Concept – Η «περιπετειώδης» Moto Guzzi V85

Η Moto Guzzi παρουσίασε το Concept V85 στην έκθεση Μοτοσυκλέτας στο Μιλάνο (Eicma 2017), χρησιμοποιώντας ένα εντυπωσιακό σκηνικό, που θύμιζε έρημο και ράλλυ Dakar.

Πολλοί θα διερωτώνται γιατί διάλεξε αυτό το συγκεκριμένο σκηνικό για την παρουσίαση του καινούργιου Concept. Η Ιταλική εταιρεία έψαξε στο «ντουλάπι του χρόνου», φυλλομέτρησε την ιστορία της, αφουγκράστηκε την παράδοση της και σταμάτησε στην δεκαετία του ’80, όταν λάμβανε μέρος στο ράλλυ Dakar.

Συνδυάζοντας στοιχεία από το παρελθόν της με την τεχνολογία του παρόντος, κατασκεύασε μια μοτοσυκλέτα (Concept), την οποία χαρακτήρισε ως την πρώτη Classic Enduro. Η Moto Guzzi κάνει μια κίνηση προσπαθώντας να συνδυάσει το ρετρό, με μια Adventure μοτοσυκλέτα.

Η ρετρό εμφάνιση προσελκύει αρκετούς τα τελευταία χρόνια και ο συνδυασμός με μια Adventure, προβλέπεται ότι θα έχει επιτυχία. Η μόνη εταιρεία που προσπάθησε να κάνει κάτι παρόμοιο είναι η BMW με την R NineT Urban GS, η οποία όμως παρόλο που έχει την εμφάνιση μιας On-Off, είναι μια μοτοσυκλέτα δρόμου χωρίς πολλές δυνατότητες εκτός δρόμου.

Η Moto Guzzi φαίνεται όμως ότι φρόντισε ώστε η V85 να έχει αυτές τις δυνατότητες και να είναι πραγματικά μια μοτοσυκλέτα για παντός είδους δρόμο.

Το στυλ όπως αναφέραμε, έχει αρκετά στοιχεία από τις μοτοσυκλέτες V65 Baja και V75 Baja που έτρεχαν το 1985 και 1986 στο ράλλυ Dakar. Οι δυο μοτοσυκλέτες ήταν ελαφριές, με τον κινητήρα να είναι ανθεκτικός και αξιόπιστος.

Στοιχεία που η Moto Guzzi μας βεβαιώνει, ότι μεταφέρθηκαν στο παρόν και στην V85. Το ρεζερβουάρ είναι ακόμη ένα στοιχείο που μεταφέρθηκε από τις μοτοσυκλέτες του Dakar, τονίζοντας έτσι περισσότερο το ρετρό στυλ.

Η V85 έρχεται να αναπληρώσει το κενό που άφησε η Stelvio. Μια μοτοσυκλέτα που ομολογουμένως δεν πήγε καλά στις πωλήσεις και δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες της εταιρείας. Η V85 είναι μια μοτοσυκλέτα που φυσικά δεν έχει σχέση με την Stelvio και η οποία είναι μια Adventure, ικανή να μεταφέρει δυο άτομα με τις αποσκευές τους, σε όλο τον κόσμο.

Απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να ταξιδέψουν, αλλά και να την χρησιμοποιούν και στις καθημερινές διαδρομές τους.
Δεν δόθηκαν πολλά τεχνικά στοιχεία από την εταιρεία και φυσικά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι το Concept θα είναι η μοτοσυκλέτα στην τελική μορφή της που θα παρουσιαστεί στην αγορά.

Από αυτά λοιπόν που είδαμε και από τις πληροφορίες που μας έδωσε η εταιρεία, επισημάναμε τα εξής:                                                                                                                                                          Ο δικύλινδρος σε σχήμα V κινητήρας είναι 850 cc και αποδίδει 80 ίππους. Είναι αερόψυκτος και έχει τοποθετηθεί με τους δυο κυλίνδρους στο πλάτος (και όχι στο μήκος, κάτι που συνηθίζει η εταιρεία), ώστε να έχει μεγαλύτερη επιφάνεια εκτεθειμένη στον αέρα για καλύτερη ψύξη, αλλά ταυτόχρονα προσθέτει και στην εμφάνιση.

Η Moto Guzzi σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τον κινητήρα σαν πλατφόρμα για να κατασκευάσει μια σειρά από άλλες μοτοσυκλέτες, για διαφορετική χρήση. Θα δημιουργήσει μια οικογένεια με μοτοσυκλέτες μεσαίου κυβισμού, που θα έχουν τον χαρακτήρα και το στυλ που διακρίνει την Moto Guzzi.

Το κόκκινο πλαίσιο είναι ατσάλινο σωληνωτό και έχει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της μοτοσυκλέτας, με τον κινητήρα να αποτελεί ενεργό μέρος του. Το ότι φθάνει ψηλά μέχρι τα φώτα και προσφέρει προστασία στο άνω μέρος του πιρουνιού, είναι ακόμη μια ωραία νότα.

Το πιρούνι μπροστά είναι αντεστραμμένο της Σουηδικής Öhlins, ενώ τα προστατευτικά των καλαμιών είναι ένα αξεσουάρ που δίνει πόντους και στο χωμάτινο look της V85. Πίσω υπάρχει αμορτισέρ που βρίσκεται στην δεξιά πλευρά (επίσης της Öhlins), ενώ η εξάτμιση βρίσκεται στην αριστερή πλευρά.

Ο διπλός προβολέας μπροστά – ο οποίος έχει την φιγούρα του αετού ανάμεσα του, είναι LED και έχει χρησιμοποιηθεί και στην NTX650 από το 1996.
Υπάρχουν προστατευτικές χούφτες, προστατευτική ποδιά, μεγάλη ζελατίνα, ενώ το ρεζερβουάρ φαίνεται αρκετά μεγάλο, ώστε να παρέχει αρκετά μεγάλη αυτονομία.

Η κίνηση γίνεται με άξονα, ενώ ο πίνακας οργάνων είναι πλήρως ψηφιακός.
Υπάρχει ψηλό φτερό, ακτινωτές ζάντες, με τον μπροστινό τροχό να είναι 19 ιντσών.
Η Moto Guzzi πιστεύει ότι η V85 θα είναι μια μοτοσυκλέτα απολαυστική, τόσο στον δρόμο όσο και εκτός δρόμου. Η Ιταλική εταιρεία παρουσίασε ένα On-Off Concept, το οποίο συνδυάζει την ρετρό εμφάνιση με την τεχνολογία του παρόντος και που υπόσχεται, περιπέτεια στις καθημερινές σου διαδρομές.

Μια μοτοσυκλέτα για καθημερινή χρήση, αλλά και για μακρινά ταξίδια. Ένα Concept που αν τελικά υλοποιηθεί και φυσικά έχει την κατάλληλη τιμή, θα κάνει αίσθηση στις μεσαίου κυβισμού On-Off και έχει κάνει ήδη τον ανταγωνισμό να ανησυχεί.


Ολόκληρη η αποστολή του BikersTime.com και όλα τα νέα μοντέλα της Διεθνούς Έκθεσης του Μιλάνου (EICMA) είναι εδώ.