AMA SX & MX – Οι ομάδες και οι αναβάτες του 2017!

Σε συνέχεια του αφιερώματος για τις ομάδες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος MXGP, παρακάτω σας παραθέτουμε τις βασικότερες ομάδες και τους οδηγούς που θα στελεχώσουν το Αμερικάνικο Πρωτάθλημα AMA στην κατηγορία 450cc, για το 2017.
Ken Roczen #94 - Team Honda HRC
Ken Roczen #94 – Team Honda HRC

H HONDA για το 2017 θα έχει ένα από τα πιο δυνατά team οδηγών στο πρωτάθλημα 450cc. Με την προσθήκη του KEN ROCZEN που άφησε την SUZUKI για τα μάτια της HONDA, αλλά και του μαχητικού COLE SEELY σίγουρα θα φιγουράρει σε κάθε αγώνα στις πρώτες θέσεις.

Ο Γερμανός πρωταθλητής ROCZEN νιώθει άνετα με την ολοκαίνουργια CRF450 και δεν μπορεί να κρύψει την φιλοδοξία του, πως αυτή τη χρονιά θα είναι αυτός ο πρωταθλητής, σπάζοντας την κυριαρχία της KTM και του RYAN DUNGEY στο SX πρωτάθλημα.

Στην ομάδα φέρνει μαζί του το πρωτάθλημα στο MX, όπου και κυριάρχησε του βασικού του αντιπάλου RYAN DUNGEY, αντιθέτως στο SX πρωτάθλημα δεν τα κατάφερε και τερμάτισε στην δεύτερη θέση πίσω από τον οδηγό της ΚΤΜ. Ίσως φέτος η κόκκινη CRF τον βοηθήσει να κατακτήσει και τα δύο πρωταθλήματα.

Cole Seely #14 - Team Honda HRC
Cole Seely #14 – Team Honda HRC

Ο SΕELY, οδηγός που χαρακτηρίζεται για την μαχητικότητα του, θα έχει δίπλα του το πρωταθλητή ROCZEN και ευελπιστεί πώς θα τον βοηθήσει στο φετινό πρωτάθλημα μέσα από τις κοινές τους προπονήσεις.

Την προηγούμενη χρονιά έστω και εάν απουσίαζε σε τρεις αγώνες, κατάφερε να τερματίσει στην 6η θέση της κατηγορίας 450SX.

KTM FACTORY RACING

ktm-factory-racing-ryan-dungey
Ryan Dungey #1 – KTM Factory Racing

Η KTM έχοντας στις τάξεις της τον RYAN DUNGEY στην 450SX κατηγορία, κάνει σχέδια για ένα ακόμα πρωτάθλημα τόσο των οδηγών όσο και των κατασκευαστών. Ο DUNGEY κατάκτησε όλους τους τίτλους στο αμερικάνικο motocross, τόσο στην κατηγορία 250cc, όσο και στην 450cc.

Μετά την αποχώρηση του πολύ-πρωταθλητή RYAN VILLOPOTO το 2014 για χάρη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, πλέον φαντάζει ως ο βασικός διεκδικητής. Η πορτοκαλί SX450F του χάρισε δύο πρωταθλήματα για το 2015 αλλά και το 2016.

ktm-marvin-masquin
Marvin Masquin #125 – KTM Factory Racing

O MARVIN MUSQUIN, ο Γάλλος από το La Reole, είναι ένας αξιόλογος οδηγός, με πολλά πρωταθλήματα και διακρίσεις, τόσο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, όσο και στο Αμερικάνικο στην κατηγορία 250cc.

Υπήρξε πρωταθλητής στην κατηγορία 85cc στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2004, κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 2006 στα 125cc και είναι και δύο φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής στη κατηγορία 250cc, τις χρονιές 2009 και 2010.

Το 2011 έκανε το άλμα προς το Αμερικάνικο όνειρο στην κατηγορία 250cc. Το 2014 κέρδισε το Red Bull Straight Rhythm στην κατηγορία 250cc και το 2015 στέφθηκε πρωταθλητής στο East Coast Super cross 250MX. Το 2015 έκανε το άλμα για την μεγάλη κατηγορία τερματίζοντας στην 7η θέση.

Η ΚΤΜ έχοντας το καλύτερο δίδυμο, δίκαια έχει μεγάλες προσδοκίες και απαιτήσεις, κυρίως από τον MARVIN για το νέο πρωτάθλημα.

RCH YOSHIMURA SUZUKI FACTORY TEAM

suzuki-broc-ticle
Broc Tickle #20 – RCH Yoshimura Suzuki Factory Team

H SUZUKI φαντάζει αποδεκατισμένη για το 2017. Ο KEN ROCZEN αποχώρησε από την ομάδα για την HONDA, ο JAMES STEWART δεν είναι πλέον ανταγωνιστικός και ο BLAKE BAGGET πήρε και αυτός το δρόμο της αποχώρησης.

