EICMA 2017 – Η έκθεση μοτοσυκλέτας στο Μιλάνο… χωρίς το κράνος

Εάν κάποιος μοτοσικλετιστής έκανε λίστα με το τι θα ήθελε να κάνει και το τι θα ήθελε να δει, τότε σίγουρα θα είχε και μια επίσκεψη στην Eicma, την περίφημη έκθεση μοτοσυκλέτας στο Μιλάνο.

Είναι μια εμπειρία που ως μοτοσυκλετιστής αξίζει να την ζήσεις. Μιλώντας με κάποιους φίλους κατάλαβα ότι πολλοί αναβάλουν το ταξίδι, είτε διότι πιστεύουν ότι η διαδικασία είναι δύσκολη, είτε γιατί πιστεύουν ότι το Μιλάνο είναι ακριβό. Γι’ αυτούς λοιπόν που το σκέφτονται και δεν το αποφασίζουν, θα παραθέσω τις δικές μας εμπειρίες, ώστε ίσως τους βοηθήσουν όταν και οπότε το αποφασίσουν.

Το τί έγινε και το τί είδαμε στην Eicma, θα το διαβάσετε στις άλλες σελίδες του BikersTime. Εδώ θα επικεντρωθούμε σε κάποιες λεπτομέρειες που θα σας βοηθήσουν να ξέρετε τι θα αντιμετωπίσετε στην έκθεση και να κάνουν την διαμονή σας στο Μιλάνο ευχάριστη.

Αφού λοιπόν κλείσετε τα αεροπορικά εισιτήρια όσο πιο νωρίς μπορείτε, τότε αρχίστε το ψάξιμο για το ξενοδοχείο. Υπάρχουν πολλές επιλογές, από hostels μέχρι πανάκριβα ξενοδοχεία. Όσο πιο μακριά από το κέντρο και την πλατεία Duomo, τόσο πιο φθηνά. Εγώ προσπαθώ να βρω ξενοδοχείο που να είναι κοντά στο μετρό.

Γύρω στα 100 ευρώ το δίκλινο βρίσκετε αρκετά καλό ξενοδοχείο. Μην σας ανησυχεί ότι θα βρίσκεστε μακριά από την έκθεση και το κέντρο. Οι συγκοινωνίες είναι πολύ καλές, γρήγορες, και εύκολες. Εμείς χρησιμοποιούμε το μετρό το οποίο βρήκαμε πολύ εύκολο, αλλά υπάρχουν και λεωφορεία καθώς και τραμ, τα οποία είναι εξίσου καλά.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Υπάρχουν 3 αεροδρόμια κοντά στο Μιλάνο. Το Malpensa, το Linate και το Pergamo. Από το Malpensa και το Linate υπάρχουν λεωφορεία αλλά και τρένο που σε πάει στον κεντρικό σταθμό του Μιλάνου. Από το Pergamo υπάρχουν μόνο λεωφορεία.

Φθάνοντας στον κεντρικό σταθμό (Milano Centrale) μπορείτε να πάρετε το Μετρό για το ξενοδοχείο σας. Υπάρχουν μηχανές – με οδηγίες και στα αγγλικά – για τα εισιτήρια, τα οποία κοστίζουν 1.50 ευρώ. Κρατήστε το εισιτήριο το οποίο θα χρησιμοποιήσετε τόσο στην είσοδο όσο και στην έξοδο. Να θυμάστε ότι το μετρό λειτουργεί από η ώρα 6.00 το πρωί μέχρι η ώρα 12.30 το βράδυ.

EICMA 2017 - Η έκθεση μοτοσυκλέτας στο Μιλάνο... χωρίς το κράνος - Πολύ περπάτημα μέχρι την είσοδο της έκθεσης.
Πολύ περπάτημα μέχρι την είσοδο της έκθεσης.

Φθάνουμε λοιπόν στην μεγάλη μέρα της έκθεσης. Για να πάτε στην έκθεση πάρτε το μετρό, την κόκκινη γραμμή Μ2 και κατεβείτε στον σταθμό Rho Fiera. Το εισιτήριο στο μετρό για την έκθεση είναι 2.50 ευρώ.

Πάρτε μετ’ επιστροφής ώστε να μην χάνετε χρόνο όταν φεύγετε. Η έκθεση για το κοινό διαρκεί 4 μέρες. Συνήθως την Παρασκευή οι γυναίκες εισέρχονται δωρεάν. Όταν φθάσετε στην έκθεση, ακολουθήστε τις πινακίδες ή ρωτήστε τους φύλακες από που θα πάρετε εισιτήρια. Τα εισιτήρια κοστίζουν 21 ευρώ την ημέρα.

Καταρχήν πρέπει να γνωρίζετε ότι η έκθεση είναι τεράστια και ο κόσμος πάρα πολύς. Προετοιμαστείτε για αρκετή κούραση, αφού υπάρχει πολύ περπάτημα. Συνήθως, αυτό που παθαίνουν οι περισσότεροι είναι ότι ξεκινούν να δουν τα πάντα με κάθε λεπτομέρεια και αυτό τους κουράζει.

Χάνουν τον προσανατολισμό τους και τελικά τους ξεφεύγουν πολλά πράγματα. Καλό θα ήταν να γίνει μια μελέτη για το τι θέλετε να δείτε, να επικεντρωθείτε σε αυτά και αν μείνει χρόνος βλέπετε και τα υπόλοιπα. Μόλις μπείτε υπάρχουν περιοδικά με την διαρρύθμιση της έκθεσης, αλλά και περίπτερα πληροφοριών.

