Η Βρετανική Levis επιστρέφει έπειτα από 72 χρόνια με μια πρωτοποριακή V6 café racer

Είναι η περίοδος της αναγέννησης για πολλές εταιρείες κατασκευής μοτοσυκλετών του παρελθόντος, το είδαμε και άλλες φορές και δεν μας φαίνεται πια παράξενο. Η Levis είναι μία εξ’ αυτών, επιστρέφοντας έπειτα από επτά και πλέον δεκαετίες με κάτι το διαφορετικό.

Η Levis (όχι αυτή των jeans), είναι μια πραγματικά ιστορική εταρεία. Μια εταιρεία που ξεκίνησε να κατασκευάζει δίτροχες όταν αυτές ήταν ακόμη κάτι πολύ νέο για την ανθρωπότητα, μόλις 16 χρόνια μετά την κατασκευή της πρώτης μοτοσυκλέτας παραγωγής του κόσμου (1895).

Από το 1911 έως το 1940 η Levis βρισκόταν ανάμεσα στις κορυφαίες Βρετανικές κατασκευάστριες, έχοντας αρχικά ειδίκευση στους δίχρονους κινητήρες. Μάλιστα, η εταιρεία από το Birmingham είχε και μερικές σημαντικές αγωνιστικές στιγμές, το 1920 και το 1922 στο Lightweight TT.

Από το 1928 και έπειτα, οι Βρετανοί έκαναν τη «στροφή» στους τετράχρονους κινητήρες. Οι αγωνιστικές επιτυχίες άρχισαν να έρχονται στο χώμα αυτή τη φορά, με την Levis να κατακτά νίκες τόσο στο motocross, όσο και στο trial.

Τα προβλήματα όμως άρχισαν με το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, με την τελευταία μοτοσυκλέτα παραγωγής να βγαίνει από το εργοστάσιο το 1946. Έκτοτε, η Levis δεν επέστρεψε ποτέ, τώρα όμως φαίνεται ότι ήρθε η ώρα. Και τι καλύτερο από μια επιστροφή με μια πρωτοποριακή μοτοσυκλέτα.

Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, ο Phil Bevan (σχεδιαστής αυτοκινήτων), αγόρασε την επωνυμία της Levis μαζί με έναν ξεχωριστό κινητήρα. Έναν μικροσκοπικό V10 μόλις 2000 κυβικών εκατοστών, ο οποίος είχε την ιδιότητα να μετατρέπεται και να αλλάζει «ταυτότητες». Τι εννοούμε; Υπομονή. Θα καταλάβετε.

Ο κινητήρας αυτός έχει δημιουργηθεί από τον Tim Bishop για λογαριασμό της επίσης Βρετανικής και εξίσου ιστορικής Connaught, η οποία αγωνιζόταν τη δεκαετία του ’50 στη Formula 1 και τη Formula 2.

Κατασκευάστηκε το 2004 και η απόδοσή του είναι 300 ίπποι, ενώ είναι τόσο μικροσκοπικός που χώρεσε ανάμεσα στα εμπρός καθίσματα του αυτοκινήτου για το οποίο προοριζόταν. Φαίνεται ότι έχει αρκετά πλεονεκτήματα – τουλάχιστον όπως τον παρουσιάζουν οι δημιουργοί του, όμως πολλά από αυτά που αναφέρουν δεν είναι και τόσο ξεκάθαρα ώστε να γνωρίζουμε αν είναι υλοποιήσιμα.

Levis V6 Engine
Ο κινητήρας της Levis με όλα του τα χαρακτηριστικά όπως τα αναφέρουν οι ίδιοι οι Βρετανοί

Η φιλοσοφία πίσω από την κατασκευή του είναι να μπορεί να γίνει μια εύκολη βάση για τη δημιουργία ενός V10, V8, V6, V4 ή ακόμη και V2 κινητήρα, ενώ η απίστευτα στενή γωνία V των 22 μοιρών επιτρέπει τη δημιουργία ενός μικροσκοπικού κινητήρα.

Οι Βρετανοί ακόμη αναφέρουν ότι τα χαρακτηριστικά του κινητήρα τους τους δίνουν τη δυνατότητα για να τον κατασκευάσουν σε διάφορους τύπους, αναφέροντας ότι οι ανάμεσα στις επιλογές είναι ο τετράχρονος, ο δίχρονος και ο δίχρονος diesel.

Ο Bevan όμως παρέα με τον Kirk (Επικεφαλής σχεδίου), έχουν αποφασίσει να δημιουργήσουν μια V6 έκδοση αυτού, τουλάχιστον για αρχή. Η απόδοσή που θα περνά μέσω του άξονα μετάδοσης κίνησης στον πίσω τροχό αναμένεται κοντά στους 130 ίππους με σχεδόν 19 kg ροπής, αριθμοί που αναμένεται να χαρίσουν όμορφες, ροπάτες στιγμές στους αναβάτες της νέας café racer.

Πέρα από τον πολυτάλαντο χαρακτήρα του κινητήρα της όμως, η νέα μοτοσυκλέτα της Levis θα διαθέτει πλαίσιο από ανοξείδωτο χάλυβα, αλουμινένιο πιρούνι τύπου Hossack, αλουμινένιους τροχούς και αλουμινένιο ψαλίδι. Αυτή τη στιγμή η μοτοσυκλέτα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο εξέλιξης, με την Levis να θέλει να εκκινήσει την παραγωγή μέσα στο 2018.

Ως τώρα δεν υπάρχει κάποιο τελειωμένο πρωτότυπο για να δούμε πως θα μοιάζει ακριβώς η νέα μοτοσυκλέτα των Βρετανών, υπάρχουν όμως σχέδια. Από εμφάνιση δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ότι ομορφότερο έχουμε δει, είναι φρονιμότερο όμως να δούμε πρώτα μια ολοκληρωμένη μοτοσυκλέτα για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα.

Την πρώτη χρονιά η νέα café racer θα παραχθεί σε 6 κομμάτια αξίας (σχεδόν) €60.000, ενώ η εταιρεία αποσκοπεί στην δημιουργία 52 μοτοσυκλετών το δεύτερο χρόνο. Επιπρόσθετα, ανάλογα με την επιτυχία της πρώτης μοτοσυκλέτας, θα εξετασθεί το ενδεχόμενο περισσότερων μοτοσυκλετών, που θα χρησιμοποιούν ως βάση τους τον ίδιο κινητήρα του Bishop.

Τέλος, να πούμε ότι αν η εταιρεία επιτύχει τους στόχους της για το 2018-2019, ενδέχεται να τη δούμε και στο Isle Of Man TT του 2020, όπου θα γιορτάσει την πρώτη της νίκη στο «Νησί» με μια συμμετοχή, έναν αιώνα μετά. Πολύ νοσταλγικό, δεν νομίζετε;

Levis V6 café racer prototype
Το πρωτότυπο Levis V6 café racer