Honda Gold Wing GL1000 1975 – Ένας θρύλος γεννιέται

Στην πρόσφατη έκθεση μοτοσυκλέτας στο Μιλάνο (Eicma 2017), η Honda παρουσίασε την Gold Wing 2018. Ταυτόχρονα όμως στο περίπτερο της είχε παραταγμένα στην σειρά και τα πιο παλιά μοντέλα, για να μας θυμίσει την εξέλιξη. Μπροστά φυσικά η πρώτη Gold Wing. Μια κίτρινη GL1000, που έμοιαζε μικρή μπροστά στους μεταγενέστερους γίγαντες. Κατά ακρίβεια το κίτρινο χρώμα είναι του 1976.

Η μεταμόρφωση από την Gold Wing GL1000 που βγήκε στην αγορά το 1975, μέχρι την Gold Wing 2018, είναι εκπληκτική. Αν το 1975 μας έδειχναν μια φωτογραφία της Gold Wing 2018, δεν θα ήταν τίποτα λιγότερο από έργο επιστημονικής φαντασίας.

Honda Gold Wing GL1000 1975 - Ένας θρύλος γεννιέται - Eicma 2017 Η εμφάνιση της Honda Gold Wing 2018
Eicma 2017 – Η εμφάνιση της Honda Gold Wing 2018

Η Honda λοιπόν μας έδωσε την ευκαιρία να θυμηθούμε την πρώτη Honda Gold Wing GL1000. Ας πάμε λοιπόν το χρόνο πίσω στο 1975 και να δούμε, πως ήταν η μοτοσυκλέτα και τί την έκανε τόσο δημοφιλή, ώστε από τότε να αποτελεί το βαρύ πυροβολικό της Ιαπωνικής εταιρείας.

Το 1972 μια ομάδα τεχνικών της Honda με επικεφαλής τον Shoichiro Irimajiri, είχαν σαν στόχο να φτιάξουν τον «βασιλιά των μοτοσυκλετών». Μια μοτοσυκλέτα που είχε σαν κύριο σκοπό να κατακτήσει την Αμερικάνικη αγορά.

Βλέποντας πόσο δημοφιλής είναι η Harley Davidson 1200cc, αποφάσισαν να κατασκευάσουν μια μοτοσυκλέτα που θα ήταν δυνατή, μεγάλη και πολυτελής. Ήθελαν να φτιάξουν μια μοτοσυκλέτα που να ξεχωρίζει.

Στην αρχή, το prototype το οποίο ονομάστηκε Μ1, είχε κινητήρα 1470cc με 6 κυλίνδρους, αλλά το μέγεθος δημιουργούσε προβλήματα στον χειρισμό, έτσι πήραν την απόφαση και την άλλαξαν.

Το 1974 στην έκθεση της Κολωνίας παρουσίασαν μια μοτοσυκλέτα 999cc, με 4 κυλίνδρους. Ήταν η πρώτη Ιαπωνική υδρόψυκτη τετράχρονη μοτοσυκλέτα, καθώς και η πρώτη με άξονα μετάδοσης κίνησης. Το όνομα το πήρε από το λογότυπο της Honda, θέλοντας να τονίσουν έτσι και την πρόθεση της εταιρείας, η Gold Wing να αποτελεί την ναυαρχίδα τους.

Honda Gold Wing GL1000 1975 - Ο θρύλος γεννιέται
Honda Gold Wing GL1000 1975 – Ο θρύλος γεννιέται

Μια σημαντική μοτοσυκλέτα για την ιστορία και για την Honda, η οποία στην σημερινή εποχή δεν θα την τοποθετούσες στην κατηγορία των τουριστικών, αλλά μάλλον στις γυμνές.

Δεν είχε ούτε φαίρινγκ ούτε βαλίτσες, ενώ το 19 λίτρων ρεζερβουάρ που βρισκόταν κάτω από την σέλα – για καλύτερο κέντρο βάρους, έδινε μόνο 160 χλμ. αυτονομία. Στο ψεύτικο ρεζερβουάρ μπροστά, υπήρχε μικρός αποθηκευτικός χώρος.

