EICMA 2017 – Παρουσίαση – Aprilia V4 1100 Tuono RR και Factory 2018

Η Aprilia παρουσίασε τις δύο φετινές εκδόσεις των Aprilia V4 1100 Tuono RR και Factory 2018, των naked μοτοσυκλετών που αποτελλούνται σε διαφορετικό βαθμό από την ίδια βάση· την επτά φορές Παγκόσμια Πρωταθλήτρια SBK, RSV4.

Οι ‘γυμνές’ μοτοσυκλέτες της κατηγορίας του λίτρου που κυκλοφορούν στην αγορά, είναι πολλές. Άλλες εστιάζουν στην απόδοση, άλλες στην εμφάνιση, ελάχιστες είναι όμως αυτές που δεν κάνουν συμβιβασμούς. Μία εξ’ αυτών, είναι και η Tuono.

Μια μοτοσυκλέτα η οποία επιβεβαιώνεται από την ιστορία, ως η μοναδική Superbike που αλλάζει ‘ρούχα’ και ύφος για να κυριαρχίσει στον δρόμο. Ανέκαθεν άλλωστε, οι Tuono φημίζονταν ότι ήταν Superbikes με ψηλότερο τιμόνι και λιγότερα πλαστικά, οι οποίες διατηρούσαν τις εξαιρετικές επιδόσεις των αδελφών τους.

Η Ιταλική φίρμα έχει ετοιμάσει την μοτοσυκλέτα της σε δύο εκδόσεις. Η V4 1100 Tuono RR απευθύνεται στους απαιτητικούς. Η Factory έκδοση όμως, απευθύνεται στους πολύ απαιτητικούς. Αυτούς που θέλουν μια κορυφαία naked μοτοσυκλέτα, εξοπλισμένη με τα προϊόντα της RSV4 RF.

Aprilia V4 1100 Tuono RR και Factory 2018
Εννοείται ότι η Aprilia V4 1100 Tuono Factory ήταν στην φετινή EICMA και εμείς δεν θα μπορούσαμε να γυρίσουμε χωρίς μια φωτογραφία της

ΚινητήραςΟ μοναδικός V4 της κατηγορίας

Aprilia V4 1100 Tuono RR και Factory 2018 engine
Ο V4 κινητήρας των 1077cc και των 175 ίππων

Ο κινητήρας της V4 1100 Tuono είναι τετρακύλινδρος, υδρόψυκτος, με δύο επικεφαλής εκκεντροφόρους και τέσσερις βαλβίδες ανά κύλινδρο. Η ιδιαίτερη σχεδίαση ‘V’ προσφέρει τη δυνατότητα για ένα εξαιρετικά συμπαγές κινητήρα και ένα ίδιας φιλοσοφίας πλαίσιο.

Επιπρόσθετα, αυτή η σχεδίαση έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη συγκέντρωση του βάρους, ενώ οι τεχνικοί της Aprilia αναφέρουν ότι η εξέλιξη του κινητήρα έχει επιφέρει βελτίωση τόσο στην αξιοπίστία, όσο και στην απόδοσή του, χωρίς μάλιστα να θυσιαστεί ο χαρακτήρας του.

Πιο συγκεκριμένα, οι πύροι των πιστονιών έχουν δεχθεί επίστρωση DLC (Diamond Like Carbon) και οι μπιέλες έχουν λειανθεί, μειώνοντας τις μηχανικές τριβές και αυξάνοντας παράλληλα την αξιοπιστία.

Οι θάλαμοι καύσης δεν δημιουργούνται πια με την μέθοδο σύντηξης, αλλά με μια πιο εξειδικευμένη μηχανική διαδικασία, για αρτιότερο αποτέλεσμα. Για όσους τα παραπάνω είναι ‘περιττά’ και προτιμούν να ‘μιλήσουν’ οι αριθμοί, να πούμε ότι το εργοστάσιο του Noale ανακοινώνει 175 ίππους στις 11.000σαλ και 121 Nm (12.33kg) ροπής. Υπεραρκετά για μια naked μοτοσυκλέτα, σωστά;

Μάλιστα, με μικρές τροποποιήσεις στην ECU, η νέα V4 1100 Tuono έχει τη δυνατότητα να φτάσει 500σαλ πιο ψηλά σε σχέση με την περσινή έκδοση, ενώ η ισχύς του V4 κινητήρα περνά στον πίσω τροχό μέσω ενός κιβωτίου 6 σχέσεων.

