To κάλυμμα του πίσω τροχού μένει στο WSBK, αβέβαιη η παραγωγή του λένε στην Ducati

Είδαμε την Ducati να χρησιμοποιεί το κάλυμμα για το πίσω μέρος (στον τροχό) της Panigale R του Chaz Davies στο Γύρο του Misano για το WSBK, με τις πληροφορίες από την Ducati να αναφέρουν τώρα ότι αν οι δοκιμές αποδείξουν τα πλεονεκτήματά του, θα γίνει μόνιμο μέρος της αγωνιστικής μοτοσυκλέτας των Ιταλών.

Η Ducati είχε παρουσιάσει πέρυσι την ίδια τεχνολογία στη μοτοσυκλέτα της για το MotoGP, κάνοντας μια επανεμφάνιση στις αρχές της νέας χρονιάς στις δοκιμές της Sepang. Παρ’ όλα αυτά, η Ιταλική εταιρία δεν έχει παρουσιάσει ακόμη κάποια έκδοση με την οποία θα πάρει μέρος σε κάποιο Grand Prix.

Αντίθετα, στον τελευταίο Γύρο του WSBK στο Misano, η ιδέα των Ιταλών εφαρμόστηκε αυτή τη φορά στη μοτοσυκλέτα του Chaz Davies. Ένα πρωτόγνωρο θέαμα για μοτοσυκλέτα του WSBK, χωρίς όμως να χρησιμοποιείται στον αγώνα τόσο του Σαββάτου, όσο και της Κυριακής.

Το project των Ιταλών αφορά – τι άλλο; – την αεροδυναμική. Το ‘κλείσιμο’ του τροχού με κάλυμμα το έχουμε δει ως τώρα στους επαγγελματικούς αγώνες ποδηλασίας, σε κλειστά, οβάλ στάδια ενώ – θεωρητικά – υπάρχουν αρκετά πλεονεκτήματα.

Κάλυμμα πίσω τροχού Ducati WSBK
Το κάλυμμα στον πίσω τροχό του Davies έκανε την εμφάνισή του στο Γύρο του WSBK στο Misano

Τα διαβάσατε πρώτη φορά μέσω του site μας σε ένα άρθρο περί αεροδυναμικής όπου αναφερθήκαμε στα ανθρακονημάτινα καλύμματα των τροχών και τώρα σας τα υπενθυμίζουμε:

Αρχικά, η λιγότερη δημιουργία αναταράξεων στο πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας λόγω του καλλύματος, βελτιώνει τη συνολική αεροδυναμική της μοτοσυκλέτας. Άλλο θετικό που αποκομίζεται λόγω της καλύτερης αεροδυναμικής στο πίσω μέρος, είναι τα οφέλη από την άποψη της εξαγωγής θερμού αέρα από το fairing και ως εκ τούτου την ψύξη.

Ο αέρας που εξέρχεται από το φέρινγκ στην πραγματικότητα επιβραδύνεται από τις αναταράξεις, έτσι αν αυτές μειωθούν, τότε η ροή που εξέρχεται είναι ταχύτερη. Ένα ακόμη θετικό είναι ο έλεγχος της θερμοκρασίας των ελαστικών, ειδικά στις μέρες μας που τα ελαστικά παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο στους αγώνες.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν οι δοκιμές που πραγματοποιεί η Ducati αποδεχθούν ικανοποιητικές ή έστω ελπιδοφόρες, είναι πολύ πιθανό να δούμε μια μοτοσυκλέτα με αυτή την τεχνολογία να στήνεται στο grid του WSBK (ή/και του MotoGP) πολύ σύντομα. Και για να δουλεύουν ακόμη οι Ιταλοί πάνω σε αυτή την ιδέα, σημαίνει ότι κάτι θετικό υπάρχει.

Ας δούμε όμως τώρα τι είπε ο Διευθυντής του Project της Ducati στο WSBK, Ernesto Marinelli, στο Morebikes: «Το κάλυμμα του τροχού παρουσιάσθηκε για χρήση στις ελεύθερες δοκιμές.

«Είναι κυρίως για τη βελτίωση της ροής στο δεξί πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας (θυμηθείτε ότι η Panigale R χρησιμοποιεί μονόμπρατσο ψαλίδι). Θα χρησιμοποιηθεί ξανά ώστε να φέρει δεδομένα για εξέλιξη και τότε θα αποφασίσουμε αν θα το κρατήσουμε ως ένα μόνιμο μέρος ή όχι.

«Σχετικά με την ανάπτυξη για μοντέλο δρόμου, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στα σχέδια. Πρέπει να έχουμε περισσότερη εμπειρία με αυτό πριν αποφασίσουμε για το τι θα κάνουμε με αυτή την ιδέα.»