Παρουσίαση – Aprilia RSV4 RF και RR 2018

Πολλές μοτοσυκλέτες έχουν αναφερθεί από το παρελθόν ως σήμερα με τον όρο ‘Superbike’. Πόσες από αυτές όμως τον δικαιολογούν απόλυτα; Ελάχιστες. Μία από αυτές τις λίγες είναι και η Aprilia RSV4, η οποία στις εκδόσεις RF και RR είναι μια πραγματική Superbike, γεννημένη στους αγώνες.

Η RSV4 ήρθε στις αγορές το 2009 και έκανε απ’ ευθείας αισθητή την παρουσία της τόσο στους δρόμους, όσο και στους αγώνες. Με τα χρόνια εξελίχθηκε, δυνάμωσε και κέρδισε πολλούς Παγκόσμιους Τίτλους, με την Aprilia να περνά την τεχνογνωσία που αποκόμισε από τις πίστες στην έκδοση δρόμου.

Για το 2018 η Aprilia διαθέτει για τρίτη συνεχή χρονιά δύο εκδόσεις για τη μοτοσυκλέτα της, με την RR να αποτελεί την βασική και την RF να αναφέρεται ως η«the fastest RSV4 ever» από την ίδια την εταιρεία, με τα τεχνικά της χαρακτηριστικά να δικαιολογούν τη φράση των Ιταλών.

Aprilia RSV4 RF 2018 Front and Rear
Η νέα Aprilia RSV4 RF 2018
ΚινητήραςΜικροσκοπικός, ελαφρύς, παντοδύναμος!

Ο συμπαγής και στενός κινητήρας της RSV4 είναι σύμφωνα με την Aprilia ότι πιο επαναστατικό και δυνατό έχει κατασκευάσει ποτέ. Οι προσπάθειες της εταιρείας έχουν εστιάσει στην περαιτέρω βελτίωση της αξιοπιστίας και της απόδοσης για το 2018, χωρίς να επηρεάζει τα νούμερα της μέγιστης ισχύος και της ροπής.

Έτσι ο V4 κινητήρας αποδίδει κατά τι περισσότερους από 200 ίππους (201 στις 13.000σαλ) και 115Nm (11,7kg) ροπής, διατηρώντας το χαρακτηριστικό ήχο του και σε αυτή την εξέλιξή του. Το σύστημα της εξάτμισης διαθέτει σιγαστήρα και διπλό αισθητήρα οξυγόνου, ενώ η τροποποιημένη ECU έχει δυνατότητα για 300 επιπλέον στροφές ανά λεπτό.

Οι μεταβλητοί αυλοί εισαγωγής καταργήθηκαν, καθώς οι μηχανικοί της Aprilia έκριναν ότι δεν χρειάζονται πλέον. Αυτή η απόφαση των τεχνικών είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του βάρους των μερών του συστήματος καυσίμου, το οποίο μειώθηκε κατά 500gr.

Τα έμβολα είναι νέα και κατασκεύαστηκαν με γνώμονα το χαμηλό βάρος και την αντοχή στην τριβή, ενώ και οι μπιέλες έχουν περάσει από διαδικασία λείανσης για ακόμη μεγαλύτερη μείωση της τριβής.

Νέος είναι και ο χρονισμός των βαλβίδων, ενώ το κιβώτιο διαθέτει γραμμικό αισθητήρα που υπόσχεται άψογη λειτουργία στις αλλαγές των ταχυτήτων.

Πλαίσιο / Αναρτήσεις / ΦρέναΚορυφαίο πακέτο για απόλυτη οδηγική εμπειρία
Aprilia RSV4 RF 2018 Suspension
Πλαίσιο και αναρτήσεις που ρυθμίζονται κυριολεκτικά στα πάντα!

