MotoGP – Πεπεισμένοι στην Aprilia για τα πλεονεκτήματα του νέου fairing

Το αφεντικό της αγωνιστικής ομάδας της Aprilia, Romano Albesiano, είναι πεπεισμένος ότι το νέο fairing της RS-GP με τα εσωτερικά πτερύγια προσφέρει πλεονεκτήματα στις επιδόσεις της μοτοσυκλέτας, καθώς η ομάδα δουλεύει στην τελευταία αναβάθμιση για τη φετινή χρονιά.

Το 2017 έφερε αλλαγές στους κανονισμούς σχετικά με τα αεροδυναμικά πακέτα των εταιριών, με τους κατασκευαστές να εργάζονται σε νέες ιδέες αναφορικά με τα fairing των αγωνιστικών τους μοτοσυκλετών.

Παρ’ όλα αυτά λίγοι είναι οι αναβάτες που χρησιμοποιούν τα fairing με τα εσωτερικά πτερύγια και μάλιστα μόνο σε συγκεκριμένες πίστες που θεωρούν ότι θα έχουν κέρδος. Ως τώρα μάλιστα τα νέου τύπου fairing έχουν πετύχει μόλις μία νίκη έναντι των ‘συμβατικών’, με αναβάτη τον Maverick Vinales στην Γαλλία.

Για την ακρίβεια η εξέλιξη των νέων fairing έχει ‘παγώσει’ κάπως από τις εταιρίες, με τους κατασκευαστές να μην έχουν παρουσιάσει τη δεύτερη και τελευταία έκδοση των αεροδυναμικών τους περιβλημάτων.

«Φαίνεται ότι τα fairing δεν είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για κανέναν. Όμως, από θεωρητικής άποψης, είναι σίγουρα ένα καλό σημείο (για εξέλιξη). Ένα πλεονέκτημα,» ξεκίνησε να λέει ο Albesiano, ο οποίος έχει εργαστεί στο παρελθόν ως αεροδυναμιστής.

«Έτσι πρέπει να κάνουμε αυτό το πράγμα αποδεκτό από τους αναβάτες, όπως (με τα φτερά) πέρυσι. Πιστεύω σε αυτή την ιδέα και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε πάνω σε αυτό.

Aprilia RS-GP fairing 2017
Το νέο fairing της RS-GP δεν αρέσει και στους δύο αναβάτες της εργοστασιακής ομάδας της Aprilia

Οι αναβάτες της ομάδας της Aprilia πάντως δεν αρέσκονται το ίδιο στο νέο τύπο fairing. Ο Aleix Espargaro δεν έχει πεισθεί ακόμη ότι η RS-GP είναι καλύτερη με τα εσωτερικά πτερύγια, τη στιγμή που ο Sam Lowes έχει τονίσει επανηλειμμένα τα οφέλη αυτού.

Ερωτηθείς αν το νέο, αναβαθμισμένο fairing της Aprilia θα στηριχθεί στο τωρινό σχέδιο της RS-GP, ο Albesiano απάντησε:

«Πιστεύουμε ότι το concept μας είναι πολύ καλό. Τα αποτελέσματα στην αεροδυναμική σήραγγα είναι πολύ καλά, επίσης όταν ο Sam το δοκίμασε αμέσως μετά το συμβατικό, πάντα ήθελε να το κρατήσουμε.

«Έτσι πρέπει να δουλέψουμε. Φυσικά η προτεραιότητα μας είναι μειωμένη λόγω του ότι ένας εκ των δύο αναβατών το χρησιμοποιεί, έτσι πιέζουμε λιγότερο, όμως έχουμε κάτι να δοκιμάσουμε στο επόμενο τεστ ώστε να καταλάβουμε περισσότερα για το concept μας και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε σε αυτό.»

Στη συνέχεια μίλησε και ο Lowes για το fairing της Aprilia. «Το χρησιμοποίησα σε κάθε πίστα μετά την Jerez. Ίσως έχουμε να δοκιμάσουμε κάτι στις δοκιμές, στο ίδιο ύφος, το οποίο να μην επηρεάζει την ταχύτητα τόσο πολύ. Έτσι και αλλιώς είναι ίσως μόνο 1-1.5χλμ/ώρα (πιο αργό).

«Νιώθω τα πλεονεκτήματα στις εξόδους των στροφών, ειδικά στις μεγάλες στροφές. Είναι κάπως βαρύτερο στις εισόδους των στροφών, κάτι το οποίο δεν αρέσει στον Aleix.

«Όμως στο Mugello που πρέπει να μπαίνεις σε όλες τις στροφές (με φόρα), δεν ήταν τόσο άσχημα. Αυτό νομίζω ότι δείχνει ότι μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε παντού. Ίσως όχι στο Philip Island, με τον αέρα. Θα δούμε. Ίσως δείχνει πολύ διαφορετικό (ως τότε) έτσι και αλλιώς…»