Παρουσίαση – Suzuki DL V-Strom 1000 και V-Strom 1000XT 2018

Η Suzuki αποκάλυψε τις νέες μεγάλες V-Strom (1000 και 1000XT) πριν το τέλος του 2016, όμως το έτος το οποίο θα λανσαρισθούν οι νέες touring μοτοσυκλέτες των Ιαπώνων είναι το 2018. Άλλωστε, όπως οι ίδιοι αναφέρουν, μια μοτοσυκλέτα που παράγεται μέσα στο 2017, ανήκει στην γκάμα του 2018.

Οι μεγάλου κυβισμού adventure μοτοσυκλέτες έχουν πληθύνει αρκετά το τελευταίο διάστημα, με νέους διεκδικητές να μπαίνουν κάθε χρόνο στο παιχνίδι της κορυφής. Η πρώτη Suzuki V-Strom 1000 έκανε την πρώτη εμφάνισή της πίσω στο 2002, όντας μια touring μοτοσυκλέτα με ασφάλτινες καταβολές.

Το 2014 η μοτοσυκλέτα του Hamamatsu δέχθηκε μεγάλες αλλαγές, καθώς χτίστηκε γύρω από μια εντελώς νέα βάση. Για του χρόνου οι αλλαγές είναι και πάλι πολλές, σε μια προσπάθεια της Suzuki να μείνει στη μάχη της κορυφαίας adventure μοτοσυκλέτας.

Ξεκινώντας από τα νέα πλαστικά μέρη, συναντούμε ένα στυλ που θυμίζει αρκετά την εμφάνιση της μικρότερης V-Strom που παρουσιάασθηκε ήδη το 2017. Εκείνη με τη σειρά της μιμήθηκε κάπως την εμφάνιση της παλαιότερης DR-Big, με το χαρακτηριστικό μακρύ ρύγχος στο εμπρός μέρος να θυμίζει τους δεσμούς συγγένειας μεταξύ των μοτοσυκλετών.

Την πιο adventure εμφάνιση της νέας V-Strom 1000 τονίζουν οι χούφτες στο τιμόνι και το κάλλυμα του κινητήρα, τα οποία έχουν προστεθεί στον εργοστασιακό εξοπλισμό και των δύο εκδόσεων της μοτοσυκλέτας. Νέος είναι και ο ανεμοθώρακας, ο οποίος είναι ρυθμιζόμενος τόσο στο ύψος, όσο και στην γωνία του.

Suzuki V-Strom 1000 2018 new windscreen
Ο νέος ρυθμιζόμενος ανεμοθώρακας των V-Strom 1000 και V-Strom 1000XT

Οι διαφορές των V-Strom 1000 και 1000XT εντοπίζονται στο τιμόνι αλλά και τους τροχούς, με την XT να διαθέτει το πιο στιβαρό αλουμινένιο τιμόνι το οποίο προσθέτει πόντους adventure εμφάνισης.

Το ίδιο κάνουν και οι τροχοί της DID με τις ακτίνες, οι οποίοι όμως έχουν τα ίδια ελαστικά πρώτης τοποθέτησης όπως και στην βασική έκδοση. Η Bridgestone τροφοδοτεί τις μοτοσυκλέτες της Suzuki με ένα εμπρός ελαστικό 110/80R19 και ένα 150/70R17 για το πίσω.

Ο κινητήρας της προηγούμενης V-Strom με τους δύο κυλίνδρους και τα 1.037cc έχει μεταφερθεί και στο νέο μοντέλο, όμως η Suzuki αποφάσισε να κάνει το πακέτο πιο ελκυστικό και εδώ. Τοποθέτησε λοιπόν το Easy Start System, το οποίο επιτρέπει την εκκίνηση του κινητήρα με το πάτημα ενός μόνο κουμπιού.

Επιπρόσθετα το Low RPM Assist ανεβάζει αυτόματα τις στροφές όταν εκκινείς από στάση, ενώ βοηθά τη μοτοσυκλέτα όταν οδηγείς με λίγες στροφές και χαμηλή ταχύτητα, αποφεύγοντας το ενδεχόμενο να σβήσει η μοτοσυκλέτα.

Η νέα V-Strom δέχθηκε αναβαθμίσεις και στο ηλεκτρονικό της πακέτο, με την Suzuki να τοποθετεί μια μονάδα IMU πέντε αξόνων. Το cornering ABS είναι μέρος αυτής, ενώ υπάρχει και σύστημα το οποίο ενεργοποιεί το πίσω φρένο όταν πατάς το εμπρός, διατηρώντας την ισορροπία στη μοτοσυκλέτα.

Suzuki V-Strom 1000 2018 IMU
Αυτή είναι η IMU των πέντε αξόνων από την Bosch

Τέλος να πούμε ότι το Traction Control που έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του για πρώτη φορά στη V-Strom το 2014, παρεμένει δίχως αλλαγές και στην νέα μοτοσυκλέτα.

Μακρύς είναι και ο κατάλογος των αξεσουάρ για τις δύο εκδόσεις της μοτοσυκλέτας, με την βασική τριπλέτα βαλιτσών να είναι ίσως το πρώτο που αναζητά ένας ιδιοκτήτης από την νέα του V-Strom. Η κεντρική βαλίτσα είναι διαθέσιμη σε δύο εκδόσεις, με τη μία να είναι χωρητικότητας 35l και την άλλη να είναι 55l.

Η σέλα θα διατίθεται σε δύο εκδόσεις (ψηλότερη και χαμηλότερη), ενώ στον προεραιτικό εξοπλισμό ανήκουν ακόμη το κεντρικό σταντ, η ψηλότερη ζελατίνα, τα θερμαινόμενα χερούλια, τα προστατευτικά πτώσης και οι προβολείς ομίχλης.

Η τιμή της στην Κύπρο αναμένεται να ανακοινωθεί, στις Η.Π.Α. πάντως θα χρειαστείς $12.999 (11.567€) για την βασική έκδοση και $13.299 (11.825€) για την έκδοση 1000XT. Μια τιμή που ίσως δεν αντικατοπτρίζει την τελική της τιμή στο νησί μας, φαντάζει όμως αρκετά ελκυστική, ειδικά αν αναλογιστούμε τις τιμές του ανταγωνισμού.