Αυτό διαθέτει γραμμικό αισθητήρα που εγγυάται άψογη λειτουργία αλλαγής ταχυτήτων, ενώ συνεργάζεται με έναν υγρό, πολύδισκο συμπλέκτη με σύστημα ολίσθησης και το quickshifter της εταιρείας (Aprilia Quick Shift – AQS).

Πλαίσιο / Αναρτήσεις / ΦρέναΤι άλλο να ζητήσεις από μια ‘γυμνή’;

Aprilia V4 1100 Tuono RR και Factory 2018 front
Φρένα, πλαίσιο, αναρτήσεις… όλα κορυφαία. Όταν αντικρίσεις αυτή την εικόνα στους καθρέπτες σου, ετοιμάσου για δύσκολη «μάχη»

Το πλαίσιο της μοτοσυκλέτας προέρχεται σχεδόν αυτούσιο από την Superbike, RSV4, είναι αλουμινένιο δύο δοκών και φέρει πρεσσαριστά αλλά και χυτά μέρη. Ένα κορυφαίο πλαίσιο όμως χρειάζεται και τα ανάλογα φρένα και αναρτήσεις για να δείξει όλες του τις αρετές και η Aprilia έχει εφοδιάσει τα μοντέλα της με κορυφαία προϊόντα.

Η βασική έκδοση RR διαθέτει προϊόντα της Sachs, με το πηρούνι των 43mm να ρυθμίζεται πλήρως ως προς την προφόρτιση, τη συμπίεση και την επαναφορά του. Η πίσω ανάρτηση διαθέτει piggy-back και φέρει τις ίδιες ρυθμίσεις που έχει το μπροστινό σύστημα της ανάρτησης. Της ίδιας εταιρείας είναι και το σταμπιλιζατέρ.

Από την άλλη πλευρά, έχουμε την έκδοση Factory. Τη μοτοσυκλέτα που διαθέτει τα χρυσά προϊόντα της Öhlins, με το πηρούνι NIX της εταιρείας να δεσπόζει στο εμπρός μέρος. Φυσικά και είναι πλήρως ρυθμιζόμενο, ενώ σύμφωνα με την εταιρεία εξοικονομέι 400 γραμμάρια σε σχέση με αυτό της προηγούμενης γενιάς.

Συνδυάζεται με το πίσω αμορτισέρ των Σουηδών, το οποίο ρυθμίζεται ως προς την προφόρτιση του ελατηρίου, την υδραυλική συμπίεση και την επαναφορά του, ενώ μέσω αυτού και των συνδέσμων (progressive linkages) στους οποίους εδράζει , μπορεί να ρυθμιστεί και το ύψος της μοτοσυκλέτας. Σε αυτή την περίπτωση το σταμπιλιζατέρ είναι της Öhlins.

Η καταγωγή της V4 1100 Tuono είναι εμφανής και στο σύστημα πέδησης, καθώς τα φρένα της Brembo που χρησιμοποιούνται στην RSV4 έχουν περάσει αυτούσια στη naked μοτοσυκλέτα των Ιταλών. Ένα ζευγάρι δίσκων των 330mm μαζί με δαγκάνες monobloc M50, μεταλλικά σωληνάκια φρένων και μια ακτινική τρόμπα αναλαμβάνουν την ακινητοποίηση του συνόλου.

Για το πίσω φρένο υπάρχουν προϊόντας της ίδιας εταιρείας, με τον μονό δίσκο να έχει διάμετρο 220mm και μια δαγκάνα δύο εμβόλων. Και σε αυτή την περίπτωση το σωληνάκι του φρένου είναι μεταλλικό, ενώ το εμπρός και πίσω φρένο συνεργάζονται με το ABS της Bosch, το οποίο έχει λειτουργία και για τις στροφές.

Το ABS της Bosch ρυθμίζεται σε τρία επίπεδα, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα απενεργοποίησής του. Με το ABS συνεργάζεται και το σύστημα RLM (Rear Liftup Mitigation), που αποτρέπει την ανύψωση του πίσω τροχού κατά το σκληρό φρενάρισμα.