Δείτε σε ποιο περίπτερο είναι η κάθε εταιρεία και πηγαίνετε στοχευμένα. Θα πρέπει να έχετε υπομονή διότι ο κόσμος είναι τόσος πολύς που καμιά φορά δεν μπορείς να πλησιάσεις σε κάποια μοτοσυκλέτα. Όταν θέλετε να ξεκουραστείτε λίγο, υπάρχουν περιορισμένες θέσεις – παγκάκια στα πλάγια, τα οποία όμως συνήθως είναι κρατημένα.

Υπάρχουν όμως ορισμένοι χώροι που δεν τους γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος. Στα πλάγια σε κάποια σημεία υπάρχουν σκάλες που σε ανεβάζουν στον πρώτο και στον δεύτερο όροφο, όπου εκεί βρίσκεις τόπο να καθίσεις να ξεκουραστείς λίγο η να τσιμπήσεις κάτι.

Υπάρχουν επίσης στο ισόγειο στον εξωτερικό χώρο, αρκετά περίπτερα για ξεκούραση και φαγητό. Αν έχετε όρεξη μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε, σε ανοιχτό χώρο να γίνονται επιδείξεις με μοτοσυκλέτες, υπάρχει μουσική κ.λπ.

EICMA 2017 - Η έκθεση μοτοσυκλέτας στο Μιλάνο... χωρίς το κράνος - Ωραία κορίτσια πλαισιώνουν τις μοτοσυκλέτες
Ωραία κορίτσια πλαισιώνουν τις μοτοσυκλέτες

Υπάρχουν πάρα πολλά να δεις ή ακόμη και να αγοράσεις στην έκθεση. Αν ξέρετε τι θέλετε τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα. Απολαύστε τις καινούργιες μοτοσυκλέτες που πλαισιώνονται από τα καλλίγραμμα κορίτσια, ανεβείτε πάνω και δοκιμάστε τις… εννοώ τις μοτοσυκλέτες.

Μετά φυσικά την έκθεση και παρόλη την κούραση αξίζει να δείτε και λίγο το Μιλάνο. Πρώτος σταθμός δεν μπορεί να είναι άλλος από την περίφημη πλατεία Duomo με τον επιβλητικό καθεδρικό, την κλειστή γυάλινη στοά (Galleria Vittorio Emanuele) και την περίφημη Σκάλα του Μιλάνου.

Περπατήστε και εξερευνήστε την γύρω περιοχή. Αν σκέφτεστε για ψώνια υπάρχουν τα ακριβά μαγαζιά με τις γνωστές φίρμες αλλά και αρκετές καλές ευκαιρίες.

EICMA 2017 - Η έκθεση μοτοσυκλέτας στο Μιλάνο... χωρίς το κράνος - Ο καθεδρικός στην πλατεία Duomo
Ο καθεδρικός στην πλατεία Duomo

Μια άλλη περιοχή που αξίζει να επισκεφτείτε είναι η περιοχή Navigli. Πάρτε το μετρό και κατεβείτε στην porta Genova. Από εκεί σε 2 λεπτά θα βρίσκεστε στην όμορφη και γραφική περιοχή που παρόλη την κίνηση σου προκαλεί μίαν απίστευτη ηρεμία.

Καθίστε κάπου και απολαύστε το καπουτσίνο σας ή αν είναι ώρα φαγητού υπάρχουν αρκετά καλές επιλογές. Ο δρόμος από την Navigli προς την Duomo είναι κάπου 30 λεπτά και αξίζει τον κόπο να τον περπατήσετε.

Για φαγητό θα σας συνιστούσα να αποφύγετε τα τουριστικά εστιατόρια κοντά στην πλατεία Duomo. Αν θέλετε να φάτε καλά και οικονομικά, τότε πηγαίνετε σε εστιατόρια που συχνάζουν οι ντόπιοι.

Εννοείται θα δοκιμάσετε μοναδικές μακαρονάδες, όσο για πίτσες, ειδικά αν στο εστιατόριο υπάρχει ξυλόφουρνος (forno a legna), τότε θα θέλετε να τρώτε στο ίδιο κάθε μέρα. Με τις τιμές θα εκπλαγείτε. Βρήκαμε πιτσαρίες με εξαιρετικές και χορταστικές πίτσες που στοίχιζαν 4-7 ευρώ.

EICMA 2017 - Η έκθεση μοτοσυκλέτας στο Μιλάνο... χωρίς το κράνος - Η περιοχή Navigli
Η περιοχή Navigli

Όσο αφορά τους Ιταλούς μπορεί να υπάρχουν αρκετοί που δεν μιλούν αγγλικά αλλά η συνενόηση είναι εύκολη, διότι οι Ιταλοί είναι γενικά φιλικοί και προσπαθούν πάντα να βοηθήσουν.

Το Μιλάνο είναι μια κοσμοπολίτικη και μεγάλη πόλη, με αρκετά ενδιαφέροντα και συνδυάζοντας την επίσκεψη με την έκθεση, γίνεται ένας εξαιρετικός προορισμός.
Το Μιλάνο λοιπόν και η Eicma 2018 μας περιμένει.
Θα θέλαμε να ακούσουμε και τις δικές σας εμπειρίες από την έκθεση και το Μιλάνο.

Καλές διαδρομές φορώντας πάντα το κράνος σας.