Παρουσίαση – Moto Guzzi MGX-21 2018

Όταν η συζήτηση ανάμεσα σε μοτοσυκλετιστές πάει σε μοτοσυκλέτες grand touring, το μυαλό όλων ταξιδεύει στις Η.Π.Α. και τους τεράστιους δρόμους που έχει να προσφέρει για οδηγική απόλαυση. Τι γίνεται όμως όταν το ταξίδι που έχεις στο μυαλό σου θέλεις να έχει μοναδικό στυλ, τεχνολογικές καινοτομίες και προπάντων, Ιταλική φινέτσα; Τότε φαίνεται ότι χρειάζεσαι τη νέα Moto Guzzi MGX-21.

Η νέα μοτοσυκλέτα των Ιταλών κατατάσσεται στην κατηγορία των grand touring μοτοσυκλετών ή όπως προτιμούν να τις λένε οι Αμερικάνοι, στην κατηγορία των bagger. Εκεί συναντάς μοτοσυκλέτες με χαμηλό πίσω μέρος και ψηλό εμπρός, φαρδύ τιμόνι και πολύ άνετη θέση οδήγησης για μακρινά ταξίδια.

Η Moto Guzzi ακολουθεί αυτές τις γραμμές, προσθέτοντας όμως το δικό της ξεχωριστό στυλ. Πιο συγκεκριμένα, η προσπάθεια της φίρμας είναι μια μοτοσυκλέτα Αμερικάνικων προδιαγραφών «in an Italian way». Τι σημαίνει αυτό; Με απλά λόγια, κομψότητα, μοναδικότητα, καινοτομία και σπορτίφ χαρακτήρας. Ναι, σπορτίφ χαρακτήρας. Ακόμη και σε bagger.

Moto Guzzi MGX-21
Η νέα Moto Guzzi MGX-21
Κινητήρας – Ένας V με πολυυυύ ροπή
Moto Guzzi MGX-21 Engine
Ο κινητήρας των 1380cc ξεχωρίζει με τα κόκκινα καπάκια στις κεφαλές

Η Moto Guzzi, σταθερή στις αξίες της, επέλεξε για την bagger της ένα δικύλινδρο κινητήρα 1380cc σε διάταξη V, με περιεχόμενη γωνία τις 90°. Όπως είναι φυσικό ακολουθεί τις προδιαγραφές που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση (Euro4), ενώ το κύριο γνώρισμά του είναι η τεράστια παροχή ροπής, ήδη από χαμηλές στροφές.

Ο αεροελαιόψυκτος Ιταλικός κινητήρας αποδίδει 121Nm (12.33kg) ροπής στις 3.000σαλ, κάνοντας την μαύρη σιλουέτα της MGX-21 να απομακρύνεται με γοργούς ρυθμούς έπειτα από κάθε στάση ή μείωση της ταχύτητας. Η μέγιστη ιπποδύναμη ανέρχεται στους 96.6 ίππους στις 6.500σαλ.

Αυτός ο κινητήρας της Moto Guzzi MGX-21 είναι ο μεγαλύτερος δικύλινδρος V που κατασκευάστηκε ποτέ στην Ευρώπη, με τον μπάσο ήχο του να προέρχεται από ένα σύστημα εξάτμισης 2 σε 2. Είναι ένας μοντέρνος κινητήρας που έχει κατασκευαστεί ώστε να προσφέρει την τέλεια καύση σε όλες τις συνθήκες, όντας με αυτόν τον τρόπο πολύ φιλικός με το περιβάλλον. Σε αυτό βοηθούν τόσο η επιλογή της διπλής ανάφλεξης, όσο και αυτή του διπλού αισθητήρα λάμδα.

Κυρίως όμως είναι ένας κινητήρας που αποπνέει δύναμη και σιγουριά για να του εναποθέσεις το επόμενο μεγάλο ταξίδι σου, όσα χιλιόμετρα μακριά και αν βρίσκεται ο προορισμός σου.

Πλαίσιο / Αναρτήσεις / Φρένα – Άνεση και ασφάλεια σε πρώτο ρόλο
Moto Guzzi MGX-21 Front Wheel
Εμφάνιση και κορυφαία ποιότητα στο εμπρός μέρος της MGX-21

Η νέα Moto Guzzi MGX-21 έχει κατασκευασθεί με γνώμονα την άνεση του αναβάτη και την οδηγική ευχαρίστηση – και αυτό φαίνεται. Αυτή η φιλοσοφία υιοθετείται στο σωληνωτό πλαίσιο της μοτοσυκλέτας, το οποίο σε συνδυασμό με τον 21in εμπρός τροχό και την γεωμετρία του τιμονιού, υπόσχεται ευκολία στην οδήγηση και τέλεια ισορροπία στην άνεση μιας custom και τον δυναμισμό μιας cruiser μοτοσυκλέτας.

