MotoGP – Νέο κινητήρα θα δοκιμάσει η KTM στο Le Mans

Η εργοστασιακή ομάδα της KTM θα δοκιμάσει κινητήρα νέων προδιαγραφών για την RC16 αυτή την εβδομάδα στο Le Man, πριν από το πρώτο Ευρωπαϊκό αγωνιστικό τριήμερο της χρονιάς, στη Jerez.

Οι Αυστριακοί είναι για το 2017 οι μοναδικοί κατασκευαστές που χρησιμοποιούν κινητήρες τύπου ‘screamer’, καθώς η Honda που χρησιμοποιούσε πέρυσι τον ίδιο τύπο πέρασε φέτος σε ‘big bang’.

Το δίδυμο των αναβατών της KTM ζήτησε να αλλάξει ο τύπος κινητήρα στις μοτοσυκλέτες τους, καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, ο κινητήρας της RC16 είναι πολύ άγριος σε σχέση με τις Yamaha M1 που οδηγούσαν πέρυσι.

Οι Bradley Smith και Pol Espargaro δοκίμασαν έναν διαφορετικό κινητήρα πριν την έναρξη της χρονιάς στο Κατάρ, όμως οι δύο τους δεν αγωνίστηκαν ποτέ με αυτόν πίσω από τα fairing των μοτοσυκλετών τους. Ο κινητήρας που θα δοκιμάσουν όμως από αύριο (για τρεις ημέρες) βασίζεται σε μια ‘νέα ιδέα’.

«Έχουμε ένα μονοήμερο τεστ στο Le Mans (τις άλλες δύο ημέρες θα οδηγήσει μόνο ο δοκιμαστής της ομάδας, Mika Kallio), στο οποίο θα δοκιμάσουμε διαφορετικές εκδοχές κινητήρα. Γνωρίζω ότι δοκιμάζουν πολλές διαφορετικές ιδέες με τον Mika. Κάνουν μια καλή πρόοδο.

«Ο Mika θα κάνει νομίζω όλες τις τρεις ημέρες στο Le Mans, έτσι ότι βρουν εκεί πιθανώς να έρθει στη Jerez και θα προσπαθήσουμε να το δοκιμάσουμε το Σαββατοκύριακο ή στις δοκιμές της Δευτέρας.»

Το νέο fairing της KTM έκανε ντεμπούτο στο Americas GP

Στο περασμένο Grand Prix του Texas, η KTM δοκίμασε ένα νέου τύπου fairing στις μοτοσυκλέτες της, θέλοντας να προσομοιώσει τη χρήση των αεροδυναμικών πτερυγίων που υπήρχαν μέχρι πέρυσι. Τι γνώμη έχει όμως ο Smith για αυτό;

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι η μοτοσυκλέτα μας φαίνεται να σουζάρει πολύ. Αυτό (το fairing) κρατά τον εμπρός τροχό στο έδαφος, όπως έκαναν τα πτερύγια πριν. Νιώθω μεγαλύτερη διαφορά από ότι έκαναν τα πτερύγια στην περσινή μοτοσυκλέτα.

«Αυτό το fairing είναι μια εντελώς διαφορετική ιδέα και φαίνεται ότι βοηθάει τη μοτοσυκλέτα μας πολύ – τουλάχιστον μισό δευτερόλεπτο (στο Austin), το οποίο είναι πολύ περισσότερο από ότι είδα οποιαδήποτε φορά πέρυσι