Το πλαίσιο των RSV4 RF και RR 2018 παραμένει πιστό στις αρχές του, διατηρώντας το προνόμιο των ρυθμίσεων σε αυτό. Η Superbike της Aprilia είναι η μοναδική μοτοσυκλέτα που προσφέρει αυτή τη δυνατότητα στους αναβάτες της, αφήνοντας τους να αλλάξουν θέση στον κινητήρα, γωνία στο πιρούνι, τη θέση του άξονα περιστροφής του ψαλιδιού και το ύψος της ουράς.

Σε συνδυασμό με τις πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις της Sachs (στην έκδοση RR) ή της Öhlins (στην έκδοση RF), η Aprilia RSV4 είναι η Superbike με τις περισσότερες δυνατές ρυθμίσεις για τον αναβάτη της. Έτσι, η δικαιολογία «δεν μου ταιριάζει» δεν είναι πλέον και τόσο πειστική.

Πιο συγκεκριμένα, η RF διαθέτει το κορυφαίο πιρούνι της Σουηδικής εταιρείας αναρτήσεων (Öhlins), με το NIX να δεσπόζει στο εμπρός μέρος. Διαθέτει επίστρωση TIN και ρυθμίζεται ως προς την προφόρτιση των ελατηρίων, την επαναφορά και την υδραυλική συμπίεσή του. Τις ίδιες ρυθμίσεις φέρει και το πιρούνι της Sachs για την έκδοση RR.

Στο πίσω μέρος της η RF φέρει αμορτισέρ της Öhlins με piggy-back, πλήρως ρυθμιζόμενο ως προς την προφόρτιση του ελατηρίου, την επαναφορά και την υδραυλική συμπίεση, ενώ μπορεί να ρυθμιστεί και το μεταξόνιο. Η τελευταία ρύθμιση δεν είναι διαθέσιμη στην έκδοση RR με τις αναρτήσεις της Sachs, οι υπόλοιπες όμως είναι διαθέσιμες.

Στον τομέα των φρένων οι δύο εκδόσεις μοιράζονται τα κορυφαία προϊόντα της Brembo, με τους δίσκους των 330mm να είναι έτοιμοι να τα βγάλουν πέρα και στις πιο δύσκολες περιπτώσεις. Σύμμαχός τους είναι οι monoblock ακτινικές δαγκάνες των τεσσάρων εμβόλων, η ακτινική τρόμπα και το μεταλλικό σωληνάκι.

Το πίσω φρένο φέρει έναν δίσκο 220mm με μια δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo και μεταλλικό σωληνάκι υψηλής πίεσης. Για την αποφυγή της ολίσθησης κατά το φρενάρισμα φροντίζει το ABS της Bosch, το οποίο έχει και λειτουργία για τις στροφές (Cornering ABS).

Το ABS ρυθμίζεται σε τρία επίπεδα, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα απενεργοποίησής του. Με το ABS συνεργάζεται και το σύστημα RLM (Rear Liftup Mitigation), που αποτρέπει την ανύψωση του πίσω τροχού κατά το σκληρό φρενάρισμα.

Το βάρος της μοτοσυκλέτας βρίσκεται λίγο πάνω από τα 200kg, με το τεπόζιτο των 18.5l γεμάτο (204kg).

Πακέτο ΗλεκτρονικώνΠλήρες πακέτο βγαλμένο από τις πίστες
Aprilia RSV4 RF 2018 Dash
Νιώθεις Aleix Espargaro όταν έχεις αυτό το θέαμα εμπρός σου

Η νέα RSV4 διαθέτει το νέο Ride-by-Wire γκάζι και το APRC (Aprilia Performance Ride Control) που συναντήσαμε και στο «γυμνό» μοντέλο των Ιταλών, την V4 1100 Tuono RR και Factory. Είναι όμως τόσο γεμάτο πακέτο ηλεκτρονικών, που αξίζει να το θυμηθούμε και πάλι.

Η επανατοποθέτηση της αδρανειακής πλατφόρμας που επιτρέπει τη λειτουργία του APRC έχει άριστη ανίχνευση των δυναμικών συνθηκών της μοτοσυκλέτας, οδηγώντας σε αποτελεσματικές στρατηγικές ηλεκτρονικού ελέγχου.

