Παρουσίαση – Honda CBR1000RR Fireblade

Η νέα CBR1000RR είναι έτοιμη και σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, είναι η καλύτερη Fireblade που έχει κυλήσει ποτέ τις ρόδες της από τη γραμμή παραγωγής. 

Η μοτοσυκλέτα της Honda εδώ και αρκετά χρόνια έχρηζε επιτακτικών αλλαγών. Ο ανταγωνισμός χρόνο με το χρόνο βελτιώνεται και η CBR έμενε όλο και πιο πίσω, με τους Ιάπωνες να προχωρούν κάθε φορά σε μικρές ανανεώσεις της μοτοσυκλέτας τους. Όλα αυτά έως τώρα.

Το 2017 είναι η χρονιά που η Fireblade ανανεώνεται και ετοιμάζεται να κοιτάξει ξανά τους ανταγωνιστές της στα μάτια. Πώς; Ας τα δούμε ένα-ένα.

Εντελώς νέα η εμπρός όψη

Αρχικά, πρέπει να πούμε ότι μοτοσυκλέτα δεν έιναι εντελώς νέα. Είναι όμως το 90% αυτής. Για να αλλάξεις μια superbike ριζικά, ένα από τα βασικά πράγματα που πρέπει να κάνεις, είναι να αυξήσεις τη δύναμη του κινητήρα σου και να μειώσεις το συνολικό βάρος. Έγιναν και τα δύο. Η Honda στρίμωξε ακόμη 10,7hp στον τετρακύλινδρο κινητήρα της CBR, ενώ παράλληλα μείωσε το βάρος της μοτοσυκλέτας κατά 15(!) ολόκληρα κιλά.

Τι σημαίνει όμως αυτό στην πράξη; Η αναλογία κιλών ανά ίππο βελτιώθηκε κατά 14%(!), ένα νούμερο διόλου ευκαταφρόνητο για την εξέλιξη της μοτοσυκλέτας. Η μεγάλη αναβάθμιση όμως ήρθε στα ηλεκτρονικά, τα οποία αν και ήταν ένα από τα μειονεκτήματα των προηγούμενων γενεών, εδώ ήρθαν μαζεμένα.

Κεντρικό σημείο του συστήματος είναι η πέντε αξόνων αδρανειακή μονάδα μέτρησης (IMU), η οποία μετρά ακριβώς τι κάνει η μοτοσυκλέτα, σε κάθε επίπεδο. Το 9 επιπέδων Traction Control (Honda Selectable Torque Control) διαχειρίζεται με ακρίβεια την πρόσφυση του πίσω τροχού, μέσω του  FI-ECU και του Throttle By Wire (TBW). Το IMU ελέγχει επίσης το νέο ABS της Bosch, το οποίο προσφέρει τον έλεγχο του ανασηκώματος του πίσω τροχού (Rear Lift Control-RLC) αλλά και της σούζας (Wheelie Control).

Η Honda αποφάσισε να εξιχρονίσει τα ηλεκτρονικά της «λεπίδας» της για τα καλά, δημιουργώντας μάλιστα και αρκετές ρυθμίσεις για αυτά. Τρεις επιλογές αναβάτη, πέντε επίπεδα μεταφοράς της δύναμης, τρία επίπεδα ελέγχου της σούζας και ακόμη τρία για τον έλεγχο του φρένου του κινητήρα. Ακούγονται πολλά; Μην ανησυχείτε. Ότι και να θέλετε να ρυθμίσετε, θα σας πάρει λιγότερο από 20 λεπτά για να ξαναοδηγήσετε την «καλή» σας.

Ο εναλλακτικός χρωματισμός της Fireblade

Το πλαίσιο δεν άλλαξε εντελώς, όμως τα τοιχώματά του λέπτυναν, δίνοντας «αέρα» 300gr στη μοτοσυκλέτα. Η ακαμψία του δεν άλλαξε, όμως σύμφωνα με τους ανθρώπους της εταιρίας, το νέο πλαίσιο προσφέρει ταχύτερες αντιδράσεις.

Οι αναρτήσεις είναι της Showa, με το μπροστινό πηρούνι να είναι το «Big Piston» 43mm. Πίσω υπάρχει το αμορτισέρ Balance Free Rear Cushion όπως το ονομάζει η εταιρία κατασκευής του, ενώ και για το εμπρός αλλά και το πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας οι αναρτήσεις ρυθμίζονται ως προς την προφόρτιση, την επαναφορά αλλά και τη συμπίεσή τους. Αρκετά θα λέγαμε ώστε να την φέρεις στα «μέτρα» σου.

Τα φρένα είναι της Tokico, με τις μπροστινές δαγκάνες να είναι νέες, ακτινικές και τετραπίστονες. Στις ζάντες τώρα, τα μπράτσα είναι σε σχήμα «Υ», δίνοντας μια νέα, μοντέρνα αισθητική στην μοτοσυκλέτα. Τα ελαστικά είναι 120/70/17 εμπρός και 190/50/17 πίσω.

Η νέα Fireblade χρησιμοποιεί μια νέα, πολύχρωμη TFT οθόνη υγρών κρυστάλλων, η οποία είναι παρόμοια με αυτή της RC213V-S. Ένα από τα χαρακτηριστικά της είναι η αυτόματη ρύθμιση της φωτεινότητάς της, ανάλογα με τον φωτισμό του περίγυρού της. Φυσικά και εδώ συναντάμε τρεις ρυθμίσεις για να επιλέξεις αυτή που σου ταιριάζει καλύτερα, με τη Circuit, Street και Mechanic να υπόσχονται να καλύψουν και τους πιο απαιτητικούς.

Ο «πίνακας ελέγχου» της CBR1000RR Fireblade

Τέλος και για να μιλάμε με ακριβή νούμερα, η ιπποδύναμη της νέας Fireblade αγγίζει τους 189hp/13.000σαλ, ενώ η μέγιστη ροπή είναι 85.6ftlb.

Αισθητικά πάντως η CBR δείχνει αρκετά όμορφη αλλά και διαφορετική από τον προκάτοχό της, με την Honda ίσως για πρώτη φορά μετά από καιρό να αλλάζει την όψη της μοτοσυκλέτας της, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Αφήστε μια απάντηση