Η Gold Wing GL1000 δεν ήταν η τέλεια τουριστική μοτοσυκλέτα, αλλά ήταν μια μοτοσυκλέτα που μπορούσες να βελτιώσεις με διάφορα αξεσουάρ και αυτό την έκανε δημοφιλή, ιδιαίτερα στις Η.Π.Α. Μια αγορά που τους αρέσουν οι μεγάλες και οι custom μοτοσυκλέτες.

Η Honda δεν είχε προνοήσει για αξεσουάρ, αλλά οι αγοραστές, έχοντας μίαν εξαιρετικά αξιόπιστη και δυνατή μοτοσυκλέτα, προσπαθούσαν να την βελτιώσουν όσο αφορά τον τουριστικό τομέα. Αυτό έδωσε την ευκαιρία σε άλλες εταιρείες να προσφέρουν τα αξεσουάρ, αλλά και τους ιδιοκτήτες να την προσαρμόσουν στα δικά τους γούστα.

Η Honda όμως, παρακολουθώντας την αγορά και το τι θέλει ο κόσμος, το 1980 παρουσίασε την GL1100 Interstate. Την πρώτη πραγματικά τουριστική Gold Wing, η οποία είχε περισσότερη δύναμη, βαλίτσες, ζελατίνα και τα υπόλοιπα αξεσουάρ, που κάνουν το ταξίδι πιο άνετο. Να σημειώσουμε ότι ήταν και η πρώτη τουριστική μοτοσυκλέτα από την Ιαπωνία. Ο θρύλος εδραιώθηκε.

Ας επιστρέψουμε όμως πίσω στην πρώτη Gold Wing.
Ο τετρακύλινδρος επίπεδος κινητήρας, πανίσχυρος για τουριστική μοτοσυκλέτα, είχε απόδοση 80 ίππους στις 7.500 στροφές. Αυτό όμως που την έκανε να ξεχωρίζει, ήταν η ομαλή παροχή ισχύος και η δυνατότητα σταθερής οδήγησης, σε μεγάλες αποστάσεις. Μπορούσες να οδηγήσεις με μεγάλη ταχύτητα σταθερά για αρκετή ώρα, χωρίς πρόβλημα.

Το πλαίσιο ήταν ατσάλινο σωληνωτό. Στις αναρτήσεις μπροστά το πιρούνι είχε διάμετρο 37mm και η διαδρομή 142.24mm, ενώ οι πίσω αναρτήσεις, είχαν διαδρομή 86.36mm.

Honda Gold Wing GL1000 1975 - Η κίτρινη Gold Wing του 1975 στην Eicma 2017
Η κίτρινη Gold Wing του 1976 στην Eicma 2017

Το βάρος γεμάτη ήταν 290 κιλά. Ένα βάρος αρκετά μεγάλο για τις λεπτές σχετικά αναρτήσεις, ώστε να παρουσιάζει μερικές αναταράξεις στα δυνατά φρεναρίσματα. Στα φρένα μπροστά είχε δύο δίσκους των 280mm, ενώ πίσω ένα δίσκο των 290mm.

Το ύψος της όχι και τόσο άνετης σέλας – αφού ήταν πολύ λεπτή, ήταν στα 800mm. Το τιμόνι μεγάλο και η θέση οδήγησης όρθια, αλλά χωρίς να υπάρχει προστασία ήσουν εκτεθειμένος στον αέρα. Φυσικά εκείνη την εποχή ίσως να μην υπήρχαν και πολλές μοτοσυκλέτες με προστασία.