Η SUZUKI για το 2017 ενώνει τις δυνάμεις της με την RCH TEAM και μαζί με τηνYOSHIMURA, πλέον θα ονομάζεται RCH YOSHIMURA SUZUKI FACTORY TEAM και μαζί θα πορευτούν για το 2017. Επικεφαλής της RCH είναι ο συνιδρυτής και βετεράνος πολυνίκης οδηγός RICKY CARMICHAEL.

Η ομάδα μετά την φυγή των δύο οδηγών, υπέγραψε για το 2017 με τους οδηγούς BROC TICKLE και JUSTIN BOGLE. Ο TICKLE έχοντας 4 χρόνια στην ομάδα RCH συνεχίζει στο νέο σχήμα στην μεγάλη κατηγορία πίσω από το τιμόνι της RM-Z450.

suzuki-justin-bogle
Justin Bogle #19 – RCH Yoshimura Suzuki Factory Team

Ο BAGGET άφησε την ομάδα της GEICO HONDA και συνεχίζει την καριέρα του πίσω από το τιμόνι του γιαπωνέζικου κινητήρα της RM-Z450. Η SUZUKI με το νέο σχήμα και την εμπειρία του CARMICHAEL, ελπίζει σε μια καλή παρουσία για την νέα σεζόν. Team manager της ομάδας θα είναι ο KYLE BENTLEY.

MONSTER ENERGY KAWASAKI

kawasaki-eli-tomac
Eli Tomac #3 – Kawasaki Monster Energy Team

Η KAWASAKI και για το 2017 συνεχίζει με την ίδια συνταγή, με πρώτο οδηγό το ELI TOMAC. Με την χρονιά 2016 να έχει κλείσει με το καλύτερο τρόπο, ο προγραμματισμός συνεχίζεται προσθέτοντας και άλλους οδηγούς, στελεχώνοντας με το καλύτερο τρόπο την ομάδα.

WIL HAHN και JOSH GRANT θα είναι οι οδηγοί που θα συμπληρώσουν την τριάδα της KAWASAKI. Ο WIL HAHN έχει ένα ιστορικό γεμάτο από τραυματισμούς αλλά, καλές παρουσίες για όσο διάστημα λάμβανε μέρος στους αγώνες.

kawasaki-wil-hahn
Wil Hahn – Kawasaki Monster Energy Team

Ο WIL επιδιώκει με το ξεκίνημα της περιόδου σε μία καλή παρουσία και κυρίως, μακριά από ατυχίες και τραυματισμούς. Τέλος, το team της KAWASAKI ολοκληρώνεται από το JOSH GRANT. Ο GRANT, οδηγός με πολλές υποσχέσεις κατά το παρελθόν, αλλά με σοβαρό τραυματισμό στη συνέχεια, ο οποίος τον άφησε για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός πρωταθλήματος.

Το 2009 με την ομάδα της JGR ( Joe Gibbs Racing) έκανε το ντεμπούτο του στην μεγάλη κατηγορία σημειώνοντας ταυτόχρονα και την πρώτη του νίκη σε πρεμιέρα πρωταθλήματος μέσα στην Anaheim Arena, τερματίζοντας στην 4η θέση στο AMA Supercross series πίσω από οδηγούς όπως ο JAMES STEWART και CHAD REED.

kawasaki-josh-grant
Josh Grant #33 – Kawasaki Monster Energy Team

Την ίδια χρονιά, στο AMA Motocross series και ενώ βρισκόταν στην 2η θέση, ένας σοβαρός τραυματισμός τον άφησε εκτός πρωταθλήματος. Τώρα με την ομάδα της KAWASAKI του δίνεται η ευκαιρία να διακριθεί και να αποδείξει πώς δεν ήταν απλά μία έκπληξη του παρελθόντος.

YAMAHA FACTORY RACING

reed11
Chad Reed #22 – Yamaha Factory Racing

 

H YAMAHA με την προσθήκη του COOPER WEBB ως team mate του CHAD REED για το 2017, φιλοδοξεί να συνεχίσει την καλή πορεία του 2016. Ο REED, οδηγός εγνωσμένης αξίας και προσφοράς, ξεκίνησε την καριέρα του με YAMAHA και εκεί θα την κλείσει, μιας και βρήκε τους επικεφαλής της Racing ευχαριστημένους και διατεθειμένους να συνεχίσουν με την ίδια συνταγή και για την επόμενη χρονιά.

Ο REED, είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους motocross και supercross αναβάτες που ανέδειξε το άθλημα, με 5 πρωταθλήματα στην Αυστραλία, 4 πρωταθλήματα ΑΜΑ και δεκάδες άλλους τίτλους στην μέχρι τώρα πορεία του.

yamaha-cooper-webb
Cooper Webb #17 – Yamaha Factory Racing

Ο δεύτερος οδηγός της ομάδας, ο WEBB, κατάγεται από το North Carolina και αναμένεται να δώσει στην ομάδα περισσότερη δυναμική και προοπτική. Με την είσοδο του στην μεγάλη κατηγορία και κουβαλώντας μαζί του δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα στην κατηγορία 250SX West και πρωτάθλημα στην κατηγορία 250ΜΧ, για την χρονιά 2016 θα είναι σε θέση να πρωταγωνιστήσει.