Συντελεστής σε αυτό το στόχο της Ιταλικής μοτοσυκλέτας είναι και το σύστημα «Υποβοήθησης Μανούβρας» (Manoeuvring Assistance System), το οποίο αντισταθμίζοντας το βάρος του συστήματος διεύθυνσης, μειώνει την τάση του τιμονιού να κλείνει προς τα μέσα σε συνθήκες χαμηλής ταχύτητας ή σε μανούβρες που χρειάζεται μεγάλη κλίση στο τιμόνι.

Λόγω του ότι ο δικύλινδρος κινητήρας των 1380cc δημιουργεί αρκετούς κραδασμούς, η Ιταλική φίρμα έχει προνοήσει για τον αναβάτη χρησιμοποιώντας σύστημα ελαστικών βάσεων συγκράτησης, απομονώνοντάς τους. Έτσι, ο χρήστης θα μπορεί να οδηγεί νιώθοντας τη δύναμη του κινητήρα, χωρίς όμως αυτός να γίνεται κουραστικός.

Στον τομέα των αναρτήσεων χρησιμοποιείται ένα συμβατικό πιρούνι 45mm για το εμπρός μέρος, το οποίο προσφέρει τις βάσεις για τις τετραπίστονες ακτινικές δαγκάνες της Brembo. Στο πίσω μέρος χρησιμοποιούνται δύο αμορτισέρ, τα οποία ρυθμίζονται ως προς την έκτασή και την προφόρτιση του ελατηρίου τους.

Οι δύο πλευστοί δίσκοι των 320mm που φιλοξενούνται στο εμπρός μέρος συνεργάζονται με τις δαγκάνες της Brembo που προαναφέραμε, ενώ τον πίσω τροχό ακινητοποιούν ένας δίσκος 282mm με μια δαγκάνα 2 εμβόλων της Brembo. Το σύστημα πέδησης συνδυάζεται με ABS δύο καναλιών.

Πακέτο Ηλεκτρονικών – Ότι χρειάζεσαι για μακρινά και άνετα ταξίδια
Moto Guzzi MGX-21 Dashboard
Τι άλλο να ζητήσεις για άνεση και ταξίδι;

Το πακέτο ηλεκτρονικών της Moto Guzzi MGX-21 είναι ιδιαίτερα πλούσιο και όπως και η υπόλοιπη μοτοσυκλέτα, θέτει την άνεση ως το πρωταρχικό μέλημα της bagger Ιταλίδας.

Ο κινητήρας έχει τη δυνατότητα λειτουργίας με τρεις διαφορετικούς χάρτες (Veloce, Turismo, Pioggia), οι οποίοι δίνουν την ευχέρεια στον αναβάτη να προσαρμόσει την παροχή ισχύος και ροπής σε κάθε είδους κατάσταση. Η ρύθμιση είναι εύκολα προσβάσιμη μέσω χειριστηρίων που βρίσκονται στο τιμόνι του αναβάτη.

Ντεμπούτο σε αυτή τη μοτοσυκλέτα κάνει και το cruise control της εταιρείας, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον αναβάτη να επιλέγει την επιθυμητή ταχύτητα μέσω κουμπιών στην αριστερή πλευρά του τιμονιού, δίχως να χρειάζεται να αγγίζει το γκάζι.

Η ταχύτητα μπορεί να αυξηθεί στιγμιαία με ένα γύρισμα στο δεξί γκριπ και μόλις το αφήσεις, επιστρέφει στην ταχύτητα που έχεις καθορίσει για το ταξίδι σου. Το cruise control μπορεί να απενεργοποιηθεί είτε πατώντας το φρένο, είτε με το κλείσιμο του γκαζιού, είτε πατώντας το κουμπί επιλογής του συστήματος. Σε περίπτωση που θες να το ενεργοποιήσεις ξανά όμως, δεν χρειάζεται να ψάξεις τις ρυθμίσεις, πατάς απλά «resume» και συνεχίζεις με την τελευταία σου ρύθμιση.

Πέρα από τα παραπάνω, η bagger διαθέτει και σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης (traction control), το οποίο ρυθμίζεται σε τρία επίπεδα και μπορεί να απενεργοποιηθεί.