Το πακέτο ηλεκτρονικών των δύο εκδόσεων περιλαμβάνει Traction Control 8 επιπέδων (το οποίο μπορείς να ρυθμίσεις και χωρίς να κλείσεις το γκάζι), ενώ με τον ίδιο τρόπο μπορείς να ρυθμίσεις και το τριών επιπέδων Anti-Wheelie της μοτοσυκλέτας.

Υπάρχει σύστημα Launch Control τριών επιπέδων (μόνο για την πίστα), ενώ το Quick Shift της Aprilia επιτρέπει αλλαγές χωρίς κλείσιμο του γκαζιού ή πάτημα του συμπλέκτη τόσο για το ανέβασμα, όσο και για το κατέβασμα των ταχυτήτων.

Επιπρόσθετα υπάρχει περιοριστής ταχύτητας για τα Pit και Cruise Control, στοιχεία που δείχνουν ότι η RSV4 είναι έτοιμη να αγωνιστεί και συνάμα να βγει στο δρόμο για μια πιο χαλαρή βόλτα. Τέλος, η ψηφιακή TFT οθόνη έχει δύο διαφορετικές ‘σελίδες’, μία για τον δρόμο και μια αγωνιστική, με ειδικό φωτισμό για την ημέρα και τη νύκτα.

Το V4-MP είναι η πλατφόρμα πολυμέσων της Aprilia, η οποία επιτρέπει τη σύνδεση της μοτοσυκλέτας με το κινητό σου τηλέφωνο και που βρίσκεται στον εργοστασιακό εξοπλισμό της έκδοσης RF και στον προαιρετικό εξοπλισμό της έκδοσης RR.

ΛοιπάΧρώματα και… αρώματα
Aprilia RSV4 RF 2018 Tank
Προσοχή στη λεπτομέρεια και ετνυπωσιακές χρωματικές επιλογές

Δύο εκδόσεις από την Aprilia, με ξεχωριστές χρωματικές επιλογές που τις κάνει να διαφέρουν. Η RR διατίθεται σε δύο ματ αποχρώσεις, με τη μία να έχει το μαύρο ως βάση και την άλλη να έχει το γκρι. Και οι δύο επιλογές συνδυάζονται με κόκκινους αλουμινένιους τροχούς τριών μπράτσων, με ελαστικά 120/70-17 για τον εμπρός τροχό και 200/55-17 για τον πίσω.

Η RF έρχεται με την χρωματική επιλογή που ονομάζεται «Superpole», δείχνοντας τις αγωνιστικές της καταβολές με τόνους του μαύρου και του κόκκινου. Οι τροχοί είναι και σε αυτή την περίπτωση κόκκινοι, είναι όμως σφυρήλατοι και με 5 χωρισμένα στα 2 μπράτσα. Οι διαστάσεις των ελαστικών είναι ίδιες όπως και στην RR.

 

Η Aprilia RSV4 μπορεί εξωτερικά να θυμίζει έντονα την πρώτη έκδοση που είδαμε πριν σχεδόν εννέα χρόνια, καταφέρνει όμως με συνεχή εξέλιξη να διατηρείται στις πρώτες θέσεις της κατηγορίας της χωρίς να μεταβάλλεται ριζικά.

Άλλωστε, όταν πρωτοπαρουσιάσθηκε ήταν εμπρός από την εποχή της, καταφέρνοντας ως και σήμερα να προσφέρει επιλογές στους αναβάτες που δεν συναντάμε σε άλλες μοτοσυκλέτες παραγωγής. Γιατί λοιπόν να αλλάξεις κάτι το οποίο είναι ήδη τόσο καλό;

Aprilia RSV4 RF 2018 Right


Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την διαθεσιμότητα και τις τιμές των δύο μοντέλων στην Κυπριακή αγορά μπορείτε να βρείτε εδώ.