν 945mm. Αρκετά ψηλό, ώστε να φοβίζει τους άπειρους μοτοσυκλετιστές, ιδίως όταν την αντίκρυζαν στημένη στο κεντρικό σταντ, (πλαϊνό δεν υπήρχε).

Το κάθισμα δεν ήταν το πιο άνετο τόσο για τον οδηγό, αλλά περισσότερο για τον συνοδηγό. Όμως τι να την έκανες την άνεση, αφού ήταν προορισμένη για το χώμα και ο οδηγός να είναι όρθιος. Φυσικά αν την σύγκρινες με μια enduro, τότε το κάθισμα ήταν πολύ άνετο.

Το ρεζερβουάρ ήταν 28 λίτρων, δίνοντας αυτονομία γύρω στα 480 χλμ. Παρά το μεγάλο μέγεθός του, εντούτοις δεν ήταν ογκώδες αφού κατεβαίνει χαμηλά, σχεδίαση που κληρονομήθηκε από τις αγωνιστικές του πολύφημου Rally Dakar. Η οδήγηση στην πόλη ήταν άνετη αφού η μοτοσυκλέτα μπορούσε να κυκλοφορεί με ευκολία ανάμεσα στα αυτοκίνητα, κάνοντας την ιδανική για όλες τις δουλειές.

Την φόρτωνες και ξεκινούσες για περιπέτεια
Την φόρτωνες και ξεκινούσες για περιπέτεια

Το πλαίσιο ήταν ατσάλινο σωληνωτό, με αφαιρούμενο υποπλαίσιο. Οι αναρτήσεις της WP ήταν εξαιρετικές και ικανές για οποιοδήποτε οδόστρωμα. Αρχικά, μπροστά είχε τοποθετηθεί συμβατικό πηρούνι, ενώ στην συνέχεια χρησιμοποιήθηκε αντεστραμμένο με καλάμια 48mm και διαδρομή 274mm.

Πίσω υπήρχε ένα πλήρως ρυθμιζόμενο αμορτισέρ με μοχλικό και διαδρομή 300mm. Το φέρινγκ ήταν μικρό αλλά ιδανικό για εκτός δρόμου οδήγηση, όπως και οι τροχοί με τον μπροστινό που ήταν 21 ιντσών, ενώ ο πίσω ήταν 18 ιντσών.
Μέσα στα χρόνια δεν έγιναν σοβαρές αναβαθμίσεις – εκτός από το 2005.

Τότε εκτός από την εμφάνιση με το εμπρός φτερό που κατέβηκε χαμηλά, στα φρένα μπροστά αντικαταστάθηκε ο μονός δίσκος των 320mm, με δυο δίσκους Brembo των 300mm και δαγκάνες με δύο έμβολα, ενώ πίσω διατήρησε τον μονό δίσκο των 220mm και τη δαγκάνα με το ένα έμβολο.

Βελτιώσεις έγιναν και στον κινητήρα ώστε να έχει πιο ήπιο χαρακτήρα, ώστε να μην φοβίζει τον αναβάτη, ενώ ο συμπλέκτης ήταν πλέον υδραυλικός.

KTM 640 Adventure για αυτούς που τολμούν
Η KTM 640 Adventure ήταν μια μοτοσυκλέτα για αυτούς που ήθελαν να τολμούν. Εδώ η τελευταία γενιά ‘παρέα’ με την μοτοσυκλέτα που αντικατέστησε

Δυστυχώς το 2007 σταμάτησε η παραγωγή και μαζί σταμάτησε και η τελευταία ίσως πραγματική μοτοσυκλέτα περιπέτειας. Μια μοτοσυκλέτα που πραγματικά μπορούσε να σε πάρει παντού. Η KTM 640 Adventure δεν ήταν κατασκευασμένη για τους πολλούς, αυτούς που θα βάλουν τις βαλίτσες από αλουμίνιο και θα ‘αράξουν’ στη καφετέρια.

Αυτή ήταν φτιαγμένη για τους λίγους. Αυτούς που άνοιγαν τον χάρτη, διάλεγαν ένα δύσκολο προορισμό και ξεκινούσαν. Αυτούς που δεν τους ενδιέφερε και δεν τους φόβιζε πως θα ήταν ο δρόμος, αν θα ήταν χώμα, άμμος η αν θα είχε λακούβες. Απλά τους ενδιέφερε τι θα έβλεπαν στην διαδρομή και που θα έφταναν.

Κάποια προβλήματα παρουσιάστηκαν ειδικά στα μοντέλα πριν το 2004, αλλά αν την πρόσεχες δεν θα σε ταλαιπωρούσε. Αν τις άλλαζες τα λάδια, αν της έκανες κανονική συντήρηση, δεν θα υπήρχαν σοβαρά προβλήματα. Η αξιοπιστία ήταν νομίζω περισσότερο δικαιολογία, για αυτούς που φοβούνταν τον άγριο χαρακτήρα της και την δυναμική εμφάνιση της.

Πολλοί είναι αυτοί που είχαν και έχουν την KTM 640 Adventure. Θα θέλαμε να ακούσουμε και την δική σας γνώμη και εμπειρίες.