Παρουσίαση – Yamaha YZ450F 2018

Η Yamaha αποφάσισε να ανανεώσει για τα καλά τη μεγάλη motocross μοτοσυκλέτα της για το 2018, έχοντας ως στόχο της παροχή στο αγοραστικό κοινό μιας μοτοσυκλέτας με κορυφαίες επιδόσεις και μεγάλες δυνατότητες. Κυρίες και κύριοι, η νέα YZ450F είναι έτοιμη και είναι καλύτερη από ποτέ!

Οι κύριες ανανεώσεις της μοτοσυκλέτας συναντώνται στον νέο, αρκετά τροποποιημένο κινητήρα, τα νέα μεγαλύτερα ψυγεία, τη μίζα (η οποία έχει φέρει μαζί της και μια ελαφριά μπαταρία ιόντων για την λειτουργία της) αλλά και κάτι ξεχωριστό για τα έως τώρα δεδομένα· η νέα YZ450F έχει της εφαρμογή για smartphone, η οποία σου επιτρέπει τη ρύθμιση της μοτοσυκλέτας!

Πάμε όμως τώρα να δούμε μία-μία τις αλλαγές για το 2018, κάνοντας αρχή με την ασύρματη ρύθμιση της μοτοσυκλέτας.

Η νέα Yamaha YZ450F διαθέτει μια μονάδα ελέγχου με Wi-Fi, έτσι οι αναβάτες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν απλές αλλαγές στο καύσιμο και την ανάφλεξη της μοτοσυκλέτας μέσω συστήματος Android ή iOS.

Ένα πραγματικό εργαλείο για τους αναβάτες που ψάχνουν τις απόλυτες επιδόσεις σε κάθε είδους πίστα, με τον οποιοδήποτε καιρό και για κάθε στυλ οδήγησης. Έτσι απλά γίνεσαι πιο ανταγωνιστικός!

Είναι η πρώτη φορά που συναντούμε τέτοια τεχνολογία σε μοτοσυκλέτα παραγωγής, κάνοντας τη ρύθμιση της μοτοσυκλέτας πολύ πιο εύκολη για τον οποιονδήποτε.

Yamaha YZ450F 2018 Smartphone App
Και όμως, εκεί φτάσαμε! Να ρυθμίζουμε τις μοτοσυκλέτες με το κινητό! Πάντως, πρόκειται για ένα σπουδαίο εργαλείο που παρέχει η Yamaha στους αγοραστές της YZ450F

Η εφαρμογή σου δίνει επίσης τη δυνατότητα να αποθηκεύσεις διαφορετικές ρυθμίσεις για διάφορες πίστες, ενώ μπορείς να κρατάς και σημειώσεις για τη συντήρηση της μοτοσυκλέτας και τις ώρες λειτουργίας του κινητήρα, δημιουργώντας ένα ‘συγυρισμένο’ φάκελο με σημαντικές πληροφορίες για την ‘καλή’ σου.

Περνώντας στον κινητήρα, το πρώτο πράγμα που είναι εμφανές είναι η αλλαγή της θέσης του, η οποία έχει πλέον πιο όρθια στάση. Αυτό έγινε ώστε να έρθουν πιο κοντά στο κέντρο οι μάζες, μέσα στο ολοκαίνουργιο αλουμινένιο πλαίσιο δύο δοκών της YZ450F.

Σύμφωνα με τους τεχνικούς της Yamaha η νέα θέση του κινητήρα σε συνδυασμό με το νέο πλαίσιο βελτιώνουν την ισορροπία της μοτοσυκλέτας και την αίσθηση στις στροφές, αυξάνοντας παράλληλα την ακαμψία του συνόλου. Οι αλλαγές στον κινητήρα εντοπίζονται αρχικά στην κεφαλή, η οποία είναι νέα και ελαφρύτερη.