Η YAMAHA επενδύει και βλέπει το μέλλον αισιόδοξα καθώς ο WEBB αντιπροσωπεύει την νέα γενιά οδηγών όσο αφορά το στιλ οδήγησης, αλλά και λόγω του ότι ο WEBB είναι γέννημα θρέμμα της YAMAHA.

Τέλος να αναφέρουμε πως η επιλογή του WEBB ήταν και επιλογή του REED, καθώς πέρασε και από το μικροσκόπιο του βετεράνου οδηγού και πήρε το εισιτήριο για να τον έχει δίπλα του στην μεγάλη κατηγορία.

ROCKSTAR ENERGY HUSQVARNA FACTORY RACING

Jason Anderson; 2013 Motocross; 2013 Supercross; Rockstar; Suzuki; Dirt Bike Race; 250 West; Lites West;
Jason Anderson #21 – Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing

H HUSQVARNA για το 2017 συνεχίζει με τους οδηγούς JASON ANDERSON και CHRISTOPHE POURCEL στην μεγάλη κατηγορία. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η αγωνιστική περίοδος 2016 ως πετυχημένη, καθώς ο ANDERSON πέτυχε και την πρώτη του νίκη στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος μέσα στο Anaheim Arena.

Ο ANDERSON τερμάτισε στην 3η θέση του πρωταθλήματος supercross, έχοντας μπροστά του οδηγούς όπως, RYAN DUNGEY, KEN ROCZEN και αφήνοντας πίσω του οδηγούς όπως είναι ο TREY CANARD, ELI TOMAC και CHAD REΕD!

O ANDERSON με πρωτάθλημα το 2014 στα 250cc στο West Division, θα ηγηθεί της προσπάθειας της HUSQVARNA και για το 2017.

husqvarna-pourcel
Cristophe Pourcel – Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing

Ο δεύτερος οδηγός της ομάδας, ο Γάλλος POURCEL, με Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 2006 στην κατηγορία ΜΧ2 και δύο πρωταθλήματα στο ΑΜΑ LITES 2009 και 2010 στην East Division, θα προσπαθήσει το 2017 να είναι πιο κοντά στους στόχους της ομάδας, καθώς την προηγούμενη χρονιά ήταν πολύ πίσω.

Με μία 15η θέση στο πρωτάθλημα SX και μία 7η θέση στο πρωτάθλημα MX, η χρονιά δεν ήταν η αναμενόμενη και η απαίτηση για καλύτερα αποτελέσματα, είναι επιτακτική.

Για το κάθε άθλημα που δραστηριοποιείται στην Ηνωμένες Πολιτείες τις Αμερικής ξοδεύονται τεράστια ποσά, τόσο στο μεταγραφικό παζάρι όσο και στην προβολή. Το άθλημα του Supercross κατά πρώτο λόγο και του Μοτοκρός κατά δεύτερο, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση από το κανόνα.

Το Αμερικάνικο πρωτάθλημα δίκαια χαρακτηρίζεται το ανταγωνιστικότερο και συνάμα πιο σκληρό σε σχέση με το παγκόσμιο πρωτάθλημα δια το λόγο ότι συνδυάζει αγώνες Supercross αλλά και Μοτοκρός. Η φετινή χρονιά αναμένεται με ενδιαφέρον καθώς οι ομάδες έχουν βάλει πολύ ψηλά το πήχη.

Από την μία η ΚΤΜ με το δίδυμο DUNGEY και MASQUIN και από την άλλη η HONDA με τους ROCZEN και SEELY  να προσβλέπουν σε αποτελέσματα πιο ψηλά από των Αυστριακών. Η KAWASAKI με τον ELI TOMAC καλοβλέπει την κορυφή, θέλοντας να μπει σφήνα ανάμεσα στους δύο μονομάχους της ΚΤΜ και HONDA!

Η YAMAHA με την προσθήκη του WEBB και την βοήθεια του έμπειρου REED θα προσπαθήσει να είναι κοντά στην κορυφή! H HUSQVARNA με το ANDERSON θα προσπαθήσει να είναι για μια ακόμη χρονιά τουλάχιστον μέσα στην πεντάδα του SX, αναμένοντας από τον POURCEL να δείξει το καλό εαυτό του παρελθόντος.

Τέλος η SUZUKI με μπροστάρη το RICKY CARMICHAEL, θα προσπαθήσει με TICKLE και BOGLE να συνεχίσει την καλή δουλειά και σε βάθος χρόνου να ξαναφέρει την ομάδα εκεί που την είχε αφήσει.

 

Αφήστε μια απάντηση