MotoGP Red Bull Ring – FP&Q – Ο Marquez νίκησε τις Ducati για την pole

Όπως και στον προηγούμενο αγώνα της Τσεχίας, ο Marc Marquez επικράτησε σε όλες τις διαδικασίες του Σαββάτου, καταφέρνοντας στις κατατακτήριες να κρατήσει πίσω του τις δύο Ducati των Dovizioso και Lorenzo που ολοκλήρωσαν στις θέσεις 2 και 3. Αυτή η pole ήταν η 70η του Ισπανού σε όλη του την καριέρα ως σήμερα.

FP3: Η πρωϊνή διαδικασία εκκίνησε με μερική συννεφιά πάνω από την πίστα του Red Bull Ring, με τη θερμοκρασία ασφάλτου να μην υπερβαίνει τους 20℃ στην επιφάνεια του οδοστρώματος. Ο Valentino Rossi – που ταλαιπωρείτω χθες από κρυολόγημα – ήταν ιδιαίτερα γρήγορος εξ’ αρχής, σημειώνοντας μάλιστα κάποιες φορές τον 1ο χρόνο.

Ο Ιταλός έκανε χρήση και του νέου αεροδυναμικού fairing της M1 του, το οποίο αρχικά είχαν αποφασίσει να μην χρησιμοποιήσουν στην Αυστριακή πίστα.

Τελικά όμως ο Marc Marquez ήταν αυτός που ‘έγραψε’ τον πρώτο χρόνο, αφήνοντας πίσω τις εκπλήξεις Zarco και Iannone, την ώρα που οι Lorenzo, Rossi, Vinales, Baz, Abraham, Crutchlow και Redding συμπλήρωναν την πρώτη δεκάδα που περνούσε απ’ ευθείας στο Q2.

Εκτός αυτής έμεινε ο πολύ δυνατός εχθές, Dani Pedrosa, ο οποίος πέρασε στη συνέχεια από τη διαδικασία του Q1. Μετά τα πολύ κοντινά γυρολόγια που είχαν χθες οι αναβάτες μεταξύ τους, σήμερα είδαμε τους 16 πρώτους οδηγούς να σημειώνουν χρόνους μέσα στο ίδιο δευτερόλεπτο.

FP4: Με τη θερμοκρασία να μεταβάλλεται ελαφρώς προς τα επάνω το μεσημέρι (+3℃) και τα σύννεφα να καλύπτουν πλέον μεγαλύτερη επιφάνεια στον Αυστριακό ουρανό, εκκίνησε η διαδικασία του FP4. Ο Marc Marquez συνέχισε από εκεί που σταμάτησε στο FP3, σημειώνοντας και πάλι τον ταχύτερο γύρο.

Το Ισπανικό τρίο της κορυφής συμπλήρωσαν οι Vinales και Pedrosa, με τους Zarco, Iannone, Dovizioso, Rossi, Redding, Folger και Lorenzo να συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα.

Danilo Petrucci Desmosedici Ducati new fairing 2017 Red Bull Ring
Ο Danilo Petrucci πέρασε με επιτυχία από το Q1, πήρε την 5η θέση στο Q2, ενώ δοκίμασε και το νέο fairing που είχαν δοκιμάσει ως τώρα μόνο οι Lorenzo-Dovizioso

Q1: Παρ’ ότι το μεγαλύτερο όνομα που συμμετείχε στην πρώτη διαδικασία ελεύθερων δοκιμών ήταν αυτό του Dani Pedrosa, εντούτοις ο Ισπανός περιορίστηκε στην 2η θέση πίσω από τον Danilo Petrucci. Ο Ιταλός ήταν ο κορυφαίος, ενώ μαζί με τον αναβάτη της Repsol πέρασε στην τελική φάση των κατατακτηρίων.

Q2: Η τελική διαδικασία των κατατακτήριων δοκιμών του Red Bull Ring εκκίνησε με τις ίδιες συνθήκες που είδαμε στις προηγούμενες δύο διαδικασίες, με τον Marc Marquez να δείχνει τις διαθέσεις του από νωρίς.

Ο Ισπανός αναβάτης σημείωσε μόλις έναν γύρο πριν οι αναβάτες επιστρέψουν στα pit για αλλαγή ελαστικών, όμως το 1.23.473 που σημείωσε του έδινε ‘άνεση’ 0.7sec στην πρωτοπορία των χρόνων. Στη συνέχεια οι δύο εργοστασιακές Yamaha και ο Dovizioso κατόρθωσαν να μειώσουν κάπως τη διαφορά, όμως ο Marquez δεν είχε πει ακόμη την τελευταία του λέξη.

Ένα λεπτό πριν το τέλος των δοκιμών ‘κατέβασε’ το χρόνο του ακόμη 0.2sec, με το 1.23.235 που σημείωσε να του δίνει την 3η συνεχόμενη pole του και 5η φετινή. Οι μόνοι που κατάφεραν να τον πλησιάσουν ήταν οι δύο ‘κόκκινοι ταύροι’, Andrea Dovizioso (+0.144sec) και Jorge Lorenzo (+0.386sec), οι οποίοι έφεραν τις Ducati τους στην πρώτη σειρά του αυριανού grid.

Πρώτη Yamaha ήταν αυτή του Vinales στην 4η θέση, με τον Petrucci να κάνει τρεις τις Ducati στην πρώτη πεντάδα αναβατών. Τη δεύτερη σειρά ολοκλήρωσε με την επίδοσή του ο Johann Zarco. Μία θέση πίσω από τον Γάλλο περιορίστηκε ο Rossi, ο οποίος κατάφερε να αφήσει πίσω του τις Honda των Pedrosa και Crutchlow. Τη δεκάδα συμπλήρωσε ο περσινός νικητής του αγώνα, Andrea Iannone.

 

Αναλυτικότερα το αυριανό grid:

MotoGP Brno 2017 Grid
MotoGP Brno 2017 Grid