Παρουσίαση – Aprilia Shiver 900 2018

Η Aprilia ετοίμασε για το 2018 μια διπλή «επίθεση» σε δύο κατηγορίες που εισχώρησε δυναμικά πριν ακριβώς μια δεκαετία. Με την Dorsoduro που παρουσίασαμε ήδη σε προηγούμενο άρθρο μας και την ανανεωμένη Shiver που θα δούμε αυτή τη φορά, οι Ιταλοί εδραιώνουν τη θέση τους στις μοτοσυκλέτες με κυβισμό κοντά στο λίτρο.

Η «γυμνή» πρόταση της Aprilia στα 900cc ακολουθεί τον ίδιο δρόμο επιτυχίας με την επίσης ανανεωμένη Dorsoduro. Με αναβαθμισμένο κινητήρα που έχει ως στόχο του την περισσότερη ροπή και την καλύτερη απόκριση στις χαμηλές και μεσαίες στροφές, η νέα Shiver αναμένεται πιο διασκεδαστική από ποτέ.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τον οποίο κατασκευάστηκε άλλωστε, η διασκέδαση, χωρίς αυτό να μειώνει τη χρηστικότητα της στην καθημερινή μετακίνηση μέσα στην πόλη.

Για λόγους περισσότερης αξιοπιστίας, η δοκιμασμένη λύση του V2 κινητήρα της Aprilia δέχθηκε αλλαγές στα έμβολα, τους πείρους αυτών και έναν επαναζυγισμένο στρόφαλο, συμπληρωματικά με το επανασχεδιασμένο σύστημα εσωτερικής λίπανσης.

Η χρήση της ίδιας λύσης στον κινητήρα για τις Dorsoduro και Shiver δείχνει πόσο ποντάρουν οι Ιταλοί σε αυτή τους την πρόταση, η οποία με 900cc αποτελεί μια νέα βάση για ακόμη καλύτερα σύνολα.

Στο ίδιο μοτίβο κινούνται και οι αλλαγές στο πλαίσιο της νέας γενιάς Shiver, όπου οι δεσμοί συγγένειας με την Dorsoduro γίνονται για άλλη μια φορά εμφανείς. Συνδυασμός trellis από ανοξείδωτο χάλυβα και πλάκες αλουμινίου έρχονται να διατηρήσουν το βάρος του συνόλου χαμηλά, διατηρώντας τα επίπεδα ακαμψίας σε υψηλά επίπεδα.

Η Shiver 900 διαφέρει ελαφρώς στο υποπλαίσιο της σε σχέση με την Dorsoduro, όμως η σχεδιαστική φιλοσοφία των δύο μοτοσυκλετών παραμένει στην ίδια γραμμή.

Στην ίδια γραμμή είναι και το πίσω αμορτισέρ, το οποίο είναι τοποθετημένο και σε αυτή την περίπτωση στην δεξιά πλευρά, με έντονη κλίση προς τα εμπρός. Όπως μας έχει συνηθίσει η Aprilia ακόμη και σε βασικές εκδόσεις των μοντέλων της, αυτό ρυθμίζεται ως προς την προφόρτιση του ελατηρίου του και την υδραυλική επαναφορά του.

Στο εμπρός μέρος χρησιμοποιείται ένα πιρούνι της Kayaba, με ρύθμιση για την προφόρτιση του ελατηρίου και την υδραυλική επαναφορά του, ενώ η άνω και κάτω πλάκα συγκράτησής του είναι κατασκευασμένη από αλουμίνιο.

Στο κάτω μέρος του πιρουνιού υπάρχουν οι βάσεις για την υποδοχή του σετ με τις ακτινικής στήριξης δαγκάνες των τεσσάρων εμβόλων, οι οποίες συνεργάζονται με ένα εξίσου δυνατό συνδυασμό δύο δίσκων διαμέτρου 320mm (έκαστη).

Για την ακινητοποίηση του πίσω τροχού φροντίζει ένας δίσκος 240mm με μία δαγκάνα ενός εμβόλου, ενώ και για τα δύο φρένα χρησιμοποιούνται μεταλλικά σωληνάκια. Για την ασφάλεια του αναβάτη κατά το φρενάρισμα φροντίζει ένα ABS δύο καναλιών της Continental.

Στον τομέα των ηλεκτρονικών, η Aprilia θέτει και πάλι ψηλά τον πήχη για τον ανταγωνισμό. Στην Shiver 900 χρησιμοποιείται ένα νέο σύστημα Ride-by-Wire, το οποίο σύμφωνα με την φίρμα επιτρέπει ακόμη πιο ακριβή διαχείριση του μίγματος καυσίμου, βασιζόμενο σε συγκεκριμένες παραμέτρους.

Ουσιαστικά είναι η εξέλιξη εκείνου του πρώτου Ride-by-Wire που είδαμε πρώτη φορά σε μοτοσυκλέτα παραγωγής στην Shiver του 2008, το οποίο έφερε την αγωνιστική τεχνολογία της Aprilia από το MotoGP.

Η αναβαθμισμένη ηλεκτρονική διαχείριση του κινητήρα προσφέρει τη δυνατότητα για επιλογή χαρτογράφησης, με τις Sport, Touring και Rain επιλογές να μπορούν να τεθούν σε λειτουργία ακόμη και εν κινήσει.

Η νέα Shiver διαθέτει επίσης traction control με δυνατότητα ρύθμισης τριών επιπέδων, το οποίο μπορεί και να απενεργοποιηθεί. Όλα τα συστήματα και οι επιλογές που προαναφέραμε μπορούν να ρυθμιστούν μέσω της TFT οθόνης στον πίνακα οργάνων, η οποία εκτός από πληθώρα πληροφοριών, προσφέρει και χρώματα φόντου ανάλογα με τις συνθήκες οδήγησης.

Aprilia Shiver 900 2018
Shiver και Dorsoduro 900 σε δράση. Μια νέα γενιά μοτοσυκλετών κοντά στο λίτρο για την Aprilia που «δείχνουν» τον δρόμο

Για ακόμη περισσότερη προσοχή στη λεπτομέρεια και μια ακόμη πιο… «racing» νότα στο σύνολο, η οθόνη έρχεται αυτούσια από τις V4 RSV και Tuono 1100. Στον προαιρετικό εξοπλισμό της μοτοσυκλέτας υπάρχει και το Aprilia Multimedia Platform (AMP), το οποίο επιτρέπει τη σύνδεση ενός smartphone με τη Shiver.

Η υπόθεση «εμφάνιση» δεν αποτελούσε ποτέ πρόβλημα για την οικογένεια Shiver, η οποία στην έκδοση των 900cc παραμένει συμπαγής, λιτή και επιθετική, με σχεδιαστικές πινελιές που την κάνουν να ξεχωρίζει. Όπως για παράδειγμα οι «κάντο όπως στην Tuono» ζάντες της, οι οποίες εκτός από ανανεωμένη όψη, έχασαν και 2.2kg σε σύνολο.

Ένα σύνολο που έχει διατηρηθεί στα 218kg, με γεμάτο το τεπόζιτο των 15l. Αυτό το βάρος σε συνδυασμό με το χαμηλό ύψος σέλας της μοτοσυκλέτας (810mm) την κάνει φιλική και προσιτή σε μεγάλο εύρος κοινού, για νέους αναβάτες που θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον κόσμο της μοτοσυκλέτας και – γιατί όχι; – στο γυναικείο πληθυσμό.

Τα παραπάνω φυσικά δεν σημαίνουν ότι η Shiver δεν θα βολέψει και πιο έμπειρους αναβάτες. Με τόσες ρυθμίσεις σε αναρτήσεις, ηλεκτρονικά και έναν «γεμάτο» κινητήρα, η «γυμνή» πρόταση της Aprilia αναμένεται να ταιριάξει σε όλους, σε πόλη, ορεινές διαδρομές και εξορμήσεις κάθε τύπου.

Τώρα μάλιστα που η Top Marques την προσφέρει στην τιμή των €9.950, έτοιμη, γραμμένη στο δρόμο, νομίζω πως είναι ώρα για επιστροφή του δώρου που πήρες τα Χριστούγεννα από την καλή σου… Ίσως είναι το πρώτο βήμα για να φτάσεις ακόμη πιο κοντά σε μία Shiver!


Η τιμή για την νέα Shiver 900 αφορά περιορισμένο αριθμό μοντέλων, ενώ μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες κάνοντας κλικ εδώ.


Ολόκληρη η αποστολή του BikersTime.com και όλα τα νέα μοντέλα της Διεθνούς Έκθεσης του Μιλάνου (EICMA) είναι εδώ.