Το βάρος της μοτοσυκλέτας έχει παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, καθώς δεν ξεπερνά τα 209kg με το 18,5l ρεζερβουάρ της γεμάτο.


Ολόκληρη η αποστολή του BikersTime.com και όλα τα νέα μοντέλα της Διεθνούς Έκθεσης του Μιλάνου (EICMA) είναι εδώ.

Πακέτο ΗλεκτρονικώνΑλά Superbike!

Aprilia V4 1100 Tuono RR και Factory 2018 DASH
Υπερπλήρης πίνακας οργάνων με θέα που θυμίζει MotoGP…

Οι νέες V4 1100 Tuono RR και Factory  διαθέτουν το τέταρτης γενιάς APRC (Aprilia Performance Ride Control), το οποίο συνεργάζεται αρμονικά με την ηλεκτρονική διαχείριση του Ride-By-Wire γκαζιού της μοτοσυκλέτας.

Ως εκ τούτου έχει επιτραπεί η εξάλειψη όλων των περιττών στοιχείων ηλεκτρονικής διαχείρισης του σώματος της πεταλούδας, εξοικονομώντας έτσι 590 γραμμάρια.

Η επανατοποθέτηση της αδρανειακής πλατφόρμας που επιτρέπει τη λειτουργία του APRC έχει άριστη ανίχνευση των δυναμικών συνθηκών της μοτοσυκλέτας, οδηγώντας σε αποτελεσματικές στρατηγικές ηλεκτρονικού ελέγχου.

Το πακέτο ηλεκτρονικών των δύο εκδόσεων περιλαμβάνει Traction Control 8 επιπέδων (το οποίο μπορείς να ρυθμίσεις και χωρίς να κλείσεις το γκάζι), ενώ με τον ίδιο τρόπο μπορείς να ρυθμίσεις και το τριών επιπέδων Anti-Wheelie της μοτοσυκλέτας.

Υπάρχει σύστημα Launch Control τριών επιπέδων (μόνο για την πίστα), ενώ το Quick Shift της Aprilia επιτρέπει αλλαγές χωρίς κλείσιμο του γκαζιού ή πάτημα του συμπλέκτη τόσο για το ανέβασμα, όσο και για το κατέβασμα των ταχυτήτων.

Επιπρόσθετα υπάρχει περιοριστής ταχύτητας για τα Pit και Cruise Control, στοιχεία που δείχνουν ότι η V4 1100 Tuono είναι και της πίστας αλλά και του ταξιδιού. Τέλος, η ψηφιακή TFT οθόνη έχει δύο διαφορετικές ‘σελίδες’, μία για τον δρόμο και μια αγωνιστική, με ειδικό φωτισμό για την ημέρα και τη νύκτα.

Το V4-MP είναι η πλατφόρμα πολυμέσων της Aprilia, η οποία επιτρέπει τη σύνδεση της μοτοσυκλέτας με το κινητό σου τηλέφωνο και που βρίσκεται στον προαιρετικό εξοπλισμό της V4 1100 Tuono.

ΛοιπάΟι τελικές πινελιές

Οι δύο εκδόσεις έρχονται με διαφορετικές χρωματικές επιλογές, με την RR να διατίθεται σε γκρίζο με κόκκινινο χρώμα ή μαύρο με κόκκινο, με τις επίσημες ονομασίες να είναι η grigio Portimao και nero Assen. Η Factory έκδοση στα νέα “Superpole” χρώματα και ξεχωρίζει με τις εντυπωσιακές χρωματικές της λεπτομέρειες και φυσικά τις ολόχρυσες αναρτήσεις της.

Οι δύο μοτοσυκλέτες φέρουν τους ίδιους αλουμινένιους τροχούς, με την μόνη διαφορά να εντοπίζεται στο πίσω ελαστικό. Η έκδοση RR διαθέτει ελαστικό 190/55-17 ενώ η Factory 200/55-17. Τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι της Pirelli, με την βασική έκδοση να έχει τα Diablo Rosso III, τη στιγμή που η Factory διαθέτει τα Diablo SuperCorsa της ίδιας εταιρείας.

Aprilia V4 1100 Tuono RR και Factory 2018

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την διαθεσιμότητα και τις τιμές των δύο μοντέλων στην Κυπριακή αγορά μπορείτε να βρείτε εδώ.