MotoGP Sachsenring – FP1&FP2 – Μπροστά ο Dovizioso στη δύσκολη πρώτη ημέρα

Οι αναβάτες του MotoGP είχαν μια δύσκολη Παρασκευή στο Sachsenring, έχοντας να αντιμετωπίσουν τη νέα άσφαλτο της πίστας αλλά και το βρεγμένο οδόστρωμα στο FP2. Στα συνδυασμένα αποτελέσματα της πρώτης ημέρας ο Andrea Dovizioso ηγείται στους χρόνους, αφήνοντας πίσω του τη Yamaha του Maverick Vinales και τη Honda του Dani Pedrosa.

FP1: Οι πρώτες ελεύθερες δοκιμές του Γερμανικού GP υποδέχθηκαν τους αναβάτες της μεγάλης κατηγορίας με χαμηλές θερμοκρασίες και έντονη συννεφιά, σε μια διαδικασία που είχε 10 λεπτά επιπλέον δοκιμών.

Oι αναβάτες έπρεπε να συνηθίσουν τα νέα δεδομένα του προσφάτως ανανεωμένου ασφαλτοτάπητα της πίστας αλλά και της νέας γόμας που έφερε η Michelin σε αυτό το GP.

15 λεπτά μετά την έναρξη της διαδικασίας ο Rossi αντιμετώπισε τεχνικό πρόβλημα στην M1 του, ενώ χωρίς να ‘τα βρίσκει’ με τους κριτές της πίστας, ο Ιταλός χρειάστηκε να σπρώξει για αρκετά μέτρα τη μοτοσυκλέτα του ώστε να βρεθεί κάποιος να του την μεταφέρει πίσω στα box της ομάδας του.

Εκείνοι με τη σειρά τους θεωρούν ότι το σφάλμα οφειλόταν στα ηλεκτρονικά της M1, με τον Ιταλό να επιστρέφει στην πίστα με την δεύτερη μοτοσυκλέτα που διέθετε το παλιό πλαίσιο.

Την ίδια ώρα ο Marc Marquez σημείωνε ταχύτατους χρόνους, αποδεικνύοντας γιατί έχει φτάσει επτά φορές στη νίκη του συγκεκριμένου GP. Η διαφορά του από τους διώκτες του ήταν αρχικά αρκετά μεγάλη, όμως οι Vinales και Dovizioso τον διαδέχθηκαν στη συνέχεια στην κορυφή της λίστας των χρόνων.

Ο Ιταλός έπειτα έχασε την πρωτοπορία και πάλι από τους δύο Ισπανούς αντιπάλους του, όμως κατάφερε να αντεπιτεθεί και να σημειώσει τον ταχύτερο γύρο της ημέρας με 1.21.599. Ο Vinales τερμάτισε με ελάχιστα πιο αργό γύρο πίσω του (+0.038sec), με τους Pedrosa, Aleix Espargaro και Bautista να καταφέρνουν στο τέλος να ανεβούν στην πρώτη πεντάδα.

Ο Marquez κατέληξε τελικά στην 6η θέση, με τους Zarco, Petrucci, Miller και Redding να ολοκληρώνουν την πρώτη δεκάδα. Ο τοπικός ήρωας, Jonas Folger, βρέθηκε στην 11η θέση, με τους Lorenzo (12ος), Crutchlow (13ος), Rossi (16ος) και Iannone (24ος) να είναι τα μεγάλα ονόματα που κινδυνεύουν με συμμετοχή στο αυριανό Q1.

Πτώσεις είχαν οι Ducati των Bautista και Redding στην πολύ γρήγορη κατηφορική Στροφή 11, ενώ στο ίδιο σημείο κατέστρεψε την Suzuki του και ο Andrea Iannone. Τέλος, πτώση είχαμε και για τον Tito Rabat, ο οποίος έχασε τον έλεγχο της μοτοσυκλέτας του στη Στροφή 8 της πίστας.

MotoGP Sachsenring 2017 Hector Barbera FP2
Ο Hector Barbera εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τις μικτές συνθήκες του FP2, σημειώνοντας μια εκπληκτική 1η θέση

FP2: Η βροχή που δεν έπεσε κατά τη διάρκεια του FP1 έκανε την εμφάνισή της λίγο πριν το FP2, αφήνοντας αρκετό νερό στην πίστα του Sachsenring. Παρ’ όλα αυτά η εκκίνηση της διαδικασίας δεν έγινε υπό βροχή, όμως οι αναβάτες βγήκαν στην πίστα με τα βρόχινα ελαστικά τους.

Με τον ήλιο να συνεργάζεται με την νέα άσφαλτο της πίστας το οδόστρωμα άρχισε να στεγνώνει σταδιακά, όμως 35 λεπτά πριν το τέλος η βροχή ξεκίνησε και πάλι, χαλώντας τα σχέδια των αναβατών για ένα στεγνό τελείωμα στο FP2.

Πριν αρχίσει η βροχή ήταν ο Dani Pedrosa αυτός που είχε τα ηνία της διαδικασίας, έχοντας αρκετή αυτοπεποίθηση πάνω στη Honda του. Στη συνέχεια υποβιβάστηκε από τον Marquez, του οποίου ο χρόνος έμεινε στην κορυφή ως και 10 λεπτά πριν το τέλος.

Με την πίστα να έχει αρχίσει να στεγνώνει, οι χρόνοι άρχισαν να κατεβαίνουν και η 1η θέση άλλαξε αρκετές φορές χέρια. Όμως, ο Marquez στη συνέχεια τους ξεπέρασε όλους, σημειώνοντας διαδοχικά ταχύτερους γύρους.

Με το πέσιμο της καρό σημαίας όμως ο Ισπανός υποβιβάστηκε στη 2η θέση, καθώς ο συμπατριώτης του, Hector Barbera, τον ξεπέρασε στην κορυφή με έναν εξαιρετικό γύρο! Κανείς δεν είχε το χρόνο ώστε να αντεπιτεθεί στον αναβάτη της Ducati, ο οποίος ολοκλήρωσε τη διαδικασία με μια εκπληκτική 1η θέση.

Έτσι ο Marquez υποχώρησε στην 2η θέση της κατάταξης, μία θέση μπροστά από τους Pedrosa και Petrucci που σημείωσαν ακριβώς τον ίδιο χρόνο. Την πρώτη πεντάδα ολοκλήρωσε ο Aleix Espargaro, ενώ οι Crutchlow, Dovizioso, Folger, Zarco, Lowes και Lorenzo συμπλήρωσαν την δεκάδα της κατάταξης.

Εκτός αυτής βρέθηκαν οι δύο εργοστασιακές Yamaha, με τους Rossi και Vinales να ολοκληρώνουν τη διαδικασία στην 15η και 20η θέση αντίστοιχα.

 

Αναλυτικότερα η κατάταξη των συνδυασμένων αποτελεσμάτων της πρώτης ημέρας:

Αποτελέσματα πρώτης ημέρας MotoGP Sachsenring 2017
MotoGP Sachsenring 2017 Αποτελέσματα FP1 & FP2