MotoGP Catalunya – FP1&FP2 – Marquez και πάλι Marquez!

Ο Marc Marquez έφερε την Honda του στην κορυφή τόσο του FP1 όσο και του FP2 την Παρασκευή, αφήνοντας πίσω του τους Jorge Lorenzo και Jonas Folger στα συνδυασμένα αποτελέσματα της πρώτης ημέρας. Πολύ πίσω βρέθηκαν οι δύο εργοστασιακές Yamaha των Rossi-Vinales.

FP1: Μια καταιγίδα σήμερα το πρωί ήταν αρκετή ώστε να κρατήσει τους περισσότερους αναβάτες στα box τους ως και την συμπλήρωση των πρώτων 15 λεπτών, καθώς αν και η πίστα είχε βρεγμένα μέρη, η χρήση των slick ελαστικών ή των βρόχινων της Michelin δεν ήταν η κατάλληλη επιλογή για τους αναβάτες της μεγάλης κατηγορίας.

Ο πρώτος αναβάτης που τοποθέτησε slick ελαστικά στην μοτοσυκλέτα του ήταν ο Johann Zarco, μόλις 20 λεπτά πριν το τέλος της διαδικασίας. Ο Γάλλος αναβάτης της Tech3 Yamaha έκανε κάποια λάθη στον πρώτο του γύρο με τα ελαστικά χωρίς τις χαρακτηριστικές αυλακώσεις και στη συνέχεια επέστρεψε στα pit.

Έπειτα είδαμε τον Jack Miller να βγαίνει στην πίστα με τα δικά του ελαστικά για στεγνό οδόστρωμα, κάνοντας όμως λάθος στο τελευταίο ‘S’ της πίστας, ακολουθώντας τη διαδρομή των μονοθεσίων της F1 και όχι αυτή που έχει οριοθετηθεί για το MotoGP.

Ο Αυστραλός συνέχισε να σημειώνει χρόνους χρησιμοποιώντας την παλιά χάραξη της πίστας, με τους αγωνοδίκες να του δείχνουν την μαύρη σημαία που τον ανάγκασε να επιστρέψει στα pit. Προηγουμένως το δρόμο των box του είχε δείξει και η ομάδα του (έχοντας εντοπίσει το λάθος του αναβάτη), όμως ο Miller τους αγνόησε.

Οι χρόνοι στη συνέχεια άρχισαν να πέφτουν με γρήγορους ρυθμούς, με το ταχύτερο πέρασμα να σημειώνεται κάτω από το όριο του 1.48sec, 4 λεπτά πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Στη συνέχεια τα ηνία των χρόνων ανέλαβαν διαδοχικά οι Honda των Crutchlow και Marquez, οι οποίοι ‘έγραψαν’ χρόνους κάτω από το 1.47sec.

Τελικά ο Marquez βελτίωσε και άλλο τον δικό του ταχύτερο γύρο μπαίνοντας στο τελευταίο λεπτό, με τον Ισπανό να σημειώνει 1.45.875. Ο χρόνος του περσινού πρωταθλητή δεν βελτιώθηκε από κανέναν και ο αναβάτης της Honda ξεκίνησε με το δεξί τις υποχρεώσεις του αυτό το Σαββατοκύριακο.

Το 1-2 της Honda συμπλήρωσε ο Crutchlow, με τον Andrea Dovizioso να συμπληρώνει την πρώτη τριάδα. Η τρίτη RC213V στις τέσσερις πρώτες μοτοσυκλέτες της κατάταξης ήταν αυτή του Dani Pedrosa, ο οποίος άφησε πίσω του τις Yamaha των Folger και Vinales.

Την πρώτη δεκάδα του FP1 ολοκλήρωσαν οι Lowes, Bautista, Redding και Petrucci, τη στιγμή που οι Lorenzo-Rossi ολοκλήρωσαν στην 13η θέση και 17η θέση αντίστοιχα.

Jorge Lorenzo MotoGP Catalunya 2017
Ο Jorge Lorenzo ήταν αρκετά δυνατός σήμερα, εκμεταλλευόμενος στο έπακρο τις πρόσφατες δοκιμές της ομάδας του στην ίδια πίστα

FP2: Το μεσημέρι στην πίστα της Βαρκελώνης ο καιρός δεν δυσκόλεψε τους αναβάτες, με την θερμοκρασία να βρίσκεται στους 26°C στον αέρα και τους 44°C στην επιφάνεια του οδοστρώματος. Η υγρασία όμως διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα, αγγίζοντας το 56%.

Ο Marquez συνέχισε από εκεί που έμεινε στο FP1, όντας 1ος για το μεγαλύτερο μέρος της δεύτερης διαδικασίας ελεύθερων δοκιμών. Η πρώτη πτώση του FP2 σημειώθηκε από τον Alvaro Bautista στο νέο ‘S’ της Καταλανικής πίστας, με τον Ισπανό να σημειώνει και μια δεύτερη αμέσως μόλις σηκώθηκε από την πρώτη.

Στη συνέχεια ο αναβάτης του Aspar πήρε την δεύτερη μοτοσυκλέτα του και κατάφερε να ηγηθεί στους χρόνους λίγα λεπτά πριν το πέσιμο της καρό σημαίας, ‘ρίχνοντας’ τον Marquez από την κορυφή της κατάταξης. Στη 2η θέση πέρασε ελάχιστα αργότερα ο Dani Pedrosa, με τον βραχύσωμο αναβάτη να περνά στην κορυφή με τον επόμενό του γύρο.

Το 1.45.098 που σημείωσε ο Ισπανός τρία λεπτά πριν το τέλος καταρρίφθηκε σύντομα από τον Jorge Lorenzo, ο οποίος βελτίωσε τον χρόνο του συμπατριώτη του περίπου 0.4sec (1.44.700). Όμως ο Marquez δεν είχε πει ακόμη την τελευταία του λέξη και με δύο συνεχόμενους ταχύτερους γύρους άφησε τον Lorenzo στη 2η θέση, 0.405 μακριά του.

Με αυτόν τον τρόπο ο Ισπανός επιβεβαίωσε την δυναμική του για το εντός έδρας GP του, τη στιγμή που και ο Jonas Folger συνέχισε να δείχνει πολύ καλά στοιχεία ολοκληρώνοντας στην 3η θέση. Την 4η και 5η θέση συμπλήρωσαν οι Ducati των Dovizioso και Petrucci, ενώ την πρώτη δεκάδα συμπλήρωσαν οι Zarco, Pedrosa, Bautista, Rossi και Barbera.

Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του Vinales να κάνει μια κακή εμφάνιση, με τον πρωτοπόρο του φετινού πρωταθλήματος να ολοκληρώνει μόλις 16ος, +1.515sec από την κορυφή.

Εκτός από την πτώση του Bautista που προαναφέραμε, στη λίστα των ‘πεσόντων’ έγραψαν τα ονόματά τους και οι Barbera, Baz και Crutchlow.

Αναλυτικότερα η κατάταξη των συνδυασμένων αποτελεσμάτων της πρώτης ημέρας:

Αποτελέσματα πρώτης ημέρας MotoGP Catalunya 2017
Αποτελέσματα πρώτης ημέρας MotoGP Catalunya 2017