Παρουσίαση – Scomadi TL 50, 125 και 200

Σου αρέσουν τα scooter αλλά θέλεις κάτι vintage, να φέρει την αίγλη του παρελθόντος όμως να μπορεί να σταθεί αντάξια στον σημερινό (διαρκώς αυξανόμενο) ανταγωνισμό. Αυτό ακριβώς μπορεί να σου το προσφέρει η Scomadi, η οποία κατασκευάζει scooter του σήμερα με όψη του χθες.

Το όνομα της Scomadi προέρχεται από την Μεγάλη Βρετανία και κατοχυρώθηκε το 2005 από τους Frank Sanderson και Paul Melici. Δύο ονόματα με 60ετή εμπειρία στο χώρο των scooter, των οποίων ο πρώτος ‘καρπός’ συνεργασίας ήρθε 4 χρόνια μετά· το 2009.

Τότε, η ανθρακονημάτινη, χειροποίητη Turismo Leggera 250 έκανε την εμφάνισή της σε μόλις 10 τεμάχια, τα οποία είχαν προπωληθεί πριν καν ολοκληρωθούν. Το επόμενο βήμα ήταν η παραγωγή ακόμη 20 κομματιών, 300cc αυτή τη φορά, τα οποία πωλήθηκαν αμέσως.

Το 2013 είχε έρθει η ώρα για την Scomadi να παρουσιάσει όλη την γκάμα της στην EICMA, αποκαλύπτοντας τρία μοντέλα· η ονομασία για όλα ήταν η ίδια (TL) και περιελάμβανε τρεις εκδόσεις, την 50, την 125 και την 200.

Το πρώτο container έκανε την εμφάνισή του στην Μεγάλη Βρετανία 2 χρόνια μετά και έκτοτε η Scomadi άρχισε να εξαπλώνεται και στον υπόλοιπο κόσμο.

TL 50

Η ‘μικρή’ της παρέας διαθέτει έναν αερόψυκτο κινητήρα 49.6cc, με χωρητικότητα τεπόζιτου που υπόσχεται να σε πάει πολύ μακριά (11l). Τα φρένα της φέρουν ένα δίσκο 220mm για το εμπρός μέρος, ενώ στο πίσω μέρος υπάρχει ταμπούρο. Όσο για τις αναρτήσεις, συναντούμε ένα σύστημα με δύο αμορτισέρ για το εμπρός μέρος, το οποίο είναι εφοδιασμένο με σύστημα ‘anti dive’. Τέλος, το βάρος της είναι μόλις 89kg.

TL 125

Η TL 125 φέρει μεγαλύτερο κινητήρα – όπως άλλωστε μαρτυρά και το όνομά της – ο οποίος είναι χωρητικότητας 124.6cc. Η απόδοσή του είναι 9.4hp, ενώ σε συνδυασμό με τα 100kg συνολικού βάρους, την κάνουν αρκετά σβέλτη για την μετακίνηση στην πόλη. Σε αυτή την περίπτωση η πέδηση γίνεται μέσω δίσκων τόσο για το εμπρός, όσο και για το πίσω μέρος, ενώ εντοπίζεται και μια διαφορά στο μέγεθος του πίσω ελαστικού (120/70-12 αντί 110/70-12 της TL 50).

TL 200

Η TL 200 αποτελεί την ‘ναυαρχίδα’ της Scomadi αυτή τη στιγμή, ενώ είναι και η πιο προηγμένη τεχνολογικά. Διαθέτει υδρόψυκτο κινητήρα χωρητικότητας 181cc, ενώ η απόδοση φθάνει τους 18.4hp. Η τροφοδοσία της TL 200 γίνεται μέσω ηλεκτρονικού ψεκασμού (αντί των καρμπυρατέρ που χρησιμοποιούν οι μικρότερες εκδόσεις), ενώ το βάρος της ανέρχεται στα 127.5kg. Ο σχεδιασμός της μένει πιστός στην ρετρό εμφάνιση των Scomadi, με το νούμερο ‘200’ στα πλευρά της να την ξεχωρίζουν από τις μικρότερες 50 και 125.

Όσο για το μέλλον; Στο Bangkok Motor Show η Scomadi παρουσίασε την νέα TT (Turismo Technica) 200, η οποία έρχεται να προστεθεί στην υπάρχουσα γκάμα της εταιρίας, δείχνοντας το μέλλον της Scomadi.

Η Scomadi Turismo Technica στο Bangkok Motor Show

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα scooter Scomadi μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα του αντιπροσώπου της (Wild Pistons Cyprus) στο facebook.