Παρουσίαση Volta Forest – Πάμε μια… Volta;

Η Volta Motorbikes είναι Ισπανική, παράγει ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες βασισμένες στον ίδιο ηλεκτροκινητήρα και ξεκίνησε την παραγωγή/διάθεσή τους πριν δυόμιση σχεδόν χρόνια. Αν από αυτά που μόλις διαβάσατε, τίποτα δεν σας έκανε εντύπωση, θα έχετε δίκιο. Αν συνεχίσετε να διαβάζετε όμως, θα αντιληφθείτε ότι άξιζε τον κόπο.

Συναντήσαμε τους Ισπανούς εκπροσώπους της εταιρείας στη φετινή μας επίσκεψη στη Μητέρα όλων των Εκθέσεων Μοτοσυκλέτας· την Eicma. Αν και λιγοστοί, ήταν όλοι τους ιδιαίτερα φιλικοί και μας παρουσίασαν τις τέσσερις μοτοσυκλέτες που είχαν στο περίπτερό τους με υπερηφάνια.

Οι δύο δεν ήταν νέες, ήταν όμως αυτές που έβαλαν τα δύο πρώτα λιθαράκια για την ανάπτυξη της εταιρείας. Βλέπετε, η BCN City και η BCN Sport ήταν τα δύο πρώτα μοντέλα της Volta Motorbikes, δύο μοτοσυκλέτες με naked look και κομψή εμφάνιση που συνάδει με το σήμερα και όχι με το αύριο, όπως συνηθίζουν οι ηλεκτροκίνητες μοτοσυκλέτες.

Μαζί τους είχαν μια αγωνιστική supermoto και μια dual purpose πρόταση για καθημερινή μετακίνηση, ένα νέο μοντέλο που σύμφωνα με τους δημιουργούς του έρχεται να ανοίξει νέους ορίζοντες για την εταιρεία. Ο λόγος για την νέα Volta Forest, τη μοτοσυκλέτα που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις naked μοτοσυκλέτες των Ισπανών.

Volta Forest 2018 Cover
Η Volta Forest ποζάρει στο περίπτερο της εταιρείας στην Eicma

Διατηρώντας τις καθαρές γραμμές του design των BCN City και BCN Sport, η Volta Forest φέρει ψηλό εμπρός φτερό, χούφτες και ακτινωτούς τροχούς, με ελαστικά που μπορούν να σε βγάλουν ασπροπρόσωπο και σε εκτός δρόμου οδήγηση.

Ειδικά οι τροχοί έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τους αλουμινένιους πέντε μπράτσων των αδελφών BCN, των οποίων τα ελαστικά προορίζονται μόνο για ασφάλτινες διαδρομές. Επιπρόσθετα, ο ιμάντας μετάδοσης της κίνησης στον πίσω τροχό έχει αντικατασταθεί με την πιο… σκληροτράχηλη αλυσίδα, ακόμη ένα σημείο που κάνει την Volta Forest πιο περιπετειώδη από τις συγγενείς της.

Φυσικά, όλες οι παραπάνω αλλαγές δεν κάνουν την μοτοσυκλέτα της Volta μια μοτοσυκλέτα για δύσκολες off-road εξορμήσεις και παιχνίδια σε βουνά και πλαγιές, βοηθούν όμως στο να μπορεί να κινηθεί η μοτοσυκλέτα με μεγαλύτερη άνεση και ασφάλεια σε περισσότερα από ένα τερέν.

Πέρα από αυτά όμως, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας, τα οποία κάνουν αρκετά μεγάλο μέρος του βενζινοκίνητου ανταγωνισμού να ανησυχεί.

Πιο συγκεκριμένα, η Forest αποδίδει 33.5 ίππους, 67Nm (6.83kg)! ροπής και ζυγίζει μόλις 135 κιλά, αριθμοί που την καθιστούν ως μια ελαφριά, δυνατή και αρκετά ροπάτη πρόταση, ενάντια στις dual purpose / off-road βενζινοκίνητες μοτοσυκλέτες των 250 και 400 κυβικών εκατοστών.

Εν συγκρίσει με την dual purpose CRF 250 Rally της Honda για παράδειγμα, θα δούμε ότι η μοτοσυκλέτα των Ισπανών διαθέτει 9 ίππους περισσότερους, 45Nm περισσότερη μέγιστη ροπή (παραπάνω από την τριπλή!) και ζυγίζει 22 κιλά λιγότερα!

Η Volta Forest βέβαια έχει και μειονεκτήματα, με ένα από αυτά να είναι το «ελάττωμα» όλων των ηλεκτροκίνητων μοτοσυκλετών. Η αυτονομία της περιορίζεται στα 100 χιλιόμετρα και η διάρκεια φόρτισης αγγίζει τις δύο ώρες, τη στιγμή που το 10.1l τεπόζιτο της Honda σου επιτρέπει 333.3 χιλιόμετρα βόλτας και χρειάζεται μόνο μερικά δευτερόλεπτα για να γεμίσει.

Βέβαια, εκεί που η  Honda παίρνει βενζίνη η Volta χωράει ένα ολόκληρο full face κράνος, καθώς ο χώρος που παραδοσιακά βρίσκεται το τεπόζιτο χρησιμοποιείται ως χώρος αποθήκευσης και φόρτισης. Εκεί που σταματάς για λίγο τη… Volta σου, μπορείς να φορτίσεις το κινητό σου μέσω της USB υποδοχής 12V που βρίσκεται κάτω από το καπάκι του χώρου αποθήκευσης.

Επιστρέφοντας στα πλεονεκτήματα της Forest, μπορεί να προστεθεί η μηδενική εκπομπή ρύπων του ηλεκτροκινητήρα αλλά και το χαμηλό κόστος ανεφοδιασμού της, το οποίο κοστολογείται κατά μέσο όρο μόλις €0.45 για κάθε 100 χιλιόμετρα, σύμφωνα πάντα με τους τεχνικούς της Volta.

Δεν θα υπάρχει όμως το χαρακτηριστικό βρουμ βρουμ, ούτε θα μπορείς να αλλάξεις εξάτμιση αν δεν σου αρέσει ο ήχος της μοτοσυκλέτας, το σίγουρο όμως είναι ότι θα μπορείς να κινηθείς γρήγορα, άνετα και σε ποικιλία διαδρομών, με ένα όχημα που φέρει την τεχνολογία που θα κυριαρχίσει (δυστυχώς) στο αύριο.

Μήπως σκέφτεστε ήδη τη μετάβαση;

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά Volta Forest