Ο τροχός μπροστά ήταν 19 ιντσών, ενώ πίσω ήταν 17 ιντσών. Η GL1000 ήταν μια επαναστατική για την εποχή μοτοσυκλέτα. Τεχνολογικά δεν υπήρχε κάτι το εξαιρετικό η ιδιαίτερο, αλλά το ότι ήταν μια καλοφτιαγμένη σε όλους τους τομείς μοτοσυκλέτα, έθεσε τον πήχη ψηλά.

Φυσικά κάποια μειονεκτήματα υπήρχαν, όπως π.χ. το πρόβλημα στο φρενάρισμα σε βρεγμένο έδαφος που παρουσιάστηκε στην αρχή, αλλά η Honda φρόντισε ώστε να διορθωθούν άμεσα. Ήταν μια ήρεμη, αθόρυβη και άνετη μοτοσυκλέτα για το μεγάλο ταξίδι.

Πως αλλάζουν οι καιροί και που έχουμε φθάσει. Όταν παρουσιάστηκε η GL1000 θεωρήθηκε από πολλούς ειδικά στην Ευρώπη, βαριά και χωρίς συγκινήσεις μοτοσυκλέτα. Με τα σημερινά δεδομένα είναι μια απλή συνηθισμένη μοτοσυκλέτα.

Αν την συγκρίνεις με την καινούργια που το βάρος είναι γύρω στα 400 κιλά, τότε αντιλαμβάνεσαι πόσο μικρή φαίνεται. Δεν είχε τίποτα από αυτά που σήμερα θεωρούμε ως δεδομένα και σημαντικά σε μια τουριστική μοτοσυκλέτα, όμως ας μην ξεχνούμε ότι και τα ταξίδια με μοτοσυκλέτα, δεν ήταν και τόσο διαδεδομένα.

Ήταν κάτι που λίγοι τολμούσαν και αυτοί δεν χρειάζονταν πολλά. Μια αξιόπιστη καλή μοτοσυκλέτα και κάπου να δένουν ένα σακίδιο, συνήθως ήταν αρκετά.

Η Ιαπωνική εταιρεία, είχε σαν στόχο να φτιάξει μια μεγάλη και πολυτελή τουριστική για την Αμερικάνικη αγορά και τελικά το πέτυχε. Η σημερινή Gold Wing, εκτός από το όνομα, δεν έχει τίποτα κοινό με την GL1000.

Όμως αυτή η μοτοσυκλέτα ήταν η βάση, ώστε να δημιουργηθεί ένας θρύλος και ένα όνομα βαρύ στον κόσμο της μοτοσυκλέτας. Η διορατικότητα κάποιων ανθρώπων που είδαν ποια μοτοσυκλέτα ήταν ιδανική για την Αμερικάνικη αγορά, μας έδωσε την Gold Wing.

Η Gold Wing έγινε πρότυπο και συνώνυμη για τις μεγάλες και άνετες τουριστικές μοτοσυκλέτες, όχι μόνο για την αγορά των Η.Π.Α., αλλά για το παγκόσμιο, σημειώνοντας μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Η Gold Wing GL1000 αποτελεί μια σημαντική μοτοσυκλέτα για την ιστορία, αλλά ιδιαίτερα για την Ιαπωνική εταιρεία. Από το 1975 ξεκίνησε μια κατηγορία μοτοσυκλετών, στην οποία κυριαρχεί μέχρι σήμερα, παρόλο τον ανταγωνισμό.

Η Gold Wing παραμένει σταθερά στην κορυφή, αφού η Honda δεν δείχνει να επαναπαύεται στον θρόνο της και όταν χρειάζεται κάνει τις ανάλογες αλλαγές, ώστε να προσαρμόζεται στις ανάγκες της εποχής και της αγοράς.

Η GL1000, είναι σίγουρα μια από τις μοτοσυκλέτες που αξίζει να θυμόμαστε και να αναφερόμαστε.
Θα ήταν πράγματι ενδιαφέρον να ακούσουμε από άτομα που ήταν ιδιοκτήτες και που οδήγησαν την GL1000.