AMA SX 450 & 250 – New Jersey – 1-2 για την KTM, ‘κλωτσάει’ τον τίτλο ο Tomac

Σε ένα από τα πιο συναρπαστικά (και ανατρεπτικά) πρωταθλήματα των τελευταίων ετών, το δίδυμο της Red Bull KTM κατέκτησε την κορυφή στο New Jersey. Νικητής αναδείχθηκε ο Ryan Dungey, αφήνοντας πίσω του τον Marvin Musquin. Πτώση και 8η θέση για τον Eli Tomac, εκπληκτική νίκη για τον Zach Osborne στα 250cc.

450cc – Αυτοκαταστροφικός Tomac, μεγάλος νικητής ο Dungey

Ο Marvin Musquin έκανε το ‘χρέος’ του και χάρισε πολύτιμους βαθμούς στον teammate του

Το πρώτο Heat της μεγάλης κατηγορίας είδε τον Jason Anderson να επικρατεί του Marvin Musquin, ενώ είδαμε και την επιστροφή στη δράση του Cole Seely (5ος). Το δέυτερο Heat ήταν ‘υπόθεση Dungey’, με τον περσινό πρωταθλητή να επικρατεί με άνεση των αντιπάλων του.

Ο μεγάλος τελικός όμως έμελλε να κρύβει πολλές εκπλήξεις, με το holeshot να βρίσκει τον Anderson να ηγείται με την Husqvarna του. Ο Tomac βρισκόταν στην 7η θέση, με τον Dungey δύο θέσεις πιο πίσω του. Οι δύο υποψήφιοι πρωαταθλητές ξεμπέρδεψαν γρήγορα με αρκετούς αναβάτες μπροστά τους και σύντομα βρέθηκαν να μάχονται για την 3η θέση.

Ο Dungey πέρασε προσωρινά μπροστά από τον μεγάλο του αντίπαλο, όμως έδειξε ότι δεν είχε και πάλι το ρυθμό να τον ανταγωνιστεί. Ο αναβάτης της Kawasaki εξαπέλυσε την επίθεσή του περνώντας σύντομα στην πρωτοπορία, εκμεταλλευόμενος και το λάθος-πτώση του Anderson.

Όλα έδειχναν ότι θα έχουμε έναν ακόμη οδηγικό μονόλογο από τον ‘ΕΤ3’, όμως ο ίδιος έκανε ένα ανέλπιστο λάθος 18 λεπτά πριν το πέσιμο της καρώ σημαίας! Η πτώση του του δεν του απέφερε κάποιο τραυματισμό, όμως έχασε πάρα πολύ χρόνο, ανοίγοντας παράλληλα τα δρόμο του Dungey προς τη νίκη και πιθανότατα προς τον τίτλο!

Παράλληλα ο Dungey είχε τα δικά του, ενδοεταιρικά ‘προβλήματα’, με τον Musquin να τον πιέζει και να τον περνά 10 λεπτά πριν το τέλος! Οι δύο τους συνέχισαν να οδηγούν με άνεση την κούρσα, τη στιγμή που ο Tomac πιο πίσω συνέχιζε τα λάθη.

Έχοντας αναρριχηθεί στην 11η θέση και 5 λεπτά πριν το τέλος, ο Tomac έκανε μια άσχημη προσγείωση σε ένα από τα άλματα, τοποθετώντας τη μοτοσυκλέτα του ακριβώς στην κορυφή! Ο αναβάτης της Kawasaki βγήκε στη συνέχεια εκτός πίστας χάνοντας και άλλο χρόνο, ενώ το μόνο που κατάφερε ως το τέλος ήταν να φτάσει ως την 8η θέση.

Στην κορυφή οι δύο αναβάτες της KTM οδηγούσαν πολύ κοντά αλλά χωρίς μάχες, με τον Roger De Coster (team manager της ομάδας) να δίνει εντολή παραχώρησης θέσης στον Musquin, ο οποίος οδηγούσε από την 1η θέση. Έτσι, ο Γάλλος άφησε τον Dungey να περάσει εμπρός του στον τελευταίο γύρο, χαρίζοντάς του τρεις επιπλέον βαθμούς και την 3η του φετινή νίκη.

Το βάθρο συμπληρώθηκε από τον Anderson που κατάφερε να ανακάμψει, τη στιγμή που ο Cole Seely αποχώρησε από το New Jersey με νέο τραυματισμό. Όσο για το πρωτάθλημα; Αυτό θα κριθεί στο Las Vegas αυτό το Σάββατο, αν και ο Dungey – βάση και της συνέπειάς του – δύσκολα θα χάσει το πλεονέκτημα των εννέα βαθμών που τον χωρίζουν από τον Tomac. Όμως, ποιος ξέρει, το AMA SX κρύβει πολλές εκπλήξεις!

Αναλυτικότερα η κατάταξη:

 

250cc – Λάθη για Savatgy, πολύ μεγάλη εμφάνιση για Osborne

Ο Zach Osborne είναι πολύ φορμαρισμένος και έτοιμος για τον τίτλο AMA SX 250 East

Ο Adam Cianciarulo πήρε μια εύκολη νίκη στο πρώτο Heat της μικρής κατηγορίας, με τον Zach Osborne να είναι ο νικητής του δεύτερου.

Στον τελικό την εκκίνηση πήρε ο Cianciarulo, ο οποίος γρήγορα έδωσε την θέση του στον teammate του, Joey Savatgy που χρειαζόταν τους βαθμούς. Παράλληλα ο Osborne έκανε μια καταστροφική εκκίνηση, όμως γρήγορα θα έβρισκε το ρυθμό ώστε να αναρριχηθεί πολλές θέσεις.

Δέκα λεπτά πριν το τέλος ο Osborne βρσκόταν ήδη στην 3η θέση και πίεζε τον Cianciarulo, ο οποίος βρισκόταν μόλις 1sec μακριά από τον Savatgy. Όλα έδειχναν ότι θα έχουμε μια τιτανομαχία για την 1η θέση, με τον Cianciarulo να ‘αφήνει’ τον αναβάτη της Husqvarna να περάσει άνετα στη 2η θέση.

Λίγο μετά πέρασε εκ νέου μπροστά του, όμως δεν είχε την ταχύτητα ώστε να παραμείνει στη 2η θέση. Με επτά λεπτά να απομένουν ο Osborne ολοκλήρωσε ένα εντυπωσιακό comeback από τη 14η θέση, περνώντας και τον Savatgy για την πρωτοπορία του αγώνα.

Ο αναβάτης της Kawasaki δεν κατάφερε να σταματήσει την επέλαση του Osborne, ενώ τρία λεπτά πριν το τέλος είχε και μια άσχημη πτώση που τον οδήγησε εκτός πίστας. Ο ίδιος επέστρεψε στον αγώνα από άλλο σημείο κερδίζοντας χρόνο, όμως οι αγωνοδίκες του έδωσαν ποινή που τον περιόρισε τελικά στην 8η θέση.

Αυτό το αποτέλεσμα και σε συνδυασμό με τη νίκη του Osborne αφήνει 4(!) αναβάτες για την διεκδίκηση του #1 στο τελευταίο αγώνα του Las Vegas, καθώς ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας, Jordon Smith, έχει μόλις έναν βαθμό διαφορά από τους Savatgy-Osborne και 14 από τον Cianciarulo!

Το βάθρο του αγώνα συμπληρώθηκε από τους Dylan Ferrandis και Jordon Smith.

Αναλυτικότερα η κατάταξη:

Ο επόμενος και τελευταίος αγώνας του AMA SX θα διαξαχθεί στο Las Vegas, στις 6/5.