MotoGP Jerez – Q1&Q2 – Ένας Pedrosa από τα παλιά

Μετά την εξαιρετική του παρουσία στις ελεύθερες δοκιμές τόσο της Παρασκευής όσο και του Σαββάτου, ο Dani Pedrosa ‘έλαμψε’ και στις κατατακτήριες, παίρνοντας την pole position μπροστά από τον teammate του, Marc Marquez, αλλά και τον Cal Crutchlow.

Q1 – Στην κορυφή ο Iannone, εκτός Q2 ο Dovizioso, δυνατές οι KTM

Η διαδικασία του πρώτου Γύρου των κατατακτήριων δοκιμών ξεκίνησε με πολύ καλές καιρικές συνθήκες και τους αναβάτες να βγαίνουν γρήγορα στην πίστα, ώστε να επιτεθούν στο χρονόμετρο το συντομότερο δυνατόν.

Ο Sam Lowes έμεινε στην άκρη του pitlane μόλις στην πρώτη του έξοδο στην πίστα από μηχανικό πρόβλημα, επιστρέφοντας στην πίστα λίγο αργότερα, έχοντας χάσει όμως σημαντικό χρόνο.

Η διαδικασία του Q1 είδε τις εργοστασιακές KTM να είναι ταχύτερες από ποτέ σε διαδικασία κατατακτήριων δοκιμών, χωρίς όμως οι Smith-P. Espargaro να έχουν ακόμη την δυναμική ώστε να βρεθούν στη φάση του Q2.

Σε αυτή πέρασε ο Andrea Iannone με τη Suzuki του ‘παρέα’ με τον Aleix Espargaro, αφήνοντας εκτός τις Ducati GP17 των Danilo Petrucci και Andrea Dovizioso, με τους δύο Ιταλούς να δείχνουν ότι δεν ‘βολεύονται’ στην Ισπανική πίστα.

Q2 – Επιμονή Pedrosa και pole position μετά από 18 μήνες!

Οι καλές καιρικές συνθήκες στη Jerez προμήνυαν μια δυνατή διαδικασία κατατακτηρίων, με τους αναβάτες της μεγάλης κατηγορίας να μην απογοητεύουν. Οι Honda έδειξαν ήδη από χθες ότι είναι παντοδύναμες επί Ισπανικού εδάφους, με μια RC213V να ηγείται σε κάθε μία από τις διαδικασίες που πραγματοποιήθηκαν ως τις κατατακτήριες.

Ως την πρώτη αλλαγή ελαστικών ήταν ο Marc Marquez αυτός που είχε σημειώσει τον ταχύτερο χρόνο (1.38.300), με τον Dani Pedrosa να είναι ο μόνος που πλησίασε σε απόσταση αναπνοής τον περσινό πρωταθλητή (+0.031sec).

Ο χρόνος του Marquez έμεινε στην κορυφή ως και πέντε λεπτά πριν το τέλος, με τον Pedrosa να τον περνά σημειώνοντας χρόνο 1.38.249.

O Marquez οδηγούσε πίσω από τον teammate του όταν εκείνος ‘έγραφε’ το ταχύτερο πέρασμα των κατατακτηρίων, όμως ο ίδιος δεν κατάφερε να βελτιωθεί. Σίγουρα όμως πήρε πολύτιμες πληροφορίες που ίσως του χρειαστούν στον αυριανό αγώνα.

Λίγο πριν το πέσιμο της καρώ σημαίας ο Crutchlow ‘σκαρφάλωσε’ από την 7η θέση στην 3η, τη στιγμή που ο Rossi ανέβαινε από την 11η στην 7η. Οι δύο αναβάτες δεν κατάφεραν να βελτιωθούν περαιτέρω και αύριο θα εκκινήσουν από τις θέσεις που προαναφέρθηκαν.

Με το πέσιμο της καρώ σημαίας ο Marquez είχε μια τελευταία ευκαιρία για την pole, όμως – και ενώ ήταν ταχύτερος από τον Pedrosa στα τρία πρώτα ενδιάμεσα κομμάτια – ένα γλύστρημα στο τελευταίο κομμάτι της πίστας τον άφησε στη 2η θέση, μόλις 0.049sec μακριά από τον teammate του.

Marquez sliding his Honda in QP #SpanishGP

Marc Márquez was pushing it to the absolute limit in qualifying! ? #SpanishGP

Posted by MotoGP on Saturday, May 6, 2017

Έτσι ο Pedrosa έφτασε στην 29η pole position της καριέρας του, η οποία ήταν η πρώτη του μετά το GP της Μαλαισίας του 2015. Οι Marquez και Crutchlow θα εκκινήσουν δίπλα του στον αγώνα της Κυριακής, σε μία πρώτη σειρά η οποία θα απαρτίζεται μόνον από RC213V.

Στην 4η θέση έμεινε ο Maverick Vinales, ο οποίος άφησε πίσω του τον δυνατό Andrea Iannone αλλά και τον Johann Zarco που σήμερα, βελτιώθηκε σημαντική.

Από την 7η θέση και την 3η σειρά εκκίνησης θα εκκινήσει ο Valentino Rossi, έχοντας δίπλα του τον Jorge Lorenzo και τον Jonas Folger. Την πρώτη δεκάδα των κατατακτήριων δοκιμών έκλεισε ο Jack Miller.

Αναλυτικότερα το αυριανό grid: