MotoGP Circuit Of The Americas – FP1&FP2 – Ο Marquez με τον ταχύτερο γύρο της ημέρας

Ο Marc Marquez κατάφερε να ολοκληρώσει την πρώτη ημέρα δοκιμών στο Austin στην 1η θέση, παίρνοντας τα ηνία της κατάταξης στο FP2 από τον Maverick Vinales. Ο αναβάτης της Yamaha ολοκλήρωσε στην 3η θέση, με τον εκπληκτικό Johann Zarco να ‘σκερφαλώνει’ στην 2η με το τέλος της πρώτης ημέρας των δοκιμών.

FP1: Με τις συνθήκες να μην είναι ιδανικές ήδη από τα πρώτα ελεύθερα δοκιμαστικά της Moto3, οι αναβάτες της μεγάλης κατηγορίας βγήκαν στην πίστα για το FP1. Οι αναβάτες της Honda έδειξαν από νωρίς ότι οι RC213V βολεύονται στην Αμερικάνικη πίστα, με τους Cal Crutchlow και Dani Pedrosa να ηγούνται κατά περιόδους στην κατάταξη.

Με το τέλος της πρώτης εξόδου των αναβατών στην πίστα όμως ήταν ο Marc Marquez αυτός που πήρε την πρωτοπορία, σημειώνοντας χρόνο 2.05.535, όντας πάνω από μισό δευτερόλεπτο ταχύτερος από τον Dani Pedrosa που βρισκόταν στη 2η θέση. Ο Maverick Vinales όμως 15 λεπτά πριν το πέσιμο της καρώ σημαίας πέρασε στην κορυφή, ‘γράφοντας’ 2.05.426.

Αυτός ο χρόνος έφερνε οριακά τον αναβάτη της Yamaha στην 1η θέση, με τον ίδιο να συνεχίζει να κατεβάζει τους χρόνους του σταματώντας τελικά τα χρονόμετρα στο 2.04.923. Αυτός ο χρόνος του 22χρονου Ισπανού άφηνε τώρα τον Marquez πάνω από 0.6sec πίσω του, με τον αναβάτη της Honda να πιέζει και να βελτιώνεται ελαφρώς λίγο πριν το τέλος της διαδικασίας.

Το δίδυμο της Ducati, αν και ως και λίγα λεπτά πριν το τέλος της διαδικασίας βρισκόταν πολύ πίσω στην κατάταξη, κατάφερε να πλασσαριστεί στην 3η (Dovizioso) και την 6η θέση (Lorenzo). Πίσω από τον Ιταλό της Ducati ολοκλήρωσε ο Johann Zarco δείχνοντας πως είναι γρήγορος σε όλες τις πίστες, με τον Alvaro Bautista να συνεχίζει τις καλές του εμφανίσεις πάνω στη GP16 του Aspar, ολοκληρώνοντας στην 5η θέση.

Στην 7η θέση ολοκλήρωσε ο Pedrosa που δεν κατάφερε να βελτιωθεί αρκετά στα τελευταία λεπτά του FP1, με τον Valentino Rossi να μπαίνει στην πρώτη δεκάδα μόλις λίγο πριν το τέλος (8ος). Οι Aleix Espargaro και Danilo Petrucci ήταν οι αναβάτες που ολοκλήρωσαν την πρώτη δεκάδα των χρόνων.

Αξίζει να αναφερθούμε στη νέα δοκιμή του νέου αεροδυναμικού fairing από τον Andrea Iannone και την Suzuki του, με τον Ιταλό όμως να μην καταφέρνει κάτι καλό, καταλήγοντας στην 16η θέση.

Το νέο fairing της KTM RC16

FP2: Οι καιρικές συνθήκες ήταν σαφώς βελτιωμένες στο Austin το μεσημέρι και οι χρόνοι όλων των αναβατών της κατηγορίας βελτιώθηκαν. Τον ταχύτερο γύρο σημείωσε νωρίς-νωρίς ο Marc Marquez, θέλοντας να δείξει γιατί οι περισσότεροι τον θεωρούν φαβορί για τον Κυριακάτικο αγώνα.

