Παρουσίαση – Honda CB300R 2018

Θέλεις κάτι οικονομικό, νεο-ρετρό, «μαζεμένο» και να μοιάζει σε «χιλιάρι». Και όχι οποιοδήποτε «χιλιάρι», αλλά το ολοκαίνουργιο Honda CB1000R. Δεν θες όμως 125. Θες τη νέα Honda CB300R 2018.

Στην Έκθεση του Μιλάνου έκανε ντεμπούτο η νέα «μεγάλη» εκπρόσωπος της ιστορικής σειράς των «CB», η μοτοσυκλέτα που τραβάει νέο δρόμο σε σχέση με την προκάτοχό της και δημιουργεί μια γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον. Η νέα CB1000R Neo Sports Café όμως δεν ήρθε μόνη της. Είχε μαζί της και τα δύο «παιδιά» της.

Το ένα εξ’ αυτών είναι η επίσης νέα Honda CB300R. Μια μοτοσυκλέτα που φέρει το look της «μαμάς» CB, τον κινητήρα της «αδελφής» CBR300R με τους 31 ίππους και πρωτόγνωρη τεχνολογία για την κατηγορία της, καθώς διαθέτει IMU (Inertial Measurement Unit) για το ABS.

Honda CB300R 2018 και Honda CB1000R 2018
Ποζάροντας δίπλα στην Honda CB1000R. Τι λέτε; Μοιάζουν;
Κινητήρας – Κάντο όπως η «μαμά»

Η μεγαλύτερη CB της οικογένειας χρησιμοποιεί τον κινητήρα της CBR1000RR (αν και παλαιότερης έκδοσης). Με ίδια συνταγή λειτουργεί και η CB300R, η οποία χρησιμοποιεί τον κινητήρα της supersport, CBR300R, με τον ένα κύλινδρο και τα 286cc.

Η απόδοσή του φτάνει τους 31 ίππους και τα 27Nm ροπής, ενώ το πέρασμα της ισχύος περνά στον πίσω τροχό μέσω ενός κιβωτίου έξι σχέσεων.

Πλαίσιο / Αναρτήσεις / Φρένα – Με highlight το εμπρός φρένο και την IMU

Το πλαίσιο της νέας μοτοσυκλέτας των Ιαπώνων είναι ατσάλινο τύπου «trellis» και είναι σχεδιασμένο από την αρχή, ενώ, σύμφωνα με την Honda, συμβάλλει στην διατήρηση του βάρους της μοτοσυκλέτας σε χαμηλά επίπεδα (143kg).

Το πηρούνι στο εμπρός μέρος είναι τηλεσκοπικό με καλάμια διαμέτρου 41mm και δεν ρυθμίζεται, το πίσω monoshock αμορτισέρ όμως έχει πέντε επίπεδα ρύθμισης για την προφόρτιση του ελατηρίου.

Στα φρένα ξεχωρίζει αυτό στο εμπρός μέρος, όπου συναντούμε έναν δίσκο 296mm «παρέα» με μια τετραπίστονη δαγκάνα ακτινικής στήριξης της Nissin.

Στο πίσω μέρος υπάρχει ένας δίσκος 220mm με μια δαγκάνα ενός εμβόλου. Η διαφορά σε σχέση με τον ανταγωνισμό γίνεται όμως με την IMU που έχει τοποθετήσει η Honda στη μοτοσυκλέτα της για το ABS.

Μια τεχνολογία που έχουμε δει σε μεγαλύτερες μοτοσυκλέτες και οι Ιάπωνες υιοθετούν και σε αυτή τους τη μοτοσυκλέτα, καταφέρνοντας να κατανέμει έξυπνα την πέδηση μεταξύ του εμπρός και του πίσω μέρους.

Λοιπά – Μια στυλάτη, μικροσποπική μοτοσυκλέτα

Οι τροχοί είναι 17in με ελαστικά 110/70-17 για το εμπρός μέρος και 150/60-17 για το πίσω. Το ύψος σέλας είναι μόλις 799mm, ένας αριθμός φιλικός για τους πολλούς, καθώς απευθύνεται και σε ανθρώπους μικρότερου αναστήματος και φυσικά στο γυναικείο φύλο.

Το τεπόζιτο είναι χωρητικότητας 10l και ο βενζινάς της γειτονιάς αναμένεται να μη σε συμπαθήσει  ιδιαίτερα, καθώς δεν αναμένεται να είσαι τακτικός του πελάτης. Πιο συγκεκριμένα, η Honda αναφέρει ότι η μοτοσυκλέτα της μπορεί να διανύσει ως και 300 χιλιόμετρα με ένα γεμάτο τεπόζιτο.

Αδιαμφισβήτητα η Honda CB 300R είναι μια μικρογραφία της CB1000R. Οι ομοιότητες μεταξύ των δύο μοτοσυκλετών είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς και δεν θα δυσκολευτείς να καταλάβεις περί τίνος πρόκειται.

Πολλοί θα πουν ότι με αυτό τον τρόπο η «τρακοσάρα» έχασε τον χαρακτήρα της, εμείς θα πούμε ότι παίρνεις ένα εντυπωσιακό πακέτο σε μικρότερη έκδοση και σίγουρα οικονομικότερη. Άλλωστε, ποιός δεν θέλει ένα ακριβό σχέδιο σε οικονομική μορφή;

Honda CB300R 2018 Colours - BT
Τα τέσσερα χρώματα της Honda CB300R. Προτιμούμε την κόκκινη

Ολόκληρη η αποστολή του BikersTime.com και όλα τα νέα μοντέλα της Διεθνούς Έκθεσης του Μιλάνου (EICMA) είναι εδώ.