MotoGP 2017 – Φτερά και… πούπουλα
Η εκκίνηση του πρωταθλήματος πλησιάζει, οι πρώτες ιδιωτικές δοκιμές ολοκληρώθηκαν και οι επίσημες πρώτες είναι πλέον εδώ. Οι νέοι κανονισμοί όμως έφεραν τα πάνω-κάτω με αποτέλεσμα οι εταιρίες να ψάχνονται…
Τα αεροδυναμικά πτερύγια έχουν αρκετό καιρό που απογορεύθηκαν, όμως οι κατασκευαστές ακόμη ψάχνουν τι μπορούν να κατασκευάσουν ώστε να διατηρήσουν τα πλεονεκτήματα αυτών. Πρώτη από όλες, η Ducati. Η ιταλική εταιρία θεωρητικά είναι αυτή που θα έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα φέτος, καθώς ήταν και αυτή που εισήγαγε την «μόδα» με τα «φτεράκια» πίσω στο 2015.
Με τον καιρό αλλά και ανάλογα με την εκάστοτε πίστα, οι Ιταλοί τροποποιούσαν τα πτερύγια της Desmosedici, ώσπου έφτασαν να χρησιμοποιούν τα τεράστια περσινά φτεράκια, που «βίδωναν» το άλλοτε προβληματικό εμπρός μέρος της μοτοσυκλέτας στο έδαφος. Βλέποντας τα ωφέλη των αεροδυναμικών βοηθημάτων, οι υπόλοιποι κατασκευαστές ακολούθησαν τον δρόμο της Ducati, γεμίζοντας τις πίστες με… φτερά.
Η απαγόρευση των πτερυγίων που αποφασίστηκε πέρυσι ήταν σίγουρο ότι θα έφερνε αλλαγές αλλά και νέες ιδέες, καθώς ειδικά οι Ιταλοί δεν θα άφηναν το πάλαι ποτέ πλεονέκτημά τους να χαθεί έτσι απλά. Έτσι, άρχισαν να πειραματίζονται με διάφορες νέες μεθόδους, δοκιμάζοντας αρχικά πέρυσι στο Misano ένα ανθρακονημάτινο κάλλυμα για τον πίσω τροχό.
Βέβαια, ακόμα και για τα καλλύματα, η FIM έχει οριοθετήσει τη χρήση τους, μέσω των τεχνικών κανονισμών της που αφορούν τα fairing και την αεροδυναμική. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι όταν βλέπουμε τη μοτοσυκλέτα από τα δεξιά, πρέπει να είναι εμφανές το 50% του πίσω τροχού. Για τον εμπρός τροχό αναφέρει ότι πρέπει να φαίνεται ολόκληρος, εκτός φυσικά από τα μέρη που καλύπτονται από τα φρένα, το πηρούνι ή τους αεραγωγούς των φρένων.
Η λύση της Ducati στο Misano παρ’ όλα αυτά, ήταν εντός των κανονισμών. Ποια είναι όμως τα θετικά του να περικλείσεις έναν τροχό σε καλλύματα; Πρώτο και κύριο, η αεροδυναμική. Η λιγότερη δημιουργία αναταράξεων στο πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας λόγω του καλλύματος, βελτιώνει τη συνολική αεροδυναμική της μοτοσυκλέτας.
Άλλο θετικό που αποκομίζεται λόγω της καλύτερης αεροδυναμικής στο πίσω μέρος, είναι τα οφέλη από την άποψη της εξαγωγής θερμού αέρα από το fairing και ως εκ τούτου την ψύξη.
Ο αέρας που εξέρχεται από το φέρινγκ στην πραγματικότητα επιβραδύνεται από τις αναταράξεις, έτσι αν αυτές μειωθούν, τότε η ροή που εξέρχεται είναι ταχύτερη. Ένα ακόμη θετικό είναι ο έλεγχος της θερμοκρασίας των ελαστικών, ειδικά στις μέρες μας που τα ελαστικά παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο στους αγώνες.
