Superprestigio 2017 – Ντεμπούτο με νίκη για JD Beach, εκτός τελικού ο Johann Zarco

Με τα δύο μεγάλα αστέρια του Superprestigio, Marc Marquez και Brad Baker, να απουσιάζουν, ο Αμερικανός JD Beach δεν έχασε την ευκαιρία και έλαμψε στο Palau Sant Jordiτ της Ισπανίας, νικώντας στην πρώτη του εμφάνιση στο θεσμό. Στον αντίποδα, εκτός τελικού έμεινε το ανερχόμενο αστέρι του MotoGP, Johann Zarco.

Πριν ακόμη την έναρξη του φετινού Superprestigio, ήταν δεδομένο ότι ο αγώνας του 2017 δεν θα είχε την ίδια αίγλη με παλαιότερα. Ο λόγος δεν ήταν ένας, αλλά άκουγε στα ονόματα δύο σπουδαίων αναβατών· σε αυτά των Marc Marquez και Brad Baker.

Με τον Ισπανό Παγκόσμιο Πρωταθλητή του MotoGP για το 2017 να «ψάχνει» την ξεκούραση και τον Baker να αναρρώνει από έναν πρόσφατο τραυματισμό, τη σκυτάλη πήρε πιο «φρέσκο αίμα». Και αυτό το «φρέσκο αίμα» ήλθε σύσσωμο από την χώρα των flat-track, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Από εκεί έφτασαν οι JB Beach και Briar Bauman, μαζί με τον πιο «παλιό» άλλα κάτοικο των Η.Π.Α. και πρωταθλητή του φετινού MotoAmerica Superbike, Toni Elias, με τους δύο πρώτους να δηλώνουν εξ’ αρχής ότι στόχος τους ήταν το στέμμα και όχι απλά η συμμετοχή.

Οι τρεις τους, μαζί με τους αναβάτες από τα Grand Prix, Fabio Di Giannantonio, Albert Arenas και Remy Gardner αλλά και τους Thomas Chareyre (6 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Supermoto) και Ferran Cardus (πρωταθλητής Ισπανίας στο Dirt-Track, ήταν οι 8 αναβάτες που εκκίνησαν τον τελικό των 16 γύρων για το Superprestigio 2017.

Την εκκίνηση εκεί πήρε ο Elias, με τη χαρά του Ισπανού όμως να μην κρατά για πολύ. Ο Beach τον πέρασε σύντομα στον δεύτερο γύρο, με τον Ισπανό να χάνει εξίσου σύντομα τη θέση του τόσο από τον Cardus, όσο και από τον Bauman. Στη συνέχεια ένα λάθος του Elias τον απέκοψε από την πρώτη τριάδα, η οποία έμεινε μόνη να μάχεται για τη νίκη.

Beach, Cardus και Bauman οδηγούσαν σε πολύ μικρή απόσταση μεταξύ τους, ενώ, μπαίνοντας στον τελευταίο γύρο, η διαφορά του 1ου από τον 3ο ήταν μόλις 0.8sec. O Cardus προσπαθούσε να «φυλάξει» δυνάμεις για μια επίθεση στον τελευταίο γύρο επί του Beach, αντ’ αυτού όμως δέχθηκε το προσπέρασμα στην Στροφή 1 από τον Bauman.

Ο Αμερικανός άφησε με μια χειρουργική κίνηση τον αντίπαλό του στην 3η θέση, ενώ αυτό το προσπέρασμα έδωσε μια ανάσα και στον Beach στην κορυφή. Έτσι το Αμερικανικό δίδυμο έφτασε στον τερματισμό σε σχηματισμό 1-2, ενώ η νίκη του Beach ήταν η πρώτη για αναβάτη από τις Η.Π.Α. μετά από τον Baker και το 2015.

Την 3η θέση κατέλαβε τελικά ο Cardus, ενώ ο Elias ολοκλήρωσε την κούρσα του στην 4η θέση. Di Giannantonio, Arenas, Cano και Gardner συμπλήρωσαν την οκτάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αναβάτης του MotoGP, Johann Zarco, δεν κατάφερε να φτάσει στον τελικό, έπειτα από πτώση που είχε στο 3ο Heat της κατηγορίας του πριν το Superfinal.

Μεταξύ άλλων στο θεσμό βρέθηκαν πολλά ακόμη ονόματα από τα Grand Prix και τα Supersport/Superbike, όπως οι Fabio Quartararo (Moto2), Marcos Ramirez (Moto3), Xavi Vierge (Moto2), Xavier Simeon (MotoGP), Jesko Raffin (Moto2), Ruben Xaus (πρώην WSBK), Lucas Mahias (Π.Π WSSP600), David Checa (3 φορές Π.Π. Αντοχής), Vincent Philippe (10 φορές Π.Π. Αντοχής) και Sylvain Bidart (4 φορές Πρωταθλητής των Εθνών Supermoto).

Superprestigio 2017 Podium
Αμερικάνικη υπόθεση το φετινό Superprestigio, με τον JD Beach να κερδίζει και τον Briar Bauman να τερματίζει μια θέση πίσω του. Πρώτος Ισπανός ο Ferran Cardus στην 3η θέση