Ο Ισπανός σημείωσε 2.05.004 στην αρχή της διαδικασίας, αφήνοντας αρκετά πιο πίσω του τον Maverick Vinales. Ο αναβάτης της Honda συνέχισε να ‘ρίχνει’ τους χρόνους του, σημειώνοντας 2.04.622. Αυτός ο χρόνος έμεινε στην κορυφή έως και 20 λεπτά πριν το τέλος, όπου ο Vinales κατάφερε και πάλι να περάσει μπροστά με 2.04.451.

Η ‘μάχη’ της 1ης θέσης φαιν’όταν ότι θα κριθεί ανάμεσα στους δύο αναβάτες, όταν ο Johann Zarco με τη δορυφορική Tech3 Yamaha του σταμάτησε το χρονόμετρο σχεδόν ένα δέκατο ταχύτερα από τον Vinales, πραγματοποιώντας ένα εκπληκτικό τελευταίο section. Ο Γάλλος σημείωσε αυτόν τον χρόνο με μαλακά ελαστικά, με τον Marquez να απαντά λίγες στιγμές μετά, σημειώνοντας 2.04.016.

Ο γύρος του Marquez ήταν εξαιρετικός (με μεσαίο ελαστικό εμπρός και μαλακό πίσω) και κανείς δεν κατάφερε να απαντήσει, με τον Zarco να μην βελτιώνει άλλο και να ολοκληρώνει στην πολύ καλή 2η θέση. Μία θέση πιο πίσω βρέθηκε ο Vinales που δεν πρόλαβει να βάλει μαλακά ελαστικά, για την τελευταία του αναμέτρηση με το χρονόμετρο.

Σημαντική βελτίωση πέτυχε ο Valentino Rossi ο οποίος ολοκλήρωσε στην 4η θέση, ξεκινώντας το GP των Ηνωμένων Πολιτειών πολύ καλύτερα από ότι ξεκίνησε στο Κατάρ ή την Αργεντινή. Ο Ιταλός έμεινε 0.745sec μακριά από την κορυφή, με τον καλύτερό του χρόνο να πραγματοποείται με μαλακά ελαστικά.

Στην 5η θέση βρέθηκε η Honda του Dani Pedrosa, με τον Andrea Dovisioso να ολοκληρώνει στην 6η. Μια θέση πιο πίσω βρέθηκε ο Cal Crutchlow, με τον Jonas Folger να τερματίζει τη διαδικασία στην 8η θέση. Η πρώτη δεκάδα ολοκληρώθηκα από τον Scott Redding και τον Andrea Iannone, ο οποίος μαζί με τον teammate του, Alex Rins, δοκίμασαν και στο FP2 το νέο αεροδυναμικό fairing της GSX-RR.

Δοκιμές fairing είχαμε και για την KTM, με τον Pol Espargaro να αναφέρει μόνο θετικά στοιχεία για το νέο αεροδυναμικό περίβλημα των Αυστριακών. Ο Espargaro βελτίωσε τον πρωϊνό του χρόνο περισσότερο από 1.5sec, χωρίς όμως να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν αυτό οφείλεται στο νέο δημιούργημα της ομάδας της ΚΤΜ.

Οι πτώσεις δυστυχώς δεν έλειψαν, με τους Loris Baz και Karel Abraham να έχουν από μία άτυχη στιγμή. Ευτυχώς και οι δύο είναι καλά στην υγεία τους.

Αναλυτικότερα η κατάταξη των συνδυασμένων αποτελεσμάτων της πρώτης ημέρας:

Η δράση στην πίστα των Ηνωμένων Πολιτειών θα συνεχιστεί αύριο με το FP3/4 και τις κατακτήριες του MotoGP. Μείνετε συντονισμένοι!