Moto2 Assen – Race – Ο Morbidelli νικητής στον αγώνα της χρονιάς!

Και όταν λέμε στον αγώνα της χρονιάς, εννοούμε σε όλες τις κατηγορίες των Grand Prix. Νικητής έπειτα από σκληρές μάχες αναδείχθηκε ο Franco Morbidelli κάμπτοντας την αντίσταση του Tom Lüthi, ενώ το τρίτο σκαλί του βάθρου κατέκτησε ο Takaaki Nakagami, έπειτα από ακύρωση του Mattia Pasini.

H παλαιάς σχεδίασης πίστα του Assen υποδέχθηκε τους αναβάτες της Moto2 με μέτριες θερμοκρασίες, οι οποίες έφταναν τους 17℃ στον άερα και τους 23℃ στην επιφάνεια του οδοστρώματος. Η υγρασία που άγγιζε το 80% αναμενόταν να δυσκολέψει και άλλο τις προσπάθειες των αναβατών, καθώς η πίστα ήταν σε κάποια σημεία της αρκετά γλυστερή.

Η εκκίνηση έφερε τον Lüthi στην κορυφή (από την 3η θέση του grid), με τον poleman Morbidelli και τους Nakagami-Oliveira να τον ακολουθούν στενά. Ένα λάθος στην αλλαγή ταχυτήτων του Lüthi στην πίσω ευθεία όμως τον ανάγκασε να υποχωρήσει κάποιες θέσεις, με τα προσπεράσματα να δίνουν και να πέρνουν για όλες τις θέσεις.

Στον τρίτο γύρο του αγώνα ο Pasini σημείωσε τον ταχύτερο γύρο του αγώνα, ενώ λίγες στροφές αργότερα είχαμε την επανάληψη της επαφής των Rossi-Zarco με πρωταγωνιστές αυτή τη φορά τους Morbidelli-Oliveira. Ο Ιταλός ανοίχτηκε κάπως στην Στροφή 4, με τον αναβάτη της KTM να ακολουθεί μια πιο κλειστή γραμμή και τους δύο να χτυπούν στην έξοδο της στροφής.

Ευτυχώς εκτός από κάποια κουνήματα δεν είχαμε άλλα παρατράγουδα, όμως πιο πίσω οι Marini και Corsi τίθονταν εκτός αγώνα έπειτα από λάθος του δεύτερου. Ένα γύρο μετά την επαφή του με τον Morbidelli ο Oliveira πέρασε στην κορυφή της κούρσας, ενώ ο πρωτοπόρος έχασε και την 2η θέση του από τον Nakagami στις αρχές του πέμπτου γύρου.

Ο Pasini από την πλευρά του έδειχνε σε ακόμα ένα φετινό GP αρκετά ανταγωνιστικός, μπαίνοντας γρήγορα στο ‘παιχνίδι’ του βάθρου. Στον έβδομο γύρο μάλιστα ο Ιταλός έκανε και ένα από τα πιο εντυπωσιακά περάσματα που έχουμε δει φέτος, περνώντας στην 1 τον Morbidelli για την 2η θέση, γλυστρώντας την μοτοσυκλέτα του και με τους δύο τροχούς.

Ο αναβάτης της Italtrans Racing πέρασε σύντομα και στην κορυφή του αγώνα, ενώ με εντυπωσιακό στυλ και γλυστρώντας τη μοτοσυκλέτα του σχεδόν παντού χάριζε άφθονο θέαμα στους χιλιάδες θεατές που έμειναν να παρακολουθήσουν τη μεσαία κατηγορία που για τον Γύρο του Assen πραγματοποιήθηκε μετά το τέλος του MotoGP.

Η πρωτοπορία άλλαξε εκ νέου χέρια στον 10ο γύρο, με τον Nakagami να τίθεται για πρώτη φορά επικεφαλής. Ένα γκρουπ έξι αναβατών με τους καλύτερους αναβάτες της Moto2 είχε σχηματιστεί και οδηγούσε τον αγώνα, με τις εναλλαγές των θέσεων να είναι συνεχείς!

Κανείς δεν έδειχνε διατεθειμένος να κλείσει το γκάζι, ενώ ο Nakagami στην κορυφή έκανε μια αποτυχημένη προσπάθεια να δημιουργήσει διαφορά. Στον 12ο και 13ο γύρο του αγώνα είχαμε διαδοχικά ταχύτερα περάσματα από τους Nakagami και Pasini, με τον Ιταλό να είναι ιδιαίτερα επιθετικός.

Moto2 Assen 2017 - Race Finish
Η εικόνα όλου του αγώνα σε μια φωτογραφία. Πέντε αναβάτες μάχονταν ως το νήμα για τη νίκη στη Moto2, με τον Morbidelli να είναι ο καλύτερος και ο εξυπνότερος

Στον 14ο γύρο ο Pasini προσπάθησε να περάσει και πάλι μπροστά στην Στροφή 7, όμως ο Nakagami έκλεισε καλά την πόρτα και ο Ιταλός αναγκάστηκε να κόψει λίγο πριν πέσει πάνω στον Ιάπωνα. Σε μια σκηνή όπου θα μπορούσαμε να έχουμε μια τριπλή επαφή (ο Morbidelli ακολουθούσε από πολύ κοντά), ως εκ θαύματος (και μεγάλης ικανότητας) όλοι την γλύτωσαν χωρίς μάλιστα να χάσουν και πολύ φόρα.

Ο Nakagami σημειώνοντας προσωπικούς ταχύτερους γύρους καθιστούσε το ρυθμό του αγώνα αρκετά γρήγορο, ενώ πίσω του οι μάχες συνεχίζονταν με οριακά περάσματα και επαφές όπως αυτή του Lüthi με τον Marquez στον 17ο γύρο. Έξι γύρους πριν το τέλος ο Morbidelli έκανε ένα στιγμιαίο λάθος χάνοντας τη 2η θέση του, ενώ όλα ήταν έτοιμα για το μεγάλο φινάλε του αγώνα.

Δύο γύρους μετά είχαμε διπλό προσπέρασμα στη Στροφή 1, με τον Morbidelli να περνά 2ος και τον Pasini να ανεβαίνει στην 3η θέση. Ελάχιστα πιο πίσω ο Oliveira με τον Marquez έδιναν τη δική τους μάχη για την 5η θέση, τη στιγμή που ο Lüthi στην κορυφή πίεζε για να πάρει διαφορά.

Ο Pasini όμως – που στο μεταξύ είχε ανέβει 2ος – δεν τα παράτησε και σύντομα μείωσε το πλεονέκτημα του μισού δευτεροπλέπτου που είχε ‘χτίσει’ ο Ελβετός, όμως μαζί του ‘τραβούσε’ και τον Morbidelli ο οποίος τον πέρασε μάλιστα στο τελευταίο ‘S’ του Assen, λίγο μέτρα πριν μπούμε στον τελευταίο γύρο.

Ο Ιταλός έδειχνε ότι είχε κρυμμένους άσσους στο ‘μανίκι’ του και με μαεστρία πέρασε λίγο μετά και τον Lüthi για την πρώτη θέση. Ο Lüthi δεν είχε κάποια απάντηση, καθώς ο Morbidelli έκανε ένα εξαιρετικό τελευταίο split που δεν άφησε στον Ελβετό το περιθώριο να επιχειρήσει κάποιο προσπέρασμα.

Ο τερματισμός είδε τους δύο αναβάτες να τερματίζουν σε σχηματισμό, τη στιγμή που το τελευταίο ‘S’ του θρυλικού Assen θα γινόταν και πάλι άξιο αναφοράς για το 2017. Ο Nakagami πήρε την εσωτερική του Pasini, με τον Ιταλό, μη έχοντας χώρο, να πηγαίνει ευθεία στην αλλαγή κατεύθυνσης και να περνά τη γραμμή του τερματισμού στην 3η θέση.

Όμως το περιστατικό εξετάσθηκε από τους αγωνοδίκες και ο Pasini έχασε τη θέση του αλλά και το βάθρο, καθώς ο Nakagami πέρασε καθαρά μπροστά από τον Ιταλό, σε ένα περιστατικό που θύμισε τη μάχη του Rossi με τον Marquez το 2015.

Την 5η θέση κατέκτησε ο Oliveira με την KTM του σε ένα ακόμη θετικό αποτέλεσμα για τον Αυστριακό κατασκευαστή, με τους Marquez, Simeon, Syahrin, Quartararo και Bagnaia να συμπληρώνουν τις θέσεις της πρώτης δεκάδας.

Αναλυτικότερα τα αποτελέσματα του αγώνα:

Moto2 Assen 2017 - Αποτελέσματα Αγώνα Race Results
Moto2 Assen 2017 – Αποτελέσματα Αγώνα