Στην Μαλαισία, στις ιδιωτικές δοκιμές των ομάδων, η Desmosedici του Michelle Pirro είχε τροποποιημένο fairing σε σχέση με αυτό της GP16, ενώ τα καλλύματα επανήλθαν αυτή τη φορά και στους δύο τροχούς. Η Ducati φυσικά και δεν αποκάλυψε ποιος είναι ο ακριβής λόγος που τα δοκιμάζουν, με τον Gigi Dall’Igna να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι δεν έχουν ακόμη καταλήξει στο φετινό fairing της μοτοσυκλέτας τους.
Στο ίδιο τεστ οι δοκιμαστές της Ducati αλλά και της Yamaha δοκίμαζαν εκ νέου τα απαγορευμένα «φτεράκια», θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να κάνουν συγκρίσεις ώστε να καταλήξουν στο τελικό σχέδιο του αεροδυναμικού περιβλήματος των μοτοσυκλετών τους.
Η FIM προέβη σε οριοθέτηση κανονισμών για τα αεροδυναμικά σχήματα των μοτοσυκλετών που θα αγωνίζονται στο MotoGP, δίνοντας σαφή νούμερα στους κατασκευαστές για τα νέα fairing, το εμπρός φτερό και την ουρά, νούμερα στα οποία θα πρέπει όλοι να συμμορφωθούν.
Μέχρι πρότινος η διοργανώτρια αρχή άφηνε να εννοηθεί ότι κανένα αεροδυναμικό βοήθημα δεν απαγορεύεται στην κατασκευή των fairing, αρκεί να περικλείεται από το ίδιο το fairing. Με τον περιορισμό στις διαστάσεις του όμως, όλα αυτά αλλάζουν.
Οι νέοι κανονισμοί δίνουν περιθώριο στους κατασκευαστές να κατασκευάσουν δύο αρχικά fairing (ένα για κάθε έναν εκ των αναβατών της ομάδας τους), έχοντας την ευχέρεια στη συνέχεια της χρονιάς να φτιάξουν από ακόμη ένα για τον καθένα εξ’ αυτών.
Μόνο η KTM θα έχει περιθώριο κατασκευής απεριόριστων fairing για τη μοτοσυκλέτα της, καθώς είναι ο μοναδικός νέος κατασκευαστής στην κατηγορία. Για φέτος μάλιστα οι εταιρίες μπορούν να χρησιμοποιούν και τα περσινά fairing των μοτοσυκλετών τους, ως εναλλακτικές λύσεις στα νέα.
Συμπέρασμα όλων αυτών; Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη ως την τελειοποίηση του αεροδυναμικού μέρους για όλους τους κατασκευαστές. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό οι μοτοσυκλέτες που ποζάρουν στους φακούς μας για τις παρουσιάσεις των ομάδων, να διαφέρουν πολύ από την τελική τους μορφή.
Όπως είπε άλλωστε και ο Andrea Dovizioso της Ducati, «τα τελευταία δύο χρόνια όλοι βελτίωσαν την κάθετη δύναμη, και φτάσαμε σε ένα επίπεδο αρκετά μεγάλο.Έτσι αν αφαιρέσεις τα πάντα, στην αρχή είσαι (σαν) χαμένος.»
Τι μπορούμε να περιμένουμε από τις ομάδες φέτος; Αυτό είναι ακόμη άγνωστο, καθώς όλες τους περιμένουν και άλλη πληροφόρηση και άλλες συγκρίσεις από τους αναβάτες τους ώστε να καταλήξουν.
Τι είναι σίγουρο; Ότι αυτός ο περιορισμός μπορεί να «φρέναρε» τα «φτεράκια», άνοιξε όμως το δρόμο για νέες, ίσως και επαναστατικές τεχνολογίες στον κόσμο της μοτοσυκλέτας.