Στο άνω fairing φιλοξενείται ένας ευμεγέθης και στυλάτος πίνακας οργάνων, με το στρογγυλά μοτίβα να περιέχουν τόσο ψηφιακές, όσο και αναλογικές ενδείξεις. Οι πληροφορίες για τον αναβάτη είναι υπεραρκετές και κάνουν το ταξίδι πιο εύκολο, ενώ το σύστημα ψυχαγωγίας της Moto Guzzi έρχεται να ολοκληρώσει το άρτιο αποτέλεσμα του πάνω μέρους.

Σε αυτό βρίσκουμε ένα σύστημα stereo με ράδιο AM/FM, το οποίο ενώνεται με ένα ζεύγος ηχείων που πλαισιώνουν τον πίνακα οργάνων. Σε αυτό υπάρχει και ενότητα Bluetooth που μπορεί να φιλοξενήσει ως και 5 συσκευές, ενώ η USB υποδοχή υπόσχεται πλήρη συνδεσιμότητα με άλλες συσκευές όπως smartphone.

Αν επιλέξεις το τελευταίο, τότε θα μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για χρήσιμες πληροφορίες ταξιδιού ή να διαχειριστείς την πλατφόρμα πολυμέσων, διευκολύνοντας και άλλο τις κινήσεις σου με τη νέα σου μοτοσυκλέτα.

Τέλος, μέσω του συστήματος πολυμέσων μπορείς να διαχειριστείς τις τηλεφωνικές σου κλήσεις (μέσω των χειριστηρίων στο τιμόνι), ενώ η δυνατότητα αναγνώρισης φωνής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κλήσεις ή ενεργοποίηση μια λίστας για μουσική.

Λοιπά – Ξεχωρίζει και σε προκαλεί

Πέρα από τα παραπάνω, σας είπαμε από την αρχή ότι η Moto Guzzi δεν είναι μια οποιαδήποτε bagger και αν τα έως τώρα στοιχεία δεν σας έχουν πείσει, διαβάστε και αυτό. Η MGX-21 φέρει ανθρακονημάτινα στοιχεία σε πολλές και μεγάλες επιφάνειές της, κάνοντάς την «σκοτεινή» και ελαφριά σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Πιο συγκεκριμένα, το εμπρός φτερό, τα καπάκια του τεπόζιτου, τα καλλύματα των βαλιτσών και του εμπρός τροχού και τα καπάκια του κινητήρα προέρχονται από το πανάλαφρο υλικό, τα οποία έρχονται σε πλήρη χρωματική αντίθεση με τις κατακόκκινες κεφαλές και τις δαγκάνες του συστήματος πέδησης.

Η στυλιστική επιλογή είναι μοναδική για την Ιταλική μοτοσυκλέτα, η οποία ακολουθεί έναν δικό της, πιο σπορτίφ δρόμο, σε αντίθεση με τις χρωμιωμένες και γυαλιστερές bagger των άλλων κατασκευαστών.

Το βάρος της νέας Moto Guzzi φτάνει τα 341kg με όλα της τα υγρά χωρίς όμως τα 20.5l βενζίνης που χωράει το τεπόζιτό της, βάρος το οποίο είναι ιδιαίτερα χαμηλό για μοτοσυκλέτα αυτής της κατηγορίας.

Όσο αφορά τη θέση οδήγησης, αυτή βρίσκεται στα 740mm από το έδαφος, ενώ σε συνδυασμό με το τιμόνι που έχει κλίση προς τον αναβάτη αλλά και τα τοποθετημένα προς τα εμπρός μαρσπιέ του αναβάτη, συμβάλλουν τα μέγιστα για ένα άνετο και ευχάριστο ταξίδι.

Εν κατακλείδι, αν τα μακρινά ταξίδια σου θέλεις να συνδυάζονται με φινέτσα, άνεση και σπορτίφ χαρακτήρα (τελικά γίνεται!), αυτή η πρόταση των Ιταλών φαντάζει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Άλλωστε, το μόνο που ζητάει πραγματικά είναι να έχεις όρεξη. Όρεξη να οδηγείς.

 

*Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την διαθεσιμότητα και τις τιμές της νέας Moto Guzzi MGX-21 στην Κυπριακή αγορά μπορείτε να βρείτε εδώ.


Ολόκληρη η αποστολή του BikersTime.com και όλα τα νέα μοντέλα της Διεθνούς Έκθεσης του Μιλάνου (EICMA) είναι εδώ.