Yamaha YZ450F 2018 Κινητήρας
Ανανεωμένος αλλά όχι εντελώς νέος ο κινητήρας για τη νέα χρονιά. Παρ’ όλα αυτά οι αλλαγές που δέχθηκε είναι σημαντικές και αναμένεται να κάνουν τη διαφορά

Τα έκκεντρα στους εκκεντροφόρους άξονες έχουν νέα σχεδίαση, ο στρόφαλος είναι εξίσου νέος, όπως νέο είναι και το ‘box bridge’ πιστόνι, υψηλής συμπίεσης. Νέο είναι και και το σώμα ψεκασμού της Mikuni.

Μετά τον κινητήρα, αλλαγές εντοπίζονται και στα ψυγεία της μοτοσυκλέτας. Προς αποφυγήν των ανεπιθύμητων, υψηλών θερμοκρασιών, τα ψυγεία της YZ450F του 2018 είναι μεγαλύτερα και έχουν διαφορετική κλίση, ώστε να εκμεταλεύονται καλύτερα τον εισερχόμενο αέρα.

Έπειτα, το κιβώτιο των ταχυτήτων έχει τροποποιηθεί για τη νέα χρονιά, διαθέτοντας νέα γρανάζια με φαρδύτερη επιφάνεια. Σε συνδυασμό δε με τις βελτιωμένες πλάκες συμπλέκτη και μια σκληρότερη εξωτερική πλάκα πίεσης, υπόσχονται να κάνουν το κιβώτιο ταχυτήτων και τον συμπλέκτη πιο ανθεκτικά.

Φυσικά όλα αυτά τα αντιλαμβάνεται στο χέρι και το πόδι του ο αναβάτης, καθώς τα νέα μέρη του προσφέρουν πιο άμεση σύνδεση με την μοτοσυκλέτα.

Πέρα από τα παραπάνω, πλέον δεν θα πρέπει να σε απασχολεί η επανεκκίνηση του κινητήρα έπειτα από πτώση ή έστω ένα απλό σβήσιμο. Στους αγώνες όλα παίζουν το ρόλο τους και η για το λόγο αυτό η Yamaha εξόπλισε την νέα μοτοσυκλέτα του 2018 με μίζα, ώστε ο κινητήρα να εκκινεί πιο εύκολα και… ξεκούραστα.

Επιπρόσθετα, λόγω του ότι κάθε γραμμάριο μετρά σε αυτό το επίπεδο, η μικροσκοπική μίζα και η πανάλαφρη μπαταρία ιόντων-λιθίου βαραίνουν ελάχιστα το σύνολο.

Η ‘μόδα’ επιτάσσει και σύστημα εκκίνησης για τις αγωνιστικές motocross, με την Yamaha να εφοδιάζει την YZ450F με το σύστημα Launch Control. Έτσι οι εκκινήσεις γίνονται ομαλότερες και φυσικά ταχύτερες από ποτέ.

Από τη λίστα των ανανεώσεων δεν γλύτωσε ούτε το πίσω αμορτισέρ της KYB, το οποίο διαθέτει πλέον ελαφρύτερο ελατήριο και μεγαλύτερο δοχείο υγρού αζώτου κατά 30cc. Η τελευταία αλλαγή θα βοηθήσει – σύμφωνα με τους τεχνικούς της Yamaha – στην απόδοση της απόσβεσης σε αγώνες με μεγαλύτερη διάρκεια.

Yamaha YZ450F 2018 KYB Shock
Η νέα ανάρτηση της KYB με το μεγαλύτερο δοχείο υγρού αζώτου και το ελαφρύτερο ελατήριο

Η μοτοσυκλέτα των Ιαπώνων αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της στην Ευρώπη ως το τέλος Αυγούστου, ενώ η τιμή της δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί. Πάντως, με την αναβάθμιση που δέχθηκε η YZ450F για το 2018, έχει θέσει έναν και μόνο στόχο· την πρώτη θέση σε όποιο πρωτάθλημα και αν πάρει μέρος!

Yamaha YZ450F 2018 σε δράση