Τίτλοι τέλους για την VMAX;

Δυστυχώς τα νέα σχετικά με την VMAX, δεν είναι ευχάριστα. Από ότι φαίνεται η θρυλική VMAX, φθάνει στο τέλος της και η αυλαία πέφτει. Οι προδιαγραφές για το Euro 4 δεν καλύπτονται και για να γίνει αυτό, χρειάζεται καινούργιος κινητήρας, κάτι που η Yamaha φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένη να κατασκευάσει.
Η πρώτη V-Max έκανε πάταγο τόσο με τη δύναμη όσο και με την εμφάνισή της

Το 1985 η Yamaha παρουσιάζοντας την VMAX, είχε σαν στόχο την Αμερικάνικη αγορά και έκανε αμέσως  αισθητή την παρουσία της με το εντυπωσιακό, δυναμικό στυλ και την ισχύ της. Μια power cruiser που άλλαζε τα δεδομένα στην κατηγορία. Ήταν μια εποχή που ίσως καμμιά μοτοσυκλέτα δεν έβγαζε περισσότερους από 100  ίππους και ο υγρόψυκτος κινητήρας, ήταν στα αρχικά στάδια. Η Yamaha λοιπόν αιφνιδίασε τους πάντες βγάζοντας ένα άσσο από το μανίκι, παρουσιάζοντας μια μοτοσυκλέτα 1200cc, που έβγαζε 118 ίππους, με ένα υγρόψυκτο V4 κινητήρα και φοβερή επιτάχυνση. Καθαρή σκέτη δύναμη, που φόβιζε τους πάντες με την εμφάνιση της και ένα απλό άνοιγμα του γκαζιού. Η συνέχεια δεν ήταν η αναμενόμενη, αφού οι Αμερικάνοι έμειναν προσκολλημένοι στις αερόψυκτες Harley, ενώ εκτός Αμερικής η  VAX κυκλοφόρησε με μειωμένη την δύναμη της στους 97 ίππους. Το γιατί μείωσε την δύναμη, μόνο η Yamaha το ξέρει. Ίσως και οι ίδιοι να φοβήθηκαν την δύναμη της και να υπολόγισαν ότι θα φόβιζε και τους αναβάτες.

Τι να πει κανείς για την τελευταία γενιά VMAX. Ίσως η απόλυτη muscle bike

Μέχρι το 2007 δεν είχαν γίνει σημαντικές αλλαγές. Το 2008 όμως παρουσιάστηκε η καινούργια μοτοσυκλέτα με κάπως διαφορετικό όνομα, VMAX (έφυγε η – ), άλλα κρατώντας τον ίδιο δυναμικό χαρακτήρα και την εντυπωσιακή μυώδη εμφάνιση. Ο κινητήρας ήταν πλέον 1679cc και η ιπποδύναμη αυξήθηκε, φθάνοντας τους 174,3 ίππους στις 6600 στροφές, ενώ η ροπή είναι 166,8Nm (17 Kgm) στις 6500 στροφές. Οι αλλαγές ήταν σημαντικές και πολλές. Καινούργιο πλαίσιο, ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, σύστημα φρένων και ABS, που πλέον μπορούσαν να σταματήσουν το θηρίο.  Όλα ήταν καινούργια, αλλά το θηρίο παρέμεινε αχαλίνωτο και δύσκολο να δαμαστεί, προκαλώντας ακόμη φόβο. Το βάρος είναι 310 κιλά γεμάτη και το ρεζερβουάρ έχει χωρητικότητα, μόλις 15 λίτρα. Το μικρό ρεζερβουάρ σε συνδυασμό με την μεγάλη κατανάλωση την κάνει ασύμφορή, εκτός αν ο μπάρμπας σου έχει βενζινάδικο.

Η VMAX είναι μια μοτοσυκλέτα που την θαυμάζεις αλλά πολλοί δυσκολεύονται να τολμήσουν να την οδηγήσουν. Πολλοί την χαρακτήρισαν «μοτοσυκλέτα για πραγματικούς άνδρες», γιατί όπως και να το κάνουμε, δεν ταιριάζει με την θηλυκότητα μιας γυναίκας, παρόλο που είδα κάποιες να την οδηγούν. Δεν είναι επίσης μοτοσυκλέτα για αρχάριους. Είναι μια μοτοσυκλέτα για αυτούς που θέλουν δύναμη και αδρεναλίνη στις βόλτες τους. Μια μοτοσυκλέτα φτιαγμένη για λίγους. Άλλωστε αυτός είναι ο λόγος που η Yamaha σκέφτεται να μην συνεχίσει την παραγωγή.

Μια μεγάλη μοτοσυκλέτα για ‘μεγάλα’ παιδιά

Εμείς ευχόμαστε να βρουν λύση και να κρατήσουν το θηρίο στον στόλο τους. Εν τω μεταξύ όσοι ενδιαφέρονται προλαβαίνουν να αγοράσουν μια. Σίγουρα αυτή η μοτοσυκλέτα θα μείνει στην ιστορία και εκτός από την αξία της που θα ανεβεί, όσοι πρόλαβαν να οδηγήσουν μια, θα έχουν να λένε ότι πάλεψαν με το θηρίο και νίκησαν.

Εσείς τί νομίζετε; Θα ήθελα να ακούσω την γνώμη σας για την VMAX, ειδικά από αυτούς που οδήγησαν ή συνεχίζουν να οδηγούν μια.

Καλές διαδρομές….φορώντας πάντα το κράνος σας.

Αφήστε μια απάντηση