Παρουσίαση – Honda CBR1000RR SP και SP2 Fireblade

Πριν λίγο καιρό είχαμε παρουσιάσει την ολοκαίνουργια CBR1000RR, αναμένοντας πλήρη στοιχεία για τις δύο ειδικές εκδόσεις της ναυαρχίδας των Ιαπώνων: την SP και την SP2.

Η Fireblade φέτος κλείνει 25 χρόνια ζωής και η Honda είπε να το γιορτάσει παρουσιάζοντας την μοτοσυκλέτα της κατά 68% νέα. Ένα ποσοστό που είναι δύσκολο να διακριθεί, καθώς στην όψη όλα φαίνονται καινούργια.

Πάμε όμως τώρα να δούμε τι διαφορές έχουν αυτές οι δύο εκδόσεις, σε σχέση με την πιο ‘απλή’, CBR1000RR.

Τα φρένα της Tokico έχουν δώσει τη θέση τους στις ακτινικές, ελαφρύτερες και πιο αποδοτικές δαγκάνες της Brembo, οι οποίες συναντώνται και στην έκδοση SP2.

Η Honda CBR1000RR SP

Οι αναρτήσεις τώρα, είναι άλλη υπόθεση. Οι δύο ειδικές εκδόσεις της Honda χρησιμοποιούν προϊόντα της Σουηδικής Öhlins, με το μπροστινό πηρούνι της Showa να αποσύρεται για χάρη του πηρουνιού NIX 30 των 43mm. Στο πίσω μέρος υπάρχει το κορυφαίο TTX36, της ίδιας εταιρίας.

Το πακέτο αναρτήσεων της μοτοσυκλέτας ελέγχεται ηλεκτρονικά, και η μονάδα ελέγχου λαμβάνει ρυθμό κύλισης, ρυθμό εκτροπής και γωνία κλίσης της μοτοσυκλέτας, μέσω μιας μονάδας 5 αξόνων της Bosch.

Η μονάδα είναι τοποθετημένη στο κέντρο βάρους της μοτοσυκλέτας για βέλτιστα αποτελέσματα, ενώ επιπρόσθετα λαμβάνει από την ECU την ταχύτητα των τροχών, τις στροφές του κινητήρα και το ποσοστό πέδησης, καθώς και τη κλίση από την οποία ανοίγεις το γκάζι.

Αυτό γίνεται ώστε να έχεις πιο ομαλή συμπίεση και απόσβεση από τις αναρτήσεις σου, ανάλογα φυσικά με την επιλογή οδήγησης που έχεις επιλέξει. Υπάρχουν τρεις προσεταρισμένες επιλογές να διαλέξεις, ενώ υπάρχουν ακόμη δύο, ‘blank’ όπως τις λένε οι Αμερικάνοι, για να τις κάνεις όπως θες εσύ.

Η Honda CBR1000RR SP ‘γυμνή’. Προσέξτε το τεπόζιτο και την εξάτμιση τιτανίου, αλλά και τις αναρτήσεις της Öhlins

Έπειτα, διατίθεται εξ’ αρχής μια επιλογή που δίδεται και στην «απλή» RR, αλλά δεν υπάρχει στον βασικό της εξοπλισμό. Ο λόγος για το Gyro-Assisted ABS, το οποίο έρχεται ‘παρέα’ με το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος των φρένων.

Διαφορές παρατηρούνται και τεπόζιτο, το οποίο για τις SP/SP2 κατασκευάζεται από τιτάνιο. Από το ίδιο υλικό κατασκευάζονται και οι εξατμίσεις αυτών. Σε συνέχεια της ‘δίαιτας’ των ειδικών εκδόσεων έρχεται και η μπαταρία ιόντων λιθίου, η οποία σύμφωνα με τους Ιάπωνες είναι μισή σε βάρος σε σχέση με την απλή με τα υγρά.

Περνώντας στους τροχούς, θα δούμε ότι η SP χρησιμοποεί το ίδιο σχήμα με αυτό της CBR1000RR, τη στιγμή που η SP2 πάει ένα βήμα παραπέρα, ‘φορώντας’ τροχούς Marchesini, 6 μπράτσων.

Οι ζάντες της Ιταλικής Marchesini που κοσμούν την SP2

Στα του κινητήρα τώρα, η SP διατηρεί τον ανανεωμένο κινητήρα της ‘απλής’ έκδοσης, με την SP2 να αποκτά κεφαλή με μεγαλύτερες βαλβίδες εισαγωγής και εξαγωγής. Η συμπίεση παραμένει η ίδια (13.0:1), όμως οι τροποποιημένοι θάλαμοι καύσης και το νέο σχήμα βαλβίδων, έχουν ως στόχο την βελτιστοποίηση της απόδοσης.

Μακρύτερα μπουζί και ένα δοχείο νερού, το οποίο βρίσκεται σφιχτά πάνω στους θαλάμους καύσης βελτιώνουν την ψύξη. Η τεχνολογία αυτή έχει έρθει απ’ ευθείας από το MotoGP και τις RC213V των Pedrosa-Marquez.

Επίσης, η κεφαλή είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να υποδεχθεί άλλους, πιο αγωνιστικούς εκκεντροφόρους, ενώ τα πιστόνια φέρουν ειδική σχεδίαση όντας ελαφρύτερα και πιο αποδοτικά. Η SP2 μάλιστα προσφέρει και την επιλογή απόκτησης του αγωνιτικού kit του HRC.

Η Honda CBR1000RR SP2

Κλείνοντας, οι μοτοσυκλέτες είναι βαμμένες με την τριχρωμία – σήμα κατατεθέν της Honda, με το κόκκινο, μπλε και άσπρο να ‘ντύνουν’ τις δύο ειδικές εκδόσεις. Η SP2 ξεχωρίζει στο μάτι λόγω των τροχών, αλλά και της λεπτής, χρυσής γραμμής που ολοκληρώνει το χρωματικό σχέδιο.

Οι τιμές των μοτοσυκλετών δεν είναι απαγορευτικές, ειδικά για αυτά που προσφέρουν, με την SP να αναμένεται στις 19.000€ και την SP2  στις 23.800€. Οπότε καλό θα ήταν να ξεκινήσουμε από τώρα οικονομίες, να σπάσουμε κουμπαράδες και που ξέρεις, ίσως μια μέρα, μια SP2 (προσωπικά την προτιμώ) να γίνει δική μας.

Αφήστε μια απάντηση