Παρουσίαση – Aprilia Dorsoduro 900 2018

Στην φετινή Eicma, η Aprilia Dorsoduro συμπλήρωσε 10 χρόνια από την πρώτη της εμφάνιση στο ίδιο ξεχωριστό, παγκόσμιο γεγονός. Σήμερα, εν έτη 2018, η νέα Dorsoduro έχει αφήσει πίσω της τα 750cc για χάρη των 900cc, σε μια προσπάθεια της Aprilia να κατασκευάσει την ιδανικότερη Supermoto ανάμεσα στις μεγάλου κυβισμού μοτοσυκλέτες του είδους.

Πριν ακόμη αρχίσουμε να αναλύουμε τα χαρακτηριστικά της νέας Dorsoduro 900, πρέπει να σταθούμε λίγο στο γεγονός την ύπαρξης μια Supermoto μοτοσυκλέτας 900cc. Και αυτός, δεν είναι άλλος από την απόλυτη διασκέδαση σε δύο τροχούς.

Η Ιταλική μοτοσυκλέτα κατασκευάστηκε με γνώμονα τα τεράστια χαμόγελα στα πρόσωπα των ιδιοκτητών της, για να το καταφέρει όμως αυτό δανείστηκε στοιχεία από δύο κόσμους· αυτόν των supersport και αυτόν των Supermoto. Το αποτέλεσμα αυτού του «γάμου» είναι μια μοτοσυκλέτα με προηγμένες τεχνολογικές λύσεις, έτοιμη να χαρίσει στιγμές ευτυχίας στον αναβάτη της.

Η φίρμα χρησιμοποίησε μάλιστα το αγωνιστικό τμήμα της (Aprilia Racing Department) για τη δημιουργία του μοντέλου, ένα τμήμα το οποίο μετρά 54 συνολικά Παγκόσμιους Τίτλους, εκ των οποίων οι 7 προέρχονται από τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Supermoto. Έτσι, ο «γάμος» που προαναφέραμε ήταν δεδομένο ότι θα πετύχει.

Κινητήρας – Με έμφαση στη ροπή και τη διασκέδαση

Aprilia Dorsoduro 900 2018 Engine
Από την ίδια βάση του 750cc, γεννήθηκε ο κιντήρας των 900cc

Τη βάση του κινητήρα των 900cc αποτελεί εκείνος ο δικύλινδρος, διάταξης V, με περιεχόμενη γωνία κυλίνδρων τις 90 μοίρες κινητήρας που χρησιμοποιούσε η Aprilia στην Dorsoduro 750. H φίρμα από το Νοάλε αποφάσισε να μην τον επανασχεδιάσει – και γιατί να το κάνει άλλωστε, όταν αυτός έχει αποδείξει την αξία του τόσο σε αξιοπιστία, όσο και στον χαρακτήρα του.

Έτσι, οι τεχνικοί της Aprilia αύξησαν τη διαδρομή από τα 56.4 mm στα 67.4 mm, μια αλλαγή που αύξησε τον κυβισμό της νέας Dorsoduro στα 896.1cc. Στόχος αυτής της αλλαγής ήταν η περισσότερη ροπή και η καλύτερη απόκριση στις χαμηλές και μεσαίες στροφές, κάτι που οι αριθμοί τόσο της ιπποδύναμης, όσο και της ροπής, επαληθεύουν την επιτυχία των Ιταλών.

Η μέγιστη ιπποδύναμη αγγίζει τώρα τους 95.2 ίππους στις 8.750σαλ, η μεγάλη διαφορά όμως είναι εκεί που στόχευε η εταιρεία, δηλαδή στη ροπή. Ο κινητήρας των 750cc απέδιδε 82 Nm (8.36kg) ροπής στις 4.500σαλ, τη στιγμή που ο νέος κινητήρας αποδίδει 90 Nm (9.17kg) 2.000σαλ υψηλότερα.

Και αν το γεγονός ότι η μέγιστη ροπή έρχεται σε υψηλότερες στροφές στην 900cc σας προβληματίζει, να σας πούμε ότι το διάγραμμα αυτής είναι πιο γραμμικό και συνεχώς σε υψηλότερα επίπεδα από το αντίστοιχο διάγραμμα της 750.

Πέρα από τον κυβισμό, η Dorsoduro 900 φέρει αλλαγές ουσίας και στα ενδότερα του κινητήρα, με τα έμβολα να επανασχεδιάζονται και να χαρακτηρίζονται πλέον από μια ειδική, αντιτριβική επίστρωση. Οι πείροι που συνδέουν τα έμβολα με τις μπιέλες συμβάλλουν με την σχεδίασή τους στην ελάφρυνση των κινούμενων μερών, ενώ ο στροφαλοφόρος άξονας ζυγίστηκε εκ νέου.

Επιπρόσθετα, ένα πιο αποτελεσματικό κύκλωμα εσωτερικής λίπανσης κάνει την εμφάνισή του στο νέο κινητήρα, το οποίο ελαχιστοποιεί τις απώλειες της ισχύος που προέρχονται από τις αναταράξεις. Επίσης, διατηρεί την κατανάλωση του λιπαντικού και της θερμοκρασίας αυτού σε ανεκτά όρια, καταργώντας την ανάγκη για ψυγείο λαδιού.

Αλλαγές υπάρχουν και στο σύστημα τροφοδοσίας, όπου τα νέα μπεκ προσφέρουν βελτιωμένο μίγμα καυσίμου/αέρα, μέσω της αύξησης της πίεσης του καυσίμου. Αυτή η βελτίωση έχει ως αποτέλεσμα την λιγότερη κατανάλωση καυσίμου και τις λιγότερες εκπομπές ρύπων, επιτρέποντας στην Dorsoduro 900 τη συμμόρφωση με τις προδιαγραφές Euro4. Αυτό το αποτέλεσμα επιτυγχάνεται επίσης χάρη στο σύστημα εξάτμισης, ο οποίος διαθέτει πλέον διπλούς αισθητήρες οξυγόνου.

Τέλος, ο κινητήρας των 900cc είναι εξοπλισμένος με αυτόματο αποσυμπιεστή (για να διευκολύνει την εκκίνηση σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας), ενώ όλα τα μέρη του συμπλέκτη είναι αναβαθμισμένα, για περισσότερη άνεση κατά τη χρήση.

Πλαίσιο / Αναρτήσεις / Φρένα – Νέες προσθήκες για ένα καλύτερο πακέτο
Aprilia Dorsoduro 900 2018 Frame
Σχεδόν σε οριζόντια θέση το αμορτισέρ της Sachs

Κάνοντας αρχή με το πλαίσιο της Dorsoduro, βλέπουμε ότι η Aprilia χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό trellis από ανοξείδωτο χάλυβα και πλάκες από αλουμίνιο, τα οποία ενώνονται με ειδικές βίδες υψηλής αντοχής. Στόχος της εταιρείας είναι η διατήρηση του βάρους σε χαμηλά επίπεδα αλλά και η βελτιωμένη ακαμψία, στοιχεία που μαζί με τον αναβαθμισμένο κινητήρα βελτιώνουν την Dorsoduro σε συνολικό επίπεδο.

Στον τομέα των αναρτήσεων, στο εμπρός μέρος κάνει ντεμπούτο το πιρούνι της Kayaba των 41mm. Ρυθμίζεται ως προς την προφόρτιση και την επαναφορά του, ενώ στο πάνω μέρος του συνδυάζεται με τη νέα και ελαφρύτερη κατά 450gr πλάκα του τιμονιού. Στο πίσω μέρος υπάρχει ένα αμορτισέρ τοποθετημένο με αρκετή κλίση προς το εμπρός μέρος της μοτοσυκλέτας, το οποίο ρυθμίζεται ως προς την προφόρτιση και την επαναφορά του.

Στα φρένα συναντούμε δύο πλευστές δισκόπλακες 320mm για το εμπρός μέρος, που συνεργάζονται με μεταλλικά σωληνάκια και ένα σετ δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων. Για το πίσω μέρος υπάρχει ένας δίσκος 240mm με δαγκάνα ενός εμβόλου και μεταλλικό σωληνάκι, ενώ τόσο το εμπρός, όσο και το πίσω φρένο, συνεργάζονται με το σύστημα ABS της Continental (δύο καναλιών-μπορεί να απενεργοποιηθεί).

Πακέτο Ηλεκτρονικών – Νέα ECU, δυναμικές αναβαθμίσεις

Aprilia Dorsoduro 900 2018 Dash
Μέσω της οθόνης των 4.3in μπορείς να πληροφορηθείς και να ρυθμίσεις κυριολεκτικά τα πάντα

Τη διαχείριση του νέου κινητήρα έχει αναλάβει η ECU της Magneti Marelli (Marelli 7 SM ECU), η οποία είναι η ίδια που αναλαμβάνει τη διαχείριση και στις V4 Superbike μοτοσυκλέτες της Aprilia. Στην Dorsoduro 900 χρησιμοποιείται και ένα νέο σύστημα Ride-by-Wire, το οποίο σύμφωνα με την φίρμα επιτρέπει ακόμη πιο ακριβή διαχείριση του μίγματος καυσίμου, βασιζόμενο σε συγκεκριμένους παραμέτρους.

Η αναβαθμισμένη ηλεκτρονική διαχείριση του κινητήρα προσφέρει επίσης τη δυνατότητα για επιλογή χαρτογράφησης, με τις Sport, Touring και Rain επιλογές να μπορούν να τεθούν σε λειτουργία ακόμη και εν κινήσει.

Η νέα Dorsoduro διαθέτει επίσης traction control με δυνατότητα ρύθμισης τριών επιπέδων, το οποίο μπορεί και να απενεργοποιηθεί. Όλα τα συστήματα και οι επιλογές που προαναφέραμε μπορούν να ρυθμιστούν μέσω της TFT οθόνης στον πίνακα οργάνων, η οποία εκτός από πληθώρα πληροφοριών, προσφέρει και χρώματα φόντου ανάλογα με τις συνθήκες οδήγησης.

Τέλος, στον προαιρετικό εξοπλισμό της μοτοσυκλέτας υπάρχει και το Aprilia Multimedia Platform (AMP), το οποίο επιτρέπει τη σύνδεση ενός smartphone με τη Dorsoduro. Με αυτό το σύστημα ο αναβάτης αποκτά τη δυνατότητα να βλέπει όλα τα στοιχεία των κλήσεών του στην TFT οθόνη της μοτοσυκλέτας του, ενώ θα μπορεί να επιλέξει και αρχεία μουσικής που θα υπάρχουν στη μνήμη του κινητού του τηλεφώνου.

Λοιπά – Οι αλλαγές είναι περισσότερες από όσες δείχνουν

Aprilia Dorsoduro 900 2018 Front
Μια supermoto 900cc έτοιμη για απεριόριστο παιχνίδι

Η εμφάνιση της Dorsoduro 900 μπορεί να μην απέχει ιδιαίτερα από την πρώτη «συγγενή» της που παρουσιάσθηκε πριν μια δεκαετία, όμως με μερικές «πινελιές» το διαχρονικό στυλ της μεγάλης Ιταλικής Supermoto παραμένει ανεξίτηλο και εντυπωσιακό και για το 2018.

Τα ιδιαίτερα γραφικά της Aprilia στο μαύρο κοστούμι της Dorsoduro αποπνέουν έναν αέρα αγώνων στον θεατή, με το κατακόκκινο πλαίσιο και τις βαμμένες στο ίδιο χρώμα κεφαλές του V2 της μοτοσυκλέτας να μαγνητίζουν τα βλέμματα με τη χρωματική αντίθεση που προσφέρουν.

Οι τροχοί άλλαξαν εμφάνιση χάνοντας συνάμα σημαντικό βάρος, ζυγίζοντας πλέον 2kg λιγότερα από τους αντίστοιχους της Dorsoduro 750. Αυτή η αλλαγή έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του γυροσκοπικού φαινομένου, έχοντας πλεονεκτήματα τόσο στην επιτάχυνση, όσο και στο κράτημα της μοτοσυκλέτας, προσφέροντας ταυτόχρονα καλύτερη απόδοση των αναρτήσεων.

Η σέλα είναι αρκετά μακριά, στενή και σχετικά επίπεδη, σε μια προσπάθεια της Aprilia να προσδώσει αρκετό χώρο για μετακινήσεις στον αναβάτη κατά τη γρήγορη οδήγηση και ιδιαίτερα σε Supermoto στυλ. Το ύψος της φτάνει τα 870mm.

Το τεπόζιτο έχει χωρητικότητα 21l, ενώ σύμφωνα με τους Ιταλούς η κατανάλωση του καυσίμου αγγίζει τα 5.6l/100 χλμ σε μικτό κύκλο.

Τέλος, να πούμε ότι το βάρος της νέας Dorsoduro οριοθετείται στα 212kg, με το τεπόζιτό της γεμάτο.

Αν λοιπόν δεν είσαι ο συμβατικός αναβάτης που θέλει μια μοτοσυκλέτα για να κάνει «απλά τη δουλειά του» και θέλεις να χρησιμοποιείς την καλή σου για ταξιδάκια, βόλτες εντός και εκτός πόλης, track days και μπόλικη διασκέδαση, τότε η νέα Dorsoduro είναι η μοτοσυκλέτα σου.

Προφανώς δεν θα τα κάνει όλα τέλεια, είναι όμως έτοιμη να κάνει τα πάντα προσφέροντας παράλληλα με περίσσια άνεση το συναίσθημα για το οποίο οδηγούμε μοτοσυκλέτα· την ευχαρίστηση.

*Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την διαθεσιμότητα και τις τιμές της νέας Dorsoduro 900 στην Κυπριακή αγορά μπορείτε να βρείτε εδώ.


Ολόκληρη η αποστολή του BikersTime.com και όλα τα νέα μοντέλα της Διεθνούς Έκθεσης του Μιλάνου (EICMA) είναι εδώ.