Έρευνα αποκαλύπτει σοκαριστικά ποσοστά χρήσης τηλεφώνου από τους οδηγούς

Οποιοσδήποτε από εσάς που διαβάζει τώρα αυτό το κείμενο και είναι κάτοχος μοτοσυκλέτας, γνωρίζει καλά τους κινδύνους που διατρέχει οδηγώντας ανάμεσα στα αυτοκίνητα.

Πόσες φορές είδατε κάποιον να αλλάζει ανεξήγητα λωρίδα κυκλοφορίας με το αυτοκίνητό του ή να οδηγεί με τρόπο που δείχνει ότι δεν δίνει καμία προσοχή στην οδήγησή του και κατ’ επέκτασην στο περίγυρό του; Πάρτε το χρόνο σας και η απάντηση θα έρθει για τον καθένα από μόνη της.

Θυμάμαι μια συζήτηση που είχα πριν λίγο καιρό με τον κύριο Dolf Willigers, τον γενικό γραμματέα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μοτοσυκλετιστών (FEMA). Τότε, το πρώτο θέμα που είχε θίξει ο κύριος Willigers για τις ‘κακές συνήθειες’ των οδηγών αυτοκινήτου, ήταν η χρήση τηλεφώνου. Ένα πρόβλημα που όπως μου τόνισε δεν είναι Ευρωπαϊκό φαινόμενο, αλλά παγκόσμιο.

Παρά την τεράστια προσπάθεια που γίνεται στα ΜΜΕ για την μείωση αυτού του φαινομένου, η κατάσταση δεν φαίνεται να αλλάζει. Μάλιστα, μια πρόσφατη έρευνα της επισκευαστικής εταιρίας αυτοκινήτων, Kwik Fit, αποκάλυψε ότι τα πράγματα όχι μόνο δεν βελτιώνονται, αντιθέτως, χειροτερεύουν.

Η έρευνα – η οποία δημοσιέυθηκε και στο MCN, αποκάλυψε ότι το 34% των οδηγών αυτοκινήτου χρησιμοποιεί το κινητό τηλέφωνο κατά την οδήγηση, χωρίς τη χρήση handsfree. Μάλιστα, η ίδια έρευνα αποκαλύπτει ότι ο αριθμός των ατυχημάτων που σχετίζονται με την χρήση τηλεφώνου κατά την οδήγηση αυξήθηκε κατά 24% τα τελευταία πέντε χρόνια.

Μια άλλη έρευνα που είχε δημοσιευθεί πριν από τέσσερα χρόνια στο the Courier mail, ανέφερε ότι ένας στους τρεις οδηγούς αυτοκινήτων παραδέχεται ότι κάνει χρήση τηλεφώνου την ώρα που οδηγεί. Ένα νούμερο αδικαιολόγητο, το οποίο είναι σίγουρα μεγαλύτερο όταν αναλογιστούμε πόσοι είναι αυτοί που δεν παραδέχονται την πράξη τους.

Ο Roger Griggs, διευθυντής επικοινωνίας της Kwik Fit δήλωσε για τα σοκαριστικά – αλλά κάπως αναμενόμενα – νούμερα που αποκάλυψε η έρευνα της εταιρίας στην οποία εργάζεται:

«Την ώρα που οι κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν κάνει σπουδαία βήματα για την βελτίωση της ασφάλειας, είναι σημαντικό οι οδηγοί να θυμούνται ότι αποτελούν το σημαντικότερο χαρακτηριστικό ασφαλείας του οχήματος.

«Οποιαδήποτε μορφή απόσπασης της προσοχής μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, όπως δείχνουν δυστυχώς σαφέστατα τα στατιστικά στοιχεία

Όσα υποδεικνύει ο κύριος Griggs μπορεί να είναι για πολλούς αυτονόητα, πόσοι είναι όμως αυτοί που πραγματικά θα μπουν ξανά στο αυτοκίνητό τους και θα το σκεφτούν δεύτερη φορά πριν κάνουν και πάλι χρήση του κινητού τους τηλεφώνου; Σκεφτείτε το, και την επόμενη φορά που κάποιος από όλους εμάς θα βρεθεί στην θέση του οδηγού, ας σκεφτούμε όλοι μαζί τους γύρω μας.

Όσο για εμάς τους μοτοσυκλετιστές, προσοχή. Και να βελτιωθεί το φαινόμενο, δεν θα γίνει από τη μία μέρα στην άλλη – προς το παρόν οι έρευνες δείχνουν ότι χειροτερεύει. Οπότε ‘οπλιστείτε’ με καθαρή σκέψη, καλό εξοπλισμό, γρήγορες αντιδράσεις και πολύ… υπομονή.