MotoGP Assen – FP&Q – Πρώτη και εντυπωσιακή pole στο νήμα από τον Zarco!

Ο Johann Zarco απέδειξε και στις βρεγμένες συνθήκες της Ολλανδίας το τεράστιο ταλέντο του, κατακτώντας την pole position μπροστά από τους Marquez και Petrucci. Στον αντίποδα, άσχημα πήγαν οι κατατακτήριες για τους Dovizioso, Vinales, Pedrosa και Lorenzo.

FP3: Η τρίτη ελεύθερη διαδικασία δοκιμών του MotoGP υποδέχθηκε τους αναβάτες με βροχή, επιβεβαιώνοντας τους αναβάτες που πίεζαν ήδη από χθες για μια θέση στο σημερινό Q2. Ο Scott Redding έδειξε την ετοιμότητά του στο βρεγμένο οδόστρωμα όντας 1ος, αφήνοντας πίσω του τους Rossi, Marquez, Vinales και Zarco.

FP4: Τίποτε δεν άλλαξε στην τέταρτη και τελευταία ελεύθερη περίοδο δοκιμών, με την βροχή να συνεχίζει να πέφτει από τον ουρανό του θρυλικού TT Assen. Οι χρόνοι έπεσαν αισθητά σε σχέση με το FP3, με τον Zarco να δείχνει ότι θα μας απασχολήσει και πάλι στην Ολλανδία σημειώνοντας τον 1ο χρόνο.

Την πρώτη πεντάδα συμπλήρωσαν οι Lorenzo, Bautista, Miller και Rossi, με τους Vinales, Abraham, Lowes και Aleix Espargaro να μένουν στα pit καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

Q1: Οι κατατακτήριες ξεκίνησαν με τον ίδιο καιρό στην Ολλανδία, με τα ηχηρά ονόματα της διαδικασίας να ανήκουν στον Jorge Lorenzo και Andrea Iannone. Τελικά όμως και οι δύο αναβάτες έμειναν εκτός, τη στιγμή που οι Redding και Lowes σημείωναν τους πρώτους δύο ταχύτερους χρόνους, περνώντας στη φάση του Q2. Οριακά εκτός έμεινε ο περσινός νικητής του Ολλανδικού GP, Jack Miller.

Q2: Η βροχή στάματησε πριν την έναρξη του Q2, με τους αναβάτες να καθυστερούν κάπως να βγουν στο βρεγμένο οδόστρωμα του Assen. Κάποια σημεία της πίστας κρατούσαν ακόμη αρκετό νερό, ενώ σε κάποια άλλα η αγωνιστική γραμμή είχε αρχίσει να στεγνώνει.

Πρώτος σημείωσε χρόνο ο Alvaro Bautista, περνώντας μάλιστα στον γρήγορο γύρο του τον Dani Pedrosa, που αδυνατούσε να βρει πρόσφυση στις συνθήκες των κατατακτήριων. Ο Ισπανός αναβάτης δυσκολευόταν πολύ και το έδειχνε, κουνώντας απογοητευμένος το κεφάλι του σε περισσότερες από μία περιπτώσεις.

Ο Rossi έδειξε δυνατός με το ‘καλημέρα’, σημειώνοντας τον ταχύτερο γύρο μόλις στον πρώτο του γύρο στην πίστα. Το 1.48.856 του Ιταλού έμεινε στην κορυφή των χρόνων μόλις για ένα λεπτό, καθώς ένας άλλος Ιταλός, ο Danilo Petrucci, ‘κατέβασε’ τον χρόνο του Rossi περίπου 1sec!

Οι χρόνοι συνέχισαν να πέφτουν και τα ηνία των κατατακτηρίων παρέμεναν στον αναβάτη της Pramac Ducati, καθώς ο Petrucci έψαχνε την πρώτη pole position της καριέρας του.

Επτά λεπτά πριν το τέλος είχαμε την πτώση του Andrea Dovizioso στη Στροφή 8, την ώρα που ο Marquez ‘έκοβε’ κάπως το ρυθμό του Vinales περνώντας τον και κόβοντας αμέσως μετά ταχύτητα. Ο Vinales πάντως δεν έδειχνε έτσι και αλλιώς απειλητικός, έχοντας την περισσότερη ώρα χρόνους εκτός της πρώτης πεντάδας.

Ο Petrucci στο μεταξύ είχε ‘ρίξει’ τον ταχύτερο γύρο της διαδικασίας στο 1.47.176, αφήνοντας αρκετά πιο πίσω τους διώκτες του. Όμως, καθώς η κατάσταση της πίστας βελτιωνόταν, όλοι άρχισαν να ανεβάζουν ρυθμούς. Όλοι εκτός του Pedrosa, ο οποίος είχε διαφορά από την κορυφή πάνω από 5sec.

Ο Rossi έμενε στο ‘παιχνίδι’ της pole με χρόνους μέσα στην πρώτη τριάδα, ενώ τρία λεπτά πριν το τέλος ο ίδιος αλλά και οι Marquez-Petrucci άρχισαν να σημειώνουν ταχύτερα ενδιάμεσα περάσματα στην πίστα. Ο Marquez έτσι πέρασε στην κορυφή, με τον Rossi να μένει 2ος και τον Petrucci να χάνει χρόνο πίσω από τον Pedrosa.

Δύο λεπτά πριν το τέλος ο κινητήρας του Lowes ‘παρέδωσε το πνεύμα του’ ακριβώς μπροστά από τον Rossi, ενώ λίγο αργότερα ο Zarco ανέβηκε στη 2η θέση. Το τελευταίο λεπτό όμως ήταν και πάλι αυτό που είχε την πιο έντονη δράση, με τον Petrucci να σημειώνει για λίγο τον 1ο χρόνο του Q2 (1.46.526).

O Marquez όμως τον ξεπέρασε λίγο πριν το πέσιμο της καρό σημαίας με το 1.46.206 που σημείωσε, όμως δεν υπολόγισε τον Zarco που ερχόταν από πίσω! Ο Γάλλος ‘έκλεψε’ κυριολεκτικά στο νήμα την πρώτη pole position της καριέρας του, κάνοντας ένα εκπληκτικό τελευταίο κομμάτι στο Assen.

Το 1.46.141 του Zarco τον έφερε στην 1η θέση, με τους Marquez, Petrucci, Rossi και Redding να συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Ο Βρετανός μάλιστα είχε και μια πτώση στα τέλη της διαδικασίας, παρ’ όλα αυτά όμως κατάφερε να πλασσάρει την Ducati του στη 2η σειρά της αυριανής εκκίνησης.

Την τελευταία θέση του Q2 πήρε ο Pedrosa, ο οποίος ήταν στο τέλος πάνω από 3sec μακριά από τον Zarco και σχεδόν 1.5sec από τον 11ο, Cal Crutchlow.

Αναλυτικότερα το αυριανό grid:

MotoGP Assen 2017 Grid
MotoGP Assen Αποτελέσματα Κατατακτήριων Δοκιμών 2017