MotoGP – Εγκρίθηκαν οι εντολές ομάδας προς αναβάτη μέσω της οθόνης της μοτοσυκλέτας

Μία ημέρα πριν οι αναβάτες του MotoGP εισέλθουν στην πίστα του Sachsenring για τον 9ο Γύρο της χρονιάς, η Επιτροπή Αγώνων αποφάσισε να επιτρέψει την εισαγωγή ενός νέου συστήματος που θα επιτρέπει στις ομάδες να στέλνουν μηνύματα στους αναβάτες τους κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Οι κανονισμοί του MotoGP βρέθηκαν στο προσκήνιο στον περασμένο αγώνα του Assen, κατά τον οποίο συζητήθηκαν κάποιες μικροαλλαγές για την ερχόμενη χρονιά. Μια σημαντική ανακοίνωση όμως ανέφερε ότι εγκρίθηκαν οι απεριόριστες και χωρίς περιορισμούς εντολές της ομάδας προς τον αναβάτη, μέσω της οθόνης της μοτοσυκλέτας.

Η απόφαση της Επιτροπής Αγώνων θα υλοποιηθεί από τις αρχές του 2018. Ως τώρα υπήρχε η δυνατότητα να σταλούν μηνύματα στην οθόνη του αναβάτη σχετικά με κόκκινη σημαία ή για τον αποκλεισμό του από τον αγώνα, με την επίδειξη της μαύρης σημαίας.

Η ενιαία ECU και οθόνη που χρησιμοποιείται στις μοτοσυκλέτες της Moto3 αλλά και του MotoGP είναι σε θέση να λάβει ή και να στείλει μηνύματα, επιτρέποντας στην Επιτροπή Αγώνων να ειδοποιήσει έναν ή περισσότερους αναβάτες για κάτι που τους αφορά.

Η απόφαση αυτή ήρθε ένα χρόνο μετά το δύσκολο Γερμανικό GP, όπου πολλοί αναβάτες τόνισαν προβληματισμένοι ότι δεν είδαν τις πινακίδες εισόδου στα pit για αλλαγή μοτοσυκλέτας στις μικτές συνθήκες του Sachsenring.

Η καθυστέρηση εισόδου για την αλλαγή στέρησε σε κάποιους αναβάτες μια καλή εμφάνιση και τώρα οι εισηγήσεις τους μετά το αγώνα της Γερμανίας φαίνεται ότι εισακούστηκαν.

Παρ’ όλα αυτά η απόφαση αυτή ίσως αφαιρέσει ένα μικρό μέρος από τη στρατηγική και την ικανότητα του αναβάτη να αντιλαμβάνεται τις συνθήκες, φέρνοντας τα δεδομένα πιο κοντά για όλους τους αναβάτες.

Εν αναμονή λοιπόν του 2018 όταν και θα κάνει την εμφάνισή του το νέο αυτό σύστημα για τις μοτοσυκλέτες του MotoGP και της Moto3, θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη έναν χρόνο για την εισαγωγή του συστήματος και στην μεσαία κατηγορία της Moto2.

Οι μοτοσυκλέτες θα συνάδουν με τα νέα δεδομένα αφού η Triumph αρχίσει την προμήθεια μοτοσυκλετών, εξοπλισμένων με τα ηλεκτρονικά συστήματα της